Tetőtér-beépítés vagy emeletráépítés?

2012-08-07 14:54:44 | Módosítva: 2012-08-07 14:54:44

Tetőtér-beépítés vagy emeletráépítés?

Ha családi házunkat felfelé kívánjuk bővíteni, akkor a tetőtér-beépítés vagy az emeletráépítés a két járható út. Előbbi a tetőszerkezet átalakítását, utóbbi a bontását és újjáépítését igényli.

Hagyományos tetőtér-beépítés esetén a már meglévő tetőszerkezet kisebb-nagyobb átalakítása után alakult ki az új tető. Ilyenkor a tartókra ható terhelések általában megnövekednek, illetve a terhelés mértéke helyenként megváltozik. Emeletráépítésnél a teljes tetőszerkezet elbontásra kerül. Ebben az esetben gyakran a meglévő földszint feletti födémet is meg kell erősíteni, illetve egy új tetőszerkezet építése a további dolgunk.

A tetőtér beépítések és emeletráépítések nem egyszerű feladatok, jóval több gonddal járnak, mint egy új családi ház felépítése. Már a tervezés során egy sor akadállyal kell megküzdeni, és nagy gondot kell fordítani az építés közbeni állagmegőrzésre, a beázások, fagyások és egyéb károk megelőzésére.

Szerkezeti vizsgálat

Amikor beépítjük a tetőterünket, tulajdonképpen egy új emeletet alakítunk ki házunkon, ami növeli otthonunk hasznos alapterületét és értékét is. Ahhoz, hogy ez maradéktalanul megvalósuljon, néhány kivitelezési szabályt be kell tartanunk.
A régebbi társas- vagy családi házak tetőszerkezeteinek teherhordó képessége nem mindig megfelelő, ezért, mielőtt beépítjük a tetőteret, a faszerkezetekről mindenképp javasolt szakvélemény készíttetni. Ebben a dokumentumban a szakértő megjelöli a problémás részeket, és javaslatot tesz a felújítás módjára.

A következő lépésben a ház alapozását kell megvizsgálni, itt szintén szakvélemény készítése javasolt, amelyben felülvizsgálják, hogy az alap képes-e többletterhelést elviselni. E két dokumentum birtokában felkereshetünk egy tervezőt, aki az engedélyezési tervet fogja elkészíteni. Lényeges, hogy a tervezést követően, a munkálatok megkezdésekor minden régi, gyenge, elavult anyagot bontsanak el. A tetőtér beépítésénél az első feladat a lécezés és a héjazat kicserélése, majd a légrés, a víz- és hőszigetelés kialakítása. Ezt követi nyílászárók beépítése, majd a belső tér burkolatának kialakítása (például a gipszkarton lapok vagy lambéria rögzítése), majd a vakolás, tapétázás, festés.
A bontott, régi ablakok, ajtók köztudottan igen rossz hőszigetelő képességgel bírnak, amely tulajdonságra nagy szükség lenne a tetőtérben. Érdemes új, jó minőségű nyílászárókat használni.

Emeletráépítés

Amennyiben új emelet ráépítését választjuk (ahol a belmagasság minimálisan 190 cm), az első dolgunk az legyen, hogy tájékozódunk a beépítési lehetőségekről az illetékes önkormányzatnál. Ilyenkor elegendő a pontos cím és a helyrajzi szám ismerete. Ezek alapján kikereshető, hogy azon a területen, ahol lakunk, mik a részletes beépítési szabályok. A ráépítéshez építési engedélyre lesz szükségünk, melyhez egy tervdokumentáció szükséges. A földhivatalból szükségünk lesz 3 hónapnál nem régebbi tulajdoni lapra, valamint egy helyszínrajzra.

A közműveket akkor kell megkeresni, ha az építkezés olyan mértékű bővítéssel jár, ami az előírt határértéknél nagyobb mértékben növeli a víz-, gáz- vagy áramfogyasztásunkat. Ha megszületik a jóváhagyó határozat, az még nem válik rögtön jogerőssé! Ha jogerős a határozat, még ki kell tölteni egy építkezést bejelentő nyomtatvány, amelyen be kell jelenteni a felelős műszaki vezető személyét, akinek megfelelő jogosultsággal kell rendelkeznie. 8 nappal a bejelentés után végre tényleg elkezdhetjük az építkezést!

A kiadott jogerős építési engedély két évig érvényes, két éven belül be kell jelenteni az építkezés kezdetét, vagy hosszabbítást kell kérni, különben új építési engedélyre lesz szükségünk! Az építkezés megkezdésétől számított 5 éven belül használatbavételi engedélyt kell kérni, amit jelenleg illetékmentesen tehetünk meg.

Támogatási lehetőségek

A szocpol néven ismert lakásépítési kedvezmény elsősorban új lakás építéséhez vehető igénybe. Nem tekinthető új lakásépítésnek a családi- vagy ikerház tetőterének beépítése, még akkor sem, ha ezáltal a tetőtérben teljesen önálló lakást alakítanak ki. A társasházi tetőterek beépítése, valamint családi- és ikerházak emeletráépítése azonban olyan új lakásnak minősül, amelynek létrehozásához igényelhető lakásépítési kedvezmény.

Az értékesítés céljára épített új lakás megvásárlásához ugyancsak felvehető a szocpol, ha az egyéb feltételek teljesülnek. A lakásépítési kedvezmény vissza nem térítendő támogatás, amely csak egyszer vehető igénybe. Aki egyszer részesült már lakásépítési kedvezményben, annak többé már nem jár.

A meglévő lakás bővítéséhez úgynevezett fél-szocpol vehető igénybe, ha ennek következtében a meglévő lakás legalább egy szobával bővül. Speciális szabály érvényesül a két vagy több gyermekes családokra, mivel ők nem csak hozzáépítéshez, emeletráépítéshez, hanem az új lakásnak nem minősülő tetőtér beépítéshez is igénybe vehetik ezt a kedvezményt.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Fordított rétegrendű lapostető

A zöldtetőket, tetőteraszokat és parkolótetőket, azaz a hasznosított lapostetőket legelőnyösebb fordított rétegrendben kialakítani. Ez esetben maradéktalanul lehet számolni a tető hosszútávú...


Pórusbeton az otthonbővítésben

A családtámogatási programok már nem csak az új lakások építését, hanem az épület-felújítást, bővítést, tetőtérbeépítést, emeletráépítést is segítik. Minden olyat, ami a növekvő családot plusz...