Térkihasználás a tetőzugban

Ötletes tetőtér

Egy tetőtéri lakás berendezése egyéni, izgalmas feladat. A műszaki megoldások miatt több, holttérnek tűnő hely kitöltése sok fantáziát és sok saját munkát igényel, hiszen a kisebb-nagyobb tetőzugokat nem lehet a szabvány méretre gyártott bútorokkal berendezni.

A tetőterek természetes megvilágítása jobb, mint a szokásos lakótereké. A tetősík-ablakok dőlésszögükből adódóan több fényt engednek át, és azt közvetlenül a padlóra vetítik. Ezen kívül a szerkezeti kialakítások, a ferde falak és a kialakuló tetőzugok mozgalmassá is teszik a teret. Ilyen feltételekkel kényelmes és nagyon esztétikus nappali rendezhető be. Mindössze egy nyitott polccal, egy fotellel a hozzá tartozó puffal és asztalkával teljes értékű pihenőhely alakítható ki. Esztétikai szempontból a lambériázott ferde fal is "öltözteti" a szobát. A szintén kevés bútorral berendezett nappali hangulatát változtatja meg a szőnyeg, és az igényes kivitelezésű ablakpárkány is, mely tárolóhelyként, így bútorként funkcionál. A tetőzugban kialakított pihenőhely hangulatát pedig éppen a belógó tető adja.
Azonban nem áll rendelkezésre minden tetőtéri lakásban az előzőekhez szükséges nagy hely. Ilyen esetben van igazán szükség jó ötletekre és sok-sok fantáziára. A tetőzugok gardróbszerű szekrényezése a lehető legnagyobb lakható tér kialakításának egyik módja. Az ilyen bútorok a lakásban szükséges tárolások 70-80%-át megoldják. Kialakítható a nappali berendezése is, az összes szükséges bútorelemmel. Akár a ferde tetőablak alatt, akár a tetőzugban tökéletes helye van egy - térdfal magasságúra elkészített - padozatszerű szekrénynek. Ezen helyet kaphatnak a TV, videó- és zeneberendezések, és a szórakoztató elektronikai eszközök tartozékai. Van hely a videó- és DVD-filmeknek, CD-lemezeknek, az újságoknak stb. Sok fiók alakítható ki ilyen kis szekrénykékben, és elférnek az egyéb kényes műszaki eszközeink (fényképezőgép, távcső stb.), vagy akár a családi fotógyűjtemény is. A padozatra épített polc oldallapjai felül a tető dőlésszögét követve ferdére vannak szabva, a folytatásban a nyitott könyvespolcok lépcsőzetesek. A 6. és 7. képen a fal burkolata és a mindössze egy könyv mélységű polc - azonos színű anyagból - egységet alkotnak. Lépcsőzetes elrendezésben kialakítható a lakás bármely pontján polcrendszer, akár a gyerekszobában fiatalosan színesen, akár térelválasztóként a nappali és a hálószoba között.
Egy tetőtéri iroda berendezésekor a ferde födém miatt lépcsőzetesre épített polcrendszer esztétikai élményt jelent, a dossziék és egyéb iratokhoz szükséges túlzottan szabályos rendszer kialakításában. Kialakulnak olyan helyek is, ahová az irodában is szükséges apró csecsebecséket elhelyezhetjük. A sok-sok "fachot" változatosabbá tehetjük fiókokkal, üvegajtókkal stb.
A tetőzug hatékony kihasználásával rengeteg helyet nyerhetünk egy széles folyóson is. Két mennyezetig érő beépített szekrény közé akár vendégágyat is készíthetünk, a hozzá tartozó polcokkal. A ferde tetőablak alá nemcsak teljes hosszúságú ágyat, hanem csak egy rövidebb pihenőhelyet is kialakíthatunk. A tetőzugban kétszemélyes kihúzható vendégágyat rejthetünk (12), ami kanapéként szolgál mindennapjainkban, de egy mozdulattal kihúzható, amikor szükségünk van rá. Éjjeliszekrényt helyettesítő beépített szekrény-polcot is készíthetünk, amely a hálóhelyet nyugalmassá tevő térelválasztóként, illetve a ferde falrészt lezáró bútorelemként funkcionál egyszerre.
Komplett gardróbszekrény készíthető magas térdfal esetén. Jól megválasztott ajtókkal, fiókokkal, nyitott üvegpolccal variálva a hálószobán kívül, a lakás bármely helyiségében megállja a helyét. Alacsony térdfal esetén sem kell lemondanunk a legjobb tárolóhelyeket biztosító gardróbszekrényről. A tetőzugba komódszerű ajtós-fiókos szekrényeket készítsünk, ahol pedig nagyobb gardróbra van szükség, az egyenes falakon, merőlegesen a tetőzugra, a teljes ajtók és fiókok mögött szabályos hely alakítható ki, a felső ajtókat pedig háromszög alakúra szabjuk, amilyet a tető dőlésszöge megenged.
A tetőtéri ablakok által biztosított "túlméretezett" természetes megvilágítás íróasztalok elhelyezésére ad kitűnő lehetőséget, ugyanígy az egyébként kevesebb fényt beengedő ablakfülkében és a tetősík ablakok alatt is.
A tetőcsúcsban kialakított helyiségek általában már alapterületre is igen kicsik, de bútorra azét itt is szükség van. Egyszerű, mégis mutatós, amikor az egyenes falon az ajtórács elemek falburkolatként, a ferde falak mentén pedig eredeti funkciójukat megtartva nyitható ajtóként vannak felszerelve. A padlóburkolat és a tapéta ilyenkor az ajtók mögött kialakuló zugok hátlapja és alja. Minden további munka nélkül sok holmit elrejtenek.
Szintén a tetőcsúcsban a ferde falak háromszögében az egyenes falon dísztárgyak vagy akár könyvek elhelyezésére polcokat szerelhetünk fel. A különböző hosszúságú, a lambéria színével azonos polcokat, az egyenes téglafalra szerelt konzolok tartják.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: tetőtér

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Növekvő tetőtéri ablakok

A tetőtéri ablakokban az a jó, hogy segítségükkel a tető megnyitása szinte bárhol lehetséges és az ablakok méretválasztéka sem szab határt a tervezői képzeletnek. A fénnyel tervezés a tervezői...


Tetőterek hőszigetelési követelményei

A beépítésre alkalmas padlások lakótérré való átalakításával, kedvező áron oldható meg a ház bővítése. A család gyarapodásával szükséges lehet egy ilyen beruházás, ez azonban csak akkor lesz...