Porló beton

Több olvasónkat is érintő probléma a porló beton. Általában olyan mellékhelyiségekben okoz ez gondot, amelyeknek a betonfelület a véglegesnek szánt burkolata. Garázsokban, pincékben, melléképületekben ez a legolcsóbb megoldás, és valóban nincs szükség díszes burkolatra.
A nyers betonfelület azonban még akkor is folyamatosan termeli a finom port, ha a beton összetétele megfelelő volt, hát még akkor, ha kispórolták belőle a cementet. Ilyenkor repedezni is kezd, és az idők folyamán lassacskán szinte elfogy. A porló betont leborítani valamilyen olcsó anyaggal - műanyagpadlóval vagy padlófilccel - nem igazán jó megoldás, mert a burkolat alatt keletkező por mindig utat talál majd a felszínre.
Ha a beton erősen cementhiányos, akkor nem kerülhetjük el azt, hogy néhány centiméteres, jó minőségű simítóréteget fektessünk rá. A darabokban leváló részeket azért előtte távolítsuk el, és használjunk tapadásjavító betonadalékot, hogy a régi és az új felület tapadása megfelelő legyen. Kisebb hibák, lyukak, mélyedések kijavításához alkalmazhatunk ún. betonglettet. Ennek van kültéri és beltéri változata is.
Már elfogadható minőségű betonhoz használhatunk betonfestéket, ha nem túl nagy a koptató igénybevétel, vagy aljzatbeton impregnálót. Az igazán jó, elegáns és hosszú távú megoldás a kétkomponensű epoxi műgyanta bevonat. A cementhiányos beton erős porlását azért ez alatt is meg kell fognunk, a műgyanta leöntése után viszont esztétikus, kopásálló, mindenféle vegyszernek ellenálló, felmosható és könnyen tisztántartható felületet kapunk. Figyelmükbe ajánljuk a Murexin és a Mapei cég termékeit, melyek megoldásokat kínálnak a fenti problémákra.
Hallottunk még egy nálunk újnak számító beton adalékszerről, melyet a simítóbetonba keverve egy igen kemény, kopásálló, akár fel is csiszolható felületet kapunk. Ennek majd még magunknak is utána kell néznünk.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: beton

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Betonvágás kézi eszközökkel

Bár a falvágás semmiképpen nem a barkácsolók kompetenciája, egy kisebb igazításra vállalkozhat egy rutinos barkácsoló is, ha van elegendően erős kétkezes sarokcsiszolója, és ahhoz megfelelő...


Téli betonozás

A tél beköszöntével nem állhatnak meg a betonozást igénylő munkálatok, de a megfelelő körültekintéssel és előkészülettel biztosíthatjuk, hogy az eredmény mindig tökéletes legyen, ebben nyújtunk...