Étkezők kicsi lakásokba

Egy kicsi lakásban élő családnak vagy fiatal házaspárnak, de az egyedállóknak is talán a legnehezebb feladat a megfelelő méretű étkező kialakítása. Ugyanis még a helyhiány miatt sem lehet elhagyni a konyhát, a hálót vagy a fürdőszobát, ezért rendszerint az étkező lesz szinte használhatatlan méretű. Viszont előbb-utóbb a kis lakásban élők számára is eljön az idő, mikor vendégeket fogadnak, nem is beszélve saját kényelmükről. Hogy a mindennapi és a különleges étkezések se váljanak üzemanyag-feltöltéssé, hogy evés után lehessen beszélgetni, játszani, gondosan kell megtervezni és kialakítani a lakás e kicsi, de fontos pontját.

Az étkező szíve az asztal. Méretét a hely és a lakásban élők száma határozza meg alapvetően, de vegyük figyelembe azt is, hogy az étkezésen kívül mire akarjuk még használni. Kis lakásról lévén szó, valószínűleg kicsi a konyha is, így főzés közben jelentős szerepe van az asztalnak. Hobbink műveléséhez sem tudunk megfelelő önálló helyet kialakítani egy kicsi lakásban, így a kisebb barkácsolásokhoz, tanuláshoz, a varráshoz is e helyet fogjuk használni. Praktikus a fiókos asztal, mert elférnek benne az evőeszközök, szalvéták és minden egyéb apróság, akár az étkezéshez, akár az asztalon történő egyéb munkálatok számára. A kinyitható asztal csak olyan helyen megoldás, ahol a kinyitott asztal körül is van annyi hely, hogy körbe lehessen ülni.
Nagyon helytakarékos és divatos megoldás, amikor a konyhai munkapult része az asztal. Így főzés során egyenértékű felület a munkapulttal, megvilágítására sem kell külön figyelmet fordítanunk, hiszen a konyhai munkapultot amúgy is gondosan kell megvilágítanunk. Amerikai konyha kialakításakor egyben térelválasztóként is funkcionálhat az asztal. Formáját és méretét tekintve is szabad a választás, lehet ovális vagy csak lekerített sarkú, két lábbal stabilan alátámasztva. Lehet szabályos kör alakú, egy ponton középen alátámasztva. Magassága azonos lehet a munkapultéval (kb. 85-90 cm), és lehet szabvány asztalmagasság is (kb. 70 cm). Ez az asztal megoldás ad leginkább lehetőséget arra, hogy ha a mindennapi életben kiderül, hogy túlméreteztük vagy éppen ellenkezőleg túl óvatosan igen kicsi asztalt készítettünk, viszonylag olcsón korrigálhassuk a hibát. Jó megoldás lehet mikor a szigetpult a térelválasztó. A konyhai oldalon lévő felét munkapultként, a másikat konyhaasztalként használjuk.
Néhány éve jöttek divatba a padlótól a mennyezetig érő rozsdamentes tartóoszlopok, felszerelve különböző méretű polcokkal. A polcok egyike tölti be az étkezőasztal szerepét.
Mikor az étkező kialakításában fontos szempont, hogy az a lakás, a családi élet és a vendéglátás központja legyen, akkor egy kis lakásban akár a nappali funkcióját is betöltheti. Ebben az esetben nagyobb helyünk és ezzel több lehetőségünk nyílik egy kényelmes étkező kialakítására. Mivel ekkor nincs szükség külön ülőgarnitúra, fotelek és dohányzóasztal elhelyezésére, beszerezhetünk egy nagy asztalt, melyet mind a család, mind a vendégek kényelmesen körbe tudnak ülni. Ekkor a székek a lehető legkényelmesebbek legyenek. Praktikus olyan székeket választanunk, melyekre felköthetők szivacspárnák, és ha több garnitúra párna van különböző huzattal, mindig a megfelelő alkalomhoz illőre tudjuk azokat cserélni. Nem beszélve arról, hogy az étkezésekkor adódó "balesetek" - pl. a kiömlő reggeli kávé - sem fognak különösebb gondot okozni, akkor sem, ha estére vendégeket várunk.
Hasonlóan a nappali helyettesítésére is jó megoldás, mikor nincs olyan nagy helyünk, hogy az asztalt körbe lehessen ülni, ha a szoba valamelyik fala az ajtó közelében eltérő színű vagy anyagában is elütő falkárpitot, illetve lambériát kap, és ide helyezzük el az étkezőasztalt. Külön megvilágítva igazán hangulatos vacsorákra is lehetőséget ad.

Néhány megfontolandó gondolat:

  • Aki az első, általában kis lakásba költözik, ne töltsön ki tudatosan minden helyet azonnal, a szabad térben és a szekrényekben sem. A kialakuló élettér hamar kitölt mindent, nincs az a nagy lakás, ami évek alatt ne válna kissé túlzsúfolttá.
  • Csak azért, mert egy évben 1-2-szer minden családtagot meg szeretnénk hívni, ne zsúfoljuk tele lakásunkat székekkel, hatalmas asztallal. Ne kerülgessünk semmit az év 365 napjában feleslegesen.
  • A konyhaszekrényt se töltsük meg tányérokkal, poharakkal családtagjaink számának többszörösével, 10-12 emberre nem lehet ebédet főzni, és azt tálalni egy 40 nm-es lakásban.
  • Ha mégis sok vendéget szeretnénk elhívni, kérjünk kölcsön poharakat, tányérokat, evőeszközt, vagy ha olyan a társaság vegyünk eldobható műanyag terítéket.
  • Saját és családunk kényelme, mindennapjaink legyen az elsődleges szempont, mikor megtervezzük és beszerezzük otthonunk kellékeit.
  • Remélhetőleg hamar nagyobb lakásba tudunk költözni, ezért elsősorban ne beépíthető szekrényeket, bútorokat vásároljunk, hanem olyanokat, amit majd a nagyobb lakásba is el tudunk vinni magunkkal.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kertfelújítás állami támogatással

Az új családi otthonteremtési támogatások igazán széles körben biztosítanak lehetőséget a családok jólétének fokozására, a kedvezmények között pedig olyan is megtalálható, amelyet a kert...


Látszóbeton

Látszóbetonnak nevezzük azokat a burkolatlan betonfelületeket, amelyek magas minőségben, végleges felülettel készülnek. A különféle technológiával betonból készített épületszerkezetek, tárgyak...