5 kulcsfontosságú kérdés

Tetőtér szigetelése

2020-08-11 18:57:48 | Módosítva: 2020-08-13 16:45:57

A rosszul szigetelt ház magasabb fűtési és légkondicionálási költségeket jelent, ráadásul csökkenti a lakók komfortérzetét és rontja a helyiség akusztikáját. Ezért a megfelelő szigetelőanyag kiválasztása és a helyes telepítés jelentős hatással van az épület energiahatékonyságára és az élet kényelmére.


1. A jó szigetelőanyag kiválasztása

A szigetelés egyik feladata a belső komfort és az egészséges mikroklíma biztosítása a lakóépületben. A kőzetgyapot a legmagasabb elvárásoknak is megfelel, télen hatékonyan benntartja hőt, nyáron pedig hűti az épületet. A kőzetgyapot-termékek élettartamuk teljes ideje alatt megtartják tulajdonságaikat, és tartósságuk becslések szerint meghaladja az 55 évet.

Ha azt szeretnénk, hogy otthonunk ne csak meleg, hanem csendes is legyen, akkor olyan termékeket kell választanunk, amelyek elkülönítik a belső teret a külső és a belső zajtól, kiküszöbölik a visszhangot és a rezgéseket. A ROCKWOOL kőgyapot szigetelés nagyon hatékony, akár nyolcszorosan képes csökkenteni a fenti helyiségből származó zajt.


2. Tűzbiztonság

Ez az egyik legfontosabb szempont a szigetelő anyag kiválasztásakor, ebben az esetben is tökéletes választás a kőzetgyapot. Ez egy főleg kőanyagból (bazalt, gabbro, mészkő, koksz) készült termék, melyet kötőanyagokkal kombinálnak impregnálószerek hozzáadásával. Ennek köszönhetően a kőzetgyapot nem gyúlékony, a legmagasabb, A1-es a tűzállósági osztálya.

A ROCKWOOL kőzetgyapot szigetelése 1000 °C-ig tűzálló, ez azt jelenti, hogy a ROCKWOOL kőgyapot nem kap lángra, és megakadályozza a tűz terjedését. Ezenkívül nem járul hozzá mérgező füst kibocsátásához sem, és nem hoz létre lángoló cseppeket.


3. A szigetelés páraáteresztő képessége

Kizárólag a páraáteresztő szigetelőanyag biztosít egészséges klímát az épület belsejében. A kőzetgyapot ilyen szigetelőanyag. Páraáteresztő képességének köszönhetően a ház lélegzik, és a nedvesség természetes módon át tud szivárogni az épület falain és a tetőn. Ez óvja a házat a penész és más gombák kialakulásától, biztosítva a kellemes mikroklímát. Ezenkívül a kőzetgyapottal újonnan szigetelt falak akár háromszor gyorsabban száradnak, mint a nedvességet át nem engedő szigetelőanyagok.

4. A szigetelőréteg vastagsága

A szigetelőréteg vastagsága az alkalmazandó műszaki feltételektől függ. Ezek alapján a tetők minimális hőszigetelési követelménye U<0,18 W/m2K. Érdemes azonban növelni a tetőszigetelés vastagságát, hiszen 2021-től új követelmények lépnek hatályba, melyek szerint az U-érték nem haladhatja meg a 0,15 W/m2K. Ezért az épület kőzetgyapot-szigetelésekor legalább 30 cm-es réteget, energiahatékony házak esetében pedig 35 cm-es réteget helyezzünk fel.


5. Mikor kell a hőszigetelést fektetni?

A tető és a tetőtér szigetelését az építkezés befejezése után, valamint a tetőfedés és a szélvédelem beszerelését követően kell telepíteni. Tehát ebben a szakaszban a nedves munkálatokat már be kellet fejezni.

A tetőszigetelést végezhetjük egyidejűleg a más helyiségeken való munkálatokkal, de akár el is halaszthatjuk későbbre. A felületek hosszú ideig maradhatnak szigetelés nélkül, feltéve, hogy az utolsó szint mennyezetére megfelelő vastag hőszigetelő réteg került.

A tetőteret legjobb a nedves munkálatok befejeztével szigetelni. A kőzetgyapot munkálatok egész évben végezhetők, függetlenül a hőmérséklettől és a páratartalomtól. A kőzetgyapot méretei ugyanis akár nagyon magas hőmérsékleten, 70 °C-on, illetve még 90%-os levegő páratartalom mellett is változatlanok maradnak.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Felújítással az energiaszegénység ellen

Felmérések szerint hazánkban legalább másfél millió embert érint az energiaszegénység, továbbá a lakosság 15%-a nem képes a lakását megfelelő hőmérsékletre felfűteni. Ez Európában a hatodik...


Mivel szigeteljünk a tetőtérben? (1. rész)

Az elmúlt néhány évben a különböző épületenergetikai minősítések fontossága és szükségessége jelentősen megnőtt. Természetesen ezzel egy időben előtérbe kerültek egyéb fogalmak is, mint a...