Száraz idő esetén a betakarítás megkönnyítésére érdemes a földet előzetesen
beöntözni 30-40 l/m2 vízmennyiséggel. Közvetlen felhasználásra szedhetők a
másodterményként nevelt vöröskáposzta, fejeskáposzta és karalábé nagyobb fejei,
valamint a karfiol is. A karalábét meg kell tisztítanunk a gyökereitől és a
lombjától. A komolyabb fagyok beállta előtt felszedett karfiol fagypont közeli
hőmérsékleten akár még januárig is eltartható, ha földlabdával szedjük fel, és
nyirkos homokba egymás mellé sűrűn, arasznyi mélyen ültetjük el. A fejletlen
rózsájú töveket is földlabdásan kell felszedni, majd szorosan egymás mellé
vermelve, világos helyen tartva rózsájuk még tovább növekedhet. A póréhagyma
szintén elvermelhető nyirkos homokba, de mélyebben, mint eredetileg volt, mert
így hosszabb halványított szárrésze lesz.
A minél nagyobb gyökérzettel felszedett halványító zeller töveit ugyancsak
nyirkos homokba, szorosan egymás mellé kell rakni, és pincében vagy esetleg
veremben tárolni, így levélnyelei egész télen át szedhetők lesznek. A bimbóskel
tövekről a fejlett bimbók folyamatosan szedhetők. Le kell szedni a karósbab
kifejlett hüvely terméseit is. A tavaszi vetésű feketegyökér szedése is
elkezdődhet, de nem szabad, hogy a tejnedve elfolyjon, mert ettől rágóssá válik.
Időszerű a sárgarépa, petrezselyem, a cékla, valamint a pasztinák tárolásra
szedése is, melyre lehetőleg napos, száraz időben kerüljön sor.
A sárosan, nedvesen szedett gyökerek, gumók különösen hajlamosak a tárolás
alatti fertőződésekre. Szedésükkor el kell különíteni a sérült, barnult, rothadó
példányokat. Az egészséges darabokat tárolásra elrakásuk előtt le kell mosni és
lombtalanítani, majd szellős helyen szikkasztani, de a cékla legbelső, még apró
szívlevelei maradjanak vissza. Az őszi kelkáposztának, fejeskáposztának már
szintén időszerű a szedése. Az elálló, alsó leveleket lenyomva a torzsát éles
késsel el kell vágni, majd a három-négy legbelső borítólevél visszahagyásával
megtisztított fejeket tárolásuk előtt szikkasztani kell. Ügyeljünk arra, hogy
erősebb nyomás vagy sérülés ne érje a leveleket, mert ezek is kórokozók
megtelepedését segíthetik elő.
A fejeskáposztának, karfiolnak és a zellernek a mínusz 5-7 °C-nál kisebb fagyok
nem ártanak, a bimbóskel pedig a nagyobb hidegtől sem szokott károsodni. A
sütőtököt is csak az első talaj- menti fagyokat követően, másfél-két
centiméteres kocsányrésszel levágva szedjük le, majd hűvös, fagymentes helyen
tároljuk. A feketegyökér állomány egy része szalmaréteggel vastagon beborítva
helyben maradhat, így télen is jól szedhető lesz. A bogyókkal már berakódott
paprikatövek viszont ne maradjanak kint, mert már az első fagyoktól
tönkremennének. A jó állapotban lévő példányokat érdemes minél nagyobb
földlabdával kiemelnünk, majd nyirkos földbe egymás mellé vermelni, vagy
tartóedénybe ültetni. Mérsékelten meleg, világos helyen tartva még hosszan
szedhető róluk a termés.
A paradicsomtövekről viszont a fagyok előtt nemcsak a beérett vagy érőfélben
lévő bogyókat kell leszedni, hanem a kifejlett, de még zöldeket is, mert napos
ablak közé téve, elterítve még jól beszínesednek és frissen fogyaszthatóak. Az
apróbb, ki nem fejlett bogyók savanyítás céljára megfelelőek. Az esetleg már
fagyott terményeket lehetőleg csak kesztyűs kézzel fogjuk meg, mert csupasz
ujjaink romló foltokat idézhetnek elő rajtuk.
Az őszi időszakban már egyes növények vetését is megkezdhetjük. Október elején
időszerű a spenót vetése, így a növények már ősszel kifejlődnek, valamint
kedvező téli időjárás esetén tavasszal már igazán korán szedhetők. A minél
korábbi tavaszi szedés érdekében a petrezselyem korai cukor fajtája is vethető
már. November közepén vethetjük az átteleltetésre szánt rövid tenyészidejű
zöldborsót, ezáltal ugyancsak korai termésképzést érhetünk el. Ehhez olyan korai
fajták alkalmasak, mint a Rajnai törpe, valamint a Debreceni és az Újmajori
korai is. A megfelelő vetésmélység ekkor is 8-10 cm, 25 cm sortávolság mellett.
Vetés előtt célszerű a talajra elszórni négyzetméterenként 1 dkg pétisót, 1,7
dkg szuperfoszfátot és 0,6 dkg kénsavas káli műtrágyát, majd ezeket sekélyen be
kell forgatni a földbe.
Őszi tennivalók a veteményesben
Az ősz beköszönte a kerti munkákat is meghatározza, hiszen ilyenkor már a következő évre készülünk. Ezen időszak legjelentősebb veteményes munkája a szedés, a termények szakszerű tárolása, valamint egyes növények vetése.
További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!
Szólj hozzá a cikkhez!
Be kell jelentkezned,
hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.
Aszalás
Az aszalt élelmiszerek egészségesek, semmilyen tartósítószer nem kell ehhez a tartósításhoz. Ha szakszerűen tároljuk, akkor hosszú ideig, akár 1 évig is elállnak, ráadásul nincs további tárolási...
Gyökérzöldségek
A sárgarépát, petrezselymet, pasztinákot üzemi méretek között ágyásos, vagy bakhátas technológiával termesztik. E módszerekből érdemes tippeket meríteni a kiskerti termesztéshez is.