Tetőablak környezetének borítása

2021-06-18 11:20:57 | Módosítva: 2021-06-18 11:28:35

A tetőterek kivitelezése során, a ferde síkba kerülő ablakok beépítésénél, körültekintően össze kell hangolni az ablak beépítési munkálatait, a tetőtér megfelelő szigetelését, a párazáró réteg elhelyezését és a gipszkarton szereléssel kapcsolatos feladatokat. A tetőablak körüli falsík burkolását csak a tetőablak behelyezését követően kezdhetjük meg. A tetőablak beszerelését a gyártó beépítési útmutatója szerint kell elvégezni. A Rigips gipszkarton építőlemezek ablakhoz való csatlakoztatásának megkönnyítése érdekében a gyártók általában hornyot készítenek az ablakkereten.

A tetőablak burkolása során, az ablak körüli szabad légáramlás biztosítása, és az esetleg lecsapódó pára kiszellőztetése miatt az alábbi irányelveket tartsuk be:

– a parapet (az ablak alsó része alatti burkolat) függőleges,
– a szemöldökrész (az ablak felső része feletti burkolat) vízszintes legyen.

A fűtőtest ablak alatti elhelyezése még jobban elősegíti az ablak körüli levegő áramlását. A függőleges parapet és a vízszintes szemöldökrész ezen felül biztosítja a szoba optimális megvilágítását is.

A szerelés lépései:

1. Felszereljük a tetőablak alatt és felett végigfutó CD-profilokat, majd a két vízszintes CD-profil közé az ajtótok feletti áthidalóhoz hasonlóan beépítjük az UD-profilt. Az UD-profilt a tetőablakkal párhuzamosan kell elhelyezni úgy, hogy a rákerülő gipszkarton lap majd találkozzon a tetőablakon erre a célra kialakított horonnyal. Az UD-profilt 13 mm hosszú Opel csavar (vagy SHARP 11 önmetsző csavar – 3,5x11 mm) segítségével rögzítjük a CD-profilokhoz.


Az ablak alatti könyöklő vízszintes és ferde (függőleges parapethez zár) síkját vízmérték segítségével felrajzoljuk. Itt a fém tartószerkezet helyét jelöljük ki, vagyis figyelembe kell venni a gipszkarton lapburkolat vastagságát is. Az UD-profilokat az ablak síkjára merőlegesen, majd függőlegesen a szarufa oldalára rögzítjük laposfejű facsavar segítségével, melyeket a rögzítés előtt Rigips csatlakozó szivacscsíkkal láttunk el.

Az ablak szemöldök részén található horony helyének megfelelően kimérjük az UD-profilok helyét, majd laposfejű facsavar segítségével az ablak síkjára merőlegesen, vízszintesen a szarufa oldalára csavarozzuk (előzőleg csatlakozó szivacscsíkkal láttuk el).


2. Alul és fölül az UD-profilokba két-két méretre vágott CD-profilt tolunk. A CD-profilokat 13 mm hosszú Opel (vagy SHARP 3,5x11 mm) lemezcsavar segítségével az UD-profilokhoz csavarozzuk. Ásványgyapot szigeteléssel gondosan kitöltjük a tetőablak körül keletkezett üreget.3. A párazáró réteg (Isover VARIO KM Duplex UV fólia) ablakkerethez, illetve átlapolásánál az egyes rétegek egymáshoz csatlakoztatására egyoldalas öntapadó Vario KB1 ragasztószalagot alkalmazunk. Ügyeljünk a párazáró réteg folytonosságára. A 15 mm vastag Rigips RF tűzgátló gipszkarton építőlemezeket 25 mm hosszú 212. típusú csavarokkal rögzítjük a CD-profilokhoz. Az oldalsó síkok burkolására szolgáló építőlemezt az ablakkereten található horonyba behelyezzük és az UD-profilokhoz rögzítjük. A kiálló éleket becsiszoljuk.4. A tetőablak körüli burkolat védelme érdekében a derék- és tompaszögű éleket élvédővel látjuk el. A méretre vágott AquaBead Flex Pro vagy AquaBead (derékszögű külső élek) élvédő belső oldalára vizet permetezünk, majd kb. 20 mp várakozás után (ennyi kell a ragasztónak az aktiválódáshoz) az élvédőt a száraz falsarokra felragasztjuk. Az ablak és a burkolat közötti hézagot festhető akril tömítővel kitöltjük.
www.rigips.huTovábbi érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Frisslevegős hőcserélő

Aki szigetel, nem feledkezhet meg a szellőztetésről sem. Az új Marley frisslevegős hőcserélő gondoskodik az ellenőrzött szellőztetésről, és még a fűtési energia megtakarításában is segít, mivel...


Vakolatjavítás

Épületeink legkitettebb része a vakolat, ami évtizedeken keresztül védi házunkat a természet viszontagságaival szemben. A hőmérsékletingadozás, a nedvességtartalom változása és a mechanikai...