Őszi tennivalók a veteményesben

Az ősz beköszönte a kerti munkákat is meghatározza, hiszen ilyenkor már a következő évre készülünk. Ezen időszak legjelentősebb veteményes munkája a szedés, a termények szakszerű tárolása, valamint egyes növények vetése.

Száraz idő esetén a betakarítás megkönnyítésére érdemes a földet előzetesen beöntözni 30-40 l/m2 vízmennyiséggel. Közvetlen felhasználásra szedhetők a másodterményként nevelt vöröskáposzta, fejeskáposzta és karalábé nagyobb fejei, valamint a karfiol is. A karalábét meg kell tisztítanunk a gyökereitől és a lombjától. A komolyabb fagyok beállta előtt felszedett karfiol fagypont közeli hőmérsékleten akár még januárig is eltartható, ha földlabdával szedjük fel, és nyirkos homokba egymás mellé sűrűn, arasznyi mélyen ültetjük el. A fejletlen rózsájú töveket is földlabdásan kell felszedni, majd szorosan egymás mellé vermelve, világos helyen tartva rózsájuk még tovább növekedhet. A póréhagyma szintén elvermelhető nyirkos homokba, de mélyebben, mint eredetileg volt, mert így hosszabb halványított szárrésze lesz.
A minél nagyobb gyökérzettel felszedett halványító zeller töveit ugyancsak nyirkos homokba, szorosan egymás mellé kell rakni, és pincében vagy esetleg veremben tárolni, így levélnyelei egész télen át szedhetők lesznek. A bimbóskel tövekről a fejlett bimbók folyamatosan szedhetők. Le kell szedni a karósbab kifejlett hüvely terméseit is. A tavaszi vetésű feketegyökér szedése is elkezdődhet, de nem szabad, hogy a tejnedve elfolyjon, mert ettől rágóssá válik. Időszerű a sárgarépa, petrezselyem, a cékla, valamint a pasztinák tárolásra szedése is, melyre lehetőleg napos, száraz időben kerüljön sor.
A sárosan, nedvesen szedett gyökerek, gumók különösen hajlamosak a tárolás alatti fertőződésekre. Szedésükkor el kell különíteni a sérült, barnult, rothadó példányokat. Az egészséges darabokat tárolásra elrakásuk előtt le kell mosni és lombtalanítani, majd szellős helyen szikkasztani, de a cékla legbelső, még apró szívlevelei maradjanak vissza. Az őszi kelkáposztának, fejeskáposztának már szintén időszerű a szedése. Az elálló, alsó leveleket lenyomva a torzsát éles késsel el kell vágni, majd a három-négy legbelső borítólevél visszahagyásával megtisztított fejeket tárolásuk előtt szikkasztani kell. Ügyeljünk arra, hogy erősebb nyomás vagy sérülés ne érje a leveleket, mert ezek is kórokozók megtelepedését segíthetik elő.
A fejeskáposztának, karfiolnak és a zellernek a mínusz 5-7 °C-nál kisebb fagyok nem ártanak, a bimbóskel pedig a nagyobb hidegtől sem szokott károsodni. A sütőtököt is csak az első talaj- menti fagyokat követően, másfél-két centiméteres kocsányrésszel levágva szedjük le, majd hűvös, fagymentes helyen tároljuk. A feketegyökér állomány egy része szalmaréteggel vastagon beborítva helyben maradhat, így télen is jól szedhető lesz. A bogyókkal már berakódott paprikatövek viszont ne maradjanak kint, mert már az első fagyoktól tönkremennének. A jó állapotban lévő példányokat érdemes minél nagyobb földlabdával kiemelnünk, majd nyirkos földbe egymás mellé vermelni, vagy tartóedénybe ültetni. Mérsékelten meleg, világos helyen tartva még hosszan szedhető róluk a termés.
A paradicsomtövekről viszont a fagyok előtt nemcsak a beérett vagy érőfélben lévő bogyókat kell leszedni, hanem a kifejlett, de még zöldeket is, mert napos ablak közé téve, elterítve még jól beszínesednek és frissen fogyaszthatóak. Az apróbb, ki nem fejlett bogyók savanyítás céljára megfelelőek. Az esetleg már fagyott terményeket lehetőleg csak kesztyűs kézzel fogjuk meg, mert csupasz ujjaink romló foltokat idézhetnek elő rajtuk.
Az őszi időszakban már egyes növények vetését is megkezdhetjük. Október elején időszerű a spenót vetése, így a növények már ősszel kifejlődnek, valamint kedvező téli időjárás esetén tavasszal már igazán korán szedhetők. A minél korábbi tavaszi szedés érdekében a petrezselyem korai cukor fajtája is vethető már. November közepén vethetjük az átteleltetésre szánt rövid tenyészidejű zöldborsót, ezáltal ugyancsak korai termésképzést érhetünk el. Ehhez olyan korai fajták alkalmasak, mint a Rajnai törpe, valamint a Debreceni és az Újmajori korai is. A megfelelő vetésmélység ekkor is 8-10 cm, 25 cm sortávolság mellett. Vetés előtt célszerű a talajra elszórni négyzetméterenként 1 dkg pétisót, 1,7 dkg szuperfoszfátot és 0,6 dkg kénsavas káli műtrágyát, majd ezeket sekélyen be kell forgatni a földbe.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Poloskák a kertben

Az utóbbi években számos új rovarfaj jelent meg hazánkban, melyek nagy veszélye, hogy nincs természetes ellenségük, és az egyre melegebb telek miatt a fagy sem tizedeli meg őket. Egyik ilyen a...


Az agroszövet és geotextil kiskerti felhasználás

A kertben sok esetben szükséges lehet a talaj fedése. Ez a módszer segít a gyommentesen tartásban, megőrzi a talaj hőmérsékletét, és a vízháztartásra is jó hatással van, csökkenti a kipárolgás...