Hogyan válasszunk?

Garázskapumotorok

Az újabban épült garázsokba rendszerint vízszintes sínnel megvezetett, korszerű szerkezetű billenő- vagy szekcionált kapuk kerültek beépítésre. A kézzel mozgatható garázskapukat azonban kényelmi okok miatt egyre többen szeretnék "motorizálni", és erre minden lehetőség adott. A Kling Kft. - amely meghatározó szereplője a kaputechnikai szakterületnek - a garázsajtó nyitók terén is minden változatra tud megoldást ajánlani, hiszen a meghajtó motorok és egyéb kiegészítők terén rendkívül széles a választéka. Ám hogy a kínálatukból a legmegfelelőbb meghajtást tudjuk kiválasztani, ahhoz az átlagosnál alaposabb információkra van szükség. Nem árt, ha már előre ismerjük - legalábbis elvben - az egyes megoldások sajátosságait is. Ismertetésünk e választási lehetőségek tekintetében igazítja el olvasóinkat.

Először is azt kell a motortípus kiválasztáshoz tudnunk, hogy az adott garázskapu milyen: szekcionált- vagy billenő- (ellensúlyos függőleges vagy vízszintes sínes billenő) rendszerű kapuról van-e szó. Ugyanis ez határozza meg az alkalmazható nyitómotor típusát. Hogy az adott kapuhoz milyen teljesítményű motor szükséges, az a mozgatott ajtó méretei és a súlya alapján határozható meg. A döntő itt a kapu felülete, amelyből következtetni lehet a súlyára is. Lényeges a várható igénybevétel is, mert a 230 V-tal működő motorok gyakori használat közben - pl. társasházak garázsánál - felhevülhetnek, ezért a gyakori kapunyitáshoz célszerűbb 24 V-os, hálózati transzformátorról működő motort választani, amely ráadásul csendesebb működésű is.
A billenőkapuk nyitását, csukását a 230 V-os motorfejekkel is meg lehet valósítani, de az ajtó kíméletesebb működése érdekében célszerű finom indítási és zárási végállás lassítású vezérlés mellett dönteni. Erre csak a 24 V-os feszültségű motorok alkalmasak. (Ezekre a motorfejekre is hálózati feszültséget kell kapcsolni, ugyanis a transzformátor a motorfejbe van beépítve.) A 230 V-os feszültséggel működő motoroknál erre nincs mód, s induláskor megrántják az ajtót, becsukásakor pedig a kapu kellemetlen döngő hangot ad. A finom indítású és zárási lassítással működő motorfejek ezt kiküszöbölik.
A régebbi ellensúlyos billenőkapuknál az EMEGA nyitómotorok jöhetnek csak számításba, a korszerű billenő garázsajtókhoz viszont a CAME VER beépített vezérlésű 24 V-os motorfejek, ill. a Lift-Master nyitómotorok választhatók. E két típus változatai azonban a szekcionált kapukhoz is megfelelőek. Ezek minden esetben sín nélkül, és néhány kivétellel a távvezérlést is magában foglaló motorfej készletek. A hozzávaló síneket az ajtó magasságához igazodva külön kell kiválasztani. A CAME VER (UNIV) és Lift-Master 230 V-os nyitómotorok komplett készletben is beszerezhetők, ezek már a szükséges sínt is tartalmazzák, és olcsóbbak is az egyedileg összeállított kapunyitóknál.
A különféle kapumagasságokhoz igazodó sínek bordásszíj-, lánc- és csavarorsós meghajtásúak lehetnek. A sínek zajossága a meghajtás módjától függően változó. A legcsendesebbek a bordásszíj hajtású sínek. A sínprofílok is különbözőek, az egyszerű T sínek mellett választhatunk C sínt is, amely a meghajtó elemet védőburkolatként veszi körül. A CAME VER motorfejekhez Csínek valók, a 24 V-os Lift-Master nyitókhoz viszont láncos és bordásszíjas T és C sínek választhatók. A komplett 230 V-os garázsajtó-nyitó készletek egy részéhez csavarorsós sín, más részéhez pedig T sín és lánchajtás tartozik. A készlet kiválasztásánál e különbözőségeket is figyelembe kell venni.
Megemlíthetők még a redőnykapuk. Ezeket a gyengébb, nem kielégítő szigetelésű ajtókat csak abban az esetben építsük be, ha a szekcionált kapu - pl. helyhiány miatt - nem fér el. Természetesen ezek a kapuk is motorizálhatók.
Mindegyik garázskapu-nyitó típushoz még további számos egyéb kiegészítőt is ajánlanak, melyekkel biztonságosabbá és kényelmesebbé tehető a motorizált garázskapu használata. A fent ismertetettek alapján csak megközelítően választhatjuk ki a garázsajtónkhoz leginkább megfelelő motoros hajtást, amelyet azonban véglegesen csak a szakemberek pontosító ajánlásai alapján, velük együtt közösen dönthetünk el.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: garázskapu, kapumotor, kapu

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kertkapuk automatizálása

A Kling Kft. termékpalettáján többféle motortípusból lehet választani. Döntésünkben alapvető szempont, hogy milyen kaput szeretnénk automatizálni: szárnyaskaput vagy tolókaput.Kétféle...


Tolókapu és szárnyaskapu automatikák

A Vasveret Kft. kiváló minőségű kapuautomatizálási termékeket forgalmaz. Termékkínálatuk olyan gyártók magas minőségű, megbízható és tartós működésű termékeiből áll, melyek szinte minden...