Tigriskarom orrfűrész - Flex

A Flex márka ugyanúgy fogalommá vált a szerszámgépek egy bizonyos területén, mint mondjuk a Stihl. A sarokköszörű megalkotója szinte azonosult ezzel a géppel, és a szakemberek már nem is mondják másként: "flex-szel" levágjuk, lecsiszoljuk stb. Ez még akkor is igaz, ha már számtalan más gyártó készít ilyen "flexet", azaz sarokköszörűt.

A minőségi, professzionális gépek gyártója, a Flex viszont természetesen a mai szerszámgép spaletta szinte valamennyi kategóriájában készít gépeket. Ezek nem olcsó masinák, kifejezetten ipari, illetve iparos felhasználásra készülnek, ennek megfelelően nagyon magas műszaki és minőségi színvonalat, hosszú élettartamot képviselnek. A választékból mi egy egyáltalán nem tipikus "flexet", a tigriskarom orrfűrészt teszteltük.
Próbadarabunk egy négytagú orrfűrész család legérdekesebb darabja. Érdekességét elsősorban a rendkívül sokoldalúan variálható ház adja. Alapállásban pont úgy néz ki, mint bármelyik orrfűrész, és munkaasztalnál dolgozva vele nyilván mindenki így használná. Egy speciális helyszíni munkánál viszont zavaró lehet a hosszú, karcsú felépítmény; ilyenkor a tigriskarom orrfűrész fejrészét két irányban max. 90-90°-ban el lehet fordítani. A fejrész így akár merőleges is lehet a motorházra, és a szélső szögértékeken belül 15 fokonként bármilyen közbülső szögben reteszelhető.
A variálhatóság azonban ezzel nem ér véget, mert a vágás, vagyis a vágópenge síkja is elfordítható, mégpedig korlátozás nélkül, akár körbe-körbe, és akár működés közben is. A nyakrész körbefordulása 30 fokonként reteszelhető. Ezzel a két állítási lehetőséggel már egészen nyakatekert helyzetbe is hozható az orrfűrész, és akkor még szabályozni tudjuk a támasztótalp helyzetét is, sőt ha nagyon útban lenne, akár teljesen kivehetjük. Ez a tigriskarom benyúlhat egy csőhalmaz közepébe, odasimul a falhoz, ha kell, beér a sarokba is.
Egy kis "ömlengés" a szerkezetről. Rangjához és árához igazodóan rendkívül finom, igazi profi gép. A jó fogást és ütés elleni védelmet biztosító gumiborítás, a tökéletes fordulat-, illetve rezgésszám szabályozás, a rendkívül finom kidolgozás egyaránt példás. A gép hangjából hallani lehet a gondos csapágyazást, a pontosan illesztett fogaskerék áttételt. Akár fémmunkákról (cső-, víz-gáz-fűtésszerelésről), akár famunkákról van szó, vagy műanyagok vágásáról, a Flex tigriskarom orrfűrészében biztosan nem fog csalódni, aki ilyet vásárol. Kifejezetten iparosoknak ajánljuk.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: orrfűrész, fűrész

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Vágótárcsák sarok köszörűkhöz

Durva felületű anyagok hatékony lemunkálásához megfelelő gépek és hatékony anyaglehordást biztosító csiszolószerszámok szükségesek. Ilyen feladatokra többnyire sarokköszörűt szokás használni, mivel...


Két Bosch gép profiknak

Új vezeték nélküli kézi körfűrész és vezeték nélküli szablyafűrész mutatott be a Bosch, kifejezetten profiknak, 18 voltos lítium-ion akkumulátorral.