Függőleges mozgatású árnyékolók

2022-06-22 09:27:47 | Módosítva: 2022-06-23 09:22:35

Egy lakásban nagyon fontos a napfény, mert hatással van a közérzetünkre és az egészségünkre is, de sokszor szükség van az erős fény kizárására is otthonunkból. A nyári hőségben csökkenteni kell a helyiségekbe bejutó hő mennyiségét, ezért érdemes árnyékolókat, redőnyöket felszerelni.


Tetőtéri ablakokra is

A jól kiválasztott árnyékolókkal a természetes fényt nem zárjuk ki teljesen a lakásból, mégis megakadályozhatjuk a túlmelegedést, és csökkenthetjük a légkondicionáló működési idejét is. Ugyanezek a redőnyök és rolók télen a fűtött lakásból kiszökő meleg levegő mennyiségét is képesek csökkenteni, így egész évben jó hasznát vesszük beruházásunknak. A külső és belső árnyékolók kombinálása egyenletesebb fényeloszlást biztosít, és az árnyékolók egyúttal dekorálnak is. Számtalan színben és mintázattal gyártják őket, akár egyedi méretre is. A modernizáció az árnyékolókat sem kerülte el, nemcsak a modern színek és formák, hanem a műszaki tartalom tekintetében sem. A külső árnyékolók mindegyike motorizálható, és az okosotthon rendszerbe is bevonhatók. Ez nem csak kényelmes, amikor otthon vagyunk, hanem rendkívül praktikus is, mert távolról vezérelhetjük a napszaknak, a Nap járásának megfelelően. A belső árnyékolók esetében nem szükséges mindig a motorizálás, de ezek esetében is találhatunk motoros és okosmegoldásokat.


Külső hővédők

A külső árnyékolók működnek a legjobb hatásfokkal, nagy előnyük, hogy a napsugarak 50-70%-a már az ablaküveghez sem jut el, nem melegíti azt fel, így a felesleges hőenergia be sem jut be az épületbe. Így nyáron, csukott ablakoknál 4-5 fokkal tudjuk csökkenteni a helyiség hőmérsékletét. Már az házépítés vagy a teljes körű felújítási munkák tervezési fázisában érdemes eldönteni, hogy melyik külső hővédőt fogjuk választani, mert az áthidalók és nyílászárók beépítésekor a rögzítési pontoknak, illetve rejtett tokoknak elő lehet készíteni a helyét. De utólagos felszerelésre is vannak esztétikus műszaki megoldásai a gyártóknak.
Redőny: a legelterjedtebbek a műanyag és alumínium (vagy ezek kombinációja) redőnyök, melyek az árnyékoláson túl a betörők ellen is biztonságot adnak, ha feltolásgátlóval vannak ellátva. Teljesen lehúzott állapotban pedig jó hő- és hangszigetelők is, mert az ablaküveg és a redőnylamellák között légrés alakul ki. Könnyű tisztántartani, egyszerűen lemosható enyhén mosószeres vízzel.

Zsaluzia: hasonlóan működik, mint a reluxa, csak kültéri. Így anyagában masszívabb, jobban ellenálló az időjárás hatásainak. A redőnyökkel szemben előnye, hogy lamellái forgathatók, így szabályozható, hogy a vakító fény kirekesztése mellett, mennyi szórt fény – és friss levegő – jusson be az épületbe. Zsaluzia esetén nincs bezártsági érzésünk, a lamellák rései között kiláthatunk az utcára.


Napháló, hővédő roló: ideális kültéri árnyékoló, mert védelmet nyújt a napfény ellen, de a lyukacsos textílián keresztül a természetes megvilágítás és levegőáramlás biztosított. Tetőtéri ablakokra is kapható, ilyenkor belülről lehet felszerelni az ablakszárny külső részére, így együtt mozgatható az ablakkal, nem akadályozza a szellőztetést sem.


Belső árnyékolók

A belső árnyékolók, nem olyan hatékonyak, mint a külsők, de létjogosultságuk mindenképpen van. Sok oka lehet annak, ha nem külső árnyékolót választunk, pl. a kültéri árnyékolók mindig drágábbak, mert ahhoz, hogy az időjárás viszontagságait képesek legyenek roncsolódás nélkül elviselni, masszív, erős anyagokra van szükség. És otthonunk műszaki adottságai miatt is előfordulhat, hogy le kell mondanunk a külső árnyékolókról. Viszont a belső árnyékolók is képesek a napfény erejét csökkenteni a lakásban, és számtalan lakberendezési és dekorációs előnyük van.Fényáteresztő és fényzáró roló: függöny helyett, vagy azt esztétikailag kiegészítve nagyon praktikus és megfizethető. A fényáteresztő típusok átengedik a fényt, de tompítják az ablakon keresztül bejutó fény erejét. A fényzáró roló hátoldalán fényvisszaverő bevonat van, ami lehetővé teszi a teljes sötétséget leengedéskor. Sokféle színben kaphatók, és tetőtéri ablakokra is beszerezhetők.


Fényáteresztő pliszé: kizárja a nap hőjének és UV-sugarainak nagy részét, de a természetes fényt beengedi.


Fényzáró, hőszigetelő dupla pliszé: javítja a nyílászáró hőszigetelését, így segít az energiamegtakarításban, akár a téli fűtési, akár a nyári hűtési szezonban.


Reluxa: könnyen tisztítható, nedvességálló vízszintes alumínium vagy műanyag lamellák, így a reluxák ideálisak magas páratartalmú helyiségekbe is, pl. konyhába és fürdőszobába. A lamellák mozgathatók, így a helyiségbe beengedett fény mennyisége szabályozható.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Bioklimatikus pergola

Szerencsés az, aki tavasztól őszig a teraszán tud pihenni, kikapcsolódni. Megvan a teljes szabadság, nyitottság érzése, mégis némi védelmet élvezhet az időjárási viszontagságok ellen....


Redőnyök és rovarhálók tisztítása

A nyílászárók előtti redőnyökön, illetve a rovarhálókon a levegőben levő szennyeződések – a ritkább tisztítás miatt – makacsul tapadnak meg, és ezért elég nehéz a tisztításuk. Erre, íme néhány...