A szigetelés takarása gipszkartonnal

2009-08-04 19:12:19 | Módosítva: 2009-08-08 13:07:46

A belső szigetelések lefedéséhez a legelőnyösebbek a gipszkartonból kialakított felületek. Előnyük, hogy sík felületet biztosítanak, és viszonylag egyszerű a felerősítésük.

A lapok felszerelésekor azonban be kell tartani néhány alapszabályt, hogy a felület kellően sima legyen, és később repedések se keletkezzenek az illesztéseknél. A lapok felerősítéséhez csak erre alkalmas gyorsépítő gipszkarton csavarokat lehet alkalmazni, és ezek feje becsavarozásakor éppen hogy a karton felszíne alá kerüljön, de azt ne szakítsa át. A csavarok távolsága ferde felületeken és mennyezetek borításán 170 mm, függőleges felületeken pedig 250 mm legyen. A szélektől - vágott élek esetén - 15 mm-re, papírral bevont eredeti éleknél pedig 10 mm-re legyenek. A vágott éleket még felerősítésük előtt a lap vastagságának 1/3-áig 45 fokban ferdére kell munkálni.

A hézagolás mikéntje a felszerelt lapoknál ugyancsak fontos momentum. Előbb az egymásmellé illesztett lapok hézagait kell teljesen kitölteni. E célra csak kimondottan hézagoló anyagot lehet használni. A repedések kialakulását hézagerősítő szalagok alkalmazásával lehet megelőzni. A szalagok valamelyikét mindig a hézagoló anyagba ágyazva kell felrakni, majd besimítva lefedni. Ezt követheti az illesztések és a csavarfejek teljes besimítása. Végül jöhet a teljes felület vékony besimítása, ami lefedi a karton szálait, és teljesen simává teszi a felületet. Ennek nedvszívó képességét biztonsági alapozóval lehet kiegyenlíteni. Ezzel kellő alap képezhető a festéshez vagy tapétázáshoz.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Gipszkarton tapétázása

A gipszkartonból készült falak ma már megszokottak a legtöbb épületben. Átalakításoknál népszerűek az ilyen gyorsan kialakított válaszfalak, és az új épületekben is egyre több helyen e...


Átalakítások gipszkartonnal

Az ún. szárazépítés alapanyaga, a gipszkarton szinte korlátlan lehetőségeket biztosít nemcsak az új építmények kialakításnál, de a lakások különféle volumenű átalakításainál is. A jelentősebb...