Tigriskarom orrfűrész - Flex

A Flex márka ugyanúgy fogalommá vált a szerszámgépek egy bizonyos területén, mint mondjuk a Stihl. A sarokköszörű megalkotója szinte azonosult ezzel a géppel, és a szakemberek már nem is mondják másként: "flex-szel" levágjuk, lecsiszoljuk stb. Ez még akkor is igaz, ha már számtalan más gyártó készít ilyen "flexet", azaz sarokköszörűt.

A minőségi, professzionális gépek gyártója, a Flex viszont természetesen a mai szerszámgép spaletta szinte valamennyi kategóriájában készít gépeket. Ezek nem olcsó masinák, kifejezetten ipari, illetve iparos felhasználásra készülnek, ennek megfelelően nagyon magas műszaki és minőségi színvonalat, hosszú élettartamot képviselnek. A választékból mi egy egyáltalán nem tipikus "flexet", a tigriskarom orrfűrészt teszteltük.
Próbadarabunk egy négytagú orrfűrész család legérdekesebb darabja. Érdekességét elsősorban a rendkívül sokoldalúan variálható ház adja. Alapállásban pont úgy néz ki, mint bármelyik orrfűrész, és munkaasztalnál dolgozva vele nyilván mindenki így használná. Egy speciális helyszíni munkánál viszont zavaró lehet a hosszú, karcsú felépítmény; ilyenkor a tigriskarom orrfűrész fejrészét két irányban max. 90-90°-ban el lehet fordítani. A fejrész így akár merőleges is lehet a motorházra, és a szélső szögértékeken belül 15 fokonként bármilyen közbülső szögben reteszelhető.
A variálhatóság azonban ezzel nem ér véget, mert a vágás, vagyis a vágópenge síkja is elfordítható, mégpedig korlátozás nélkül, akár körbe-körbe, és akár működés közben is. A nyakrész körbefordulása 30 fokonként reteszelhető. Ezzel a két állítási lehetőséggel már egészen nyakatekert helyzetbe is hozható az orrfűrész, és akkor még szabályozni tudjuk a támasztótalp helyzetét is, sőt ha nagyon útban lenne, akár teljesen kivehetjük. Ez a tigriskarom benyúlhat egy csőhalmaz közepébe, odasimul a falhoz, ha kell, beér a sarokba is.
Egy kis "ömlengés" a szerkezetről. Rangjához és árához igazodóan rendkívül finom, igazi profi gép. A jó fogást és ütés elleni védelmet biztosító gumiborítás, a tökéletes fordulat-, illetve rezgésszám szabályozás, a rendkívül finom kidolgozás egyaránt példás. A gép hangjából hallani lehet a gondos csapágyazást, a pontosan illesztett fogaskerék áttételt. Akár fémmunkákról (cső-, víz-gáz-fűtésszerelésről), akár famunkákról van szó, vagy műanyagok vágásáról, a Flex tigriskarom orrfűrészében biztosan nem fog csalódni, aki ilyet vásárol. Kifejezetten iparosoknak ajánljuk.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: orrfűrész, fűrész

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Több mint munka: felelősség

Teljesítmény, biztonság, technológia, precizitás ésmunka iránti szenvedély. Fontos értékek, a STIHL igazi erejét azonban a gépeket használó közösség jelenti. Ezt a STIHL most be is bizonyítja,...


Ha szeptember, akkor faipar

Minden év szeptemberében rendezik me a soproni faipari vásárt, ehhez igazodik minden szerszámkereskedő, és ebben a hónapban hirdetik meg a faipari akciójukat. Ácsok, asztalosok nélkülözhetetlen...