Hogyan válasszunk?

Garázskapumotorok

Az újabban épült garázsokba rendszerint vízszintes sínnel megvezetett, korszerű szerkezetű billenő- vagy szekcionált kapuk kerültek beépítésre. A kézzel mozgatható garázskapukat azonban kényelmi okok miatt egyre többen szeretnék "motorizálni", és erre minden lehetőség adott. A Kling Kft. - amely meghatározó szereplője a kaputechnikai szakterületnek - a garázsajtó nyitók terén is minden változatra tud megoldást ajánlani, hiszen a meghajtó motorok és egyéb kiegészítők terén rendkívül széles a választéka. Ám hogy a kínálatukból a legmegfelelőbb meghajtást tudjuk kiválasztani, ahhoz az átlagosnál alaposabb információkra van szükség. Nem árt, ha már előre ismerjük - legalábbis elvben - az egyes megoldások sajátosságait is. Ismertetésünk e választási lehetőségek tekintetében igazítja el olvasóinkat.

Először is azt kell a motortípus kiválasztáshoz tudnunk, hogy az adott garázskapu milyen: szekcionált- vagy billenő- (ellensúlyos függőleges vagy vízszintes sínes billenő) rendszerű kapuról van-e szó. Ugyanis ez határozza meg az alkalmazható nyitómotor típusát. Hogy az adott kapuhoz milyen teljesítményű motor szükséges, az a mozgatott ajtó méretei és a súlya alapján határozható meg. A döntő itt a kapu felülete, amelyből következtetni lehet a súlyára is. Lényeges a várható igénybevétel is, mert a 230 V-tal működő motorok gyakori használat közben - pl. társasházak garázsánál - felhevülhetnek, ezért a gyakori kapunyitáshoz célszerűbb 24 V-os, hálózati transzformátorról működő motort választani, amely ráadásul csendesebb működésű is.
A billenőkapuk nyitását, csukását a 230 V-os motorfejekkel is meg lehet valósítani, de az ajtó kíméletesebb működése érdekében célszerű finom indítási és zárási végállás lassítású vezérlés mellett dönteni. Erre csak a 24 V-os feszültségű motorok alkalmasak. (Ezekre a motorfejekre is hálózati feszültséget kell kapcsolni, ugyanis a transzformátor a motorfejbe van beépítve.) A 230 V-os feszültséggel működő motoroknál erre nincs mód, s induláskor megrántják az ajtót, becsukásakor pedig a kapu kellemetlen döngő hangot ad. A finom indítású és zárási lassítással működő motorfejek ezt kiküszöbölik.
A régebbi ellensúlyos billenőkapuknál az EMEGA nyitómotorok jöhetnek csak számításba, a korszerű billenő garázsajtókhoz viszont a CAME VER beépített vezérlésű 24 V-os motorfejek, ill. a Lift-Master nyitómotorok választhatók. E két típus változatai azonban a szekcionált kapukhoz is megfelelőek. Ezek minden esetben sín nélkül, és néhány kivétellel a távvezérlést is magában foglaló motorfej készletek. A hozzávaló síneket az ajtó magasságához igazodva külön kell kiválasztani. A CAME VER (UNIV) és Lift-Master 230 V-os nyitómotorok komplett készletben is beszerezhetők, ezek már a szükséges sínt is tartalmazzák, és olcsóbbak is az egyedileg összeállított kapunyitóknál.
A különféle kapumagasságokhoz igazodó sínek bordásszíj-, lánc- és csavarorsós meghajtásúak lehetnek. A sínek zajossága a meghajtás módjától függően változó. A legcsendesebbek a bordásszíj hajtású sínek. A sínprofílok is különbözőek, az egyszerű T sínek mellett választhatunk C sínt is, amely a meghajtó elemet védőburkolatként veszi körül. A CAME VER motorfejekhez Csínek valók, a 24 V-os Lift-Master nyitókhoz viszont láncos és bordásszíjas T és C sínek választhatók. A komplett 230 V-os garázsajtó-nyitó készletek egy részéhez csavarorsós sín, más részéhez pedig T sín és lánchajtás tartozik. A készlet kiválasztásánál e különbözőségeket is figyelembe kell venni.
Megemlíthetők még a redőnykapuk. Ezeket a gyengébb, nem kielégítő szigetelésű ajtókat csak abban az esetben építsük be, ha a szekcionált kapu - pl. helyhiány miatt - nem fér el. Természetesen ezek a kapuk is motorizálhatók.
Mindegyik garázskapu-nyitó típushoz még további számos egyéb kiegészítőt is ajánlanak, melyekkel biztonságosabbá és kényelmesebbé tehető a motorizált garázskapu használata. A fent ismertetettek alapján csak megközelítően választhatjuk ki a garázsajtónkhoz leginkább megfelelő motoros hajtást, amelyet azonban véglegesen csak a szakemberek pontosító ajánlásai alapján, velük együtt közösen dönthetünk el.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: garázskapu, kapumotor, kapu

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Gate Control PRO

A Gate Control PRO egy korszerű, akár két különálló kapu vezérlésére is alkalmas intelligens kapuvezérlő, amely mobilinterneten keresztül Android és iOS alkalmazással, vagy hívással vezérelhető....


Konyhafelújítás, konyhakorszerűsítés

Egy lakás komplex felújításának egyik legfőbb összetevője a konyha megújítása, korszerűsítése. Sajnos ez a költségekben is megmutatkozik. Egyszínvonalas konyha megvalósításának kiadása bizony...