Harmonika ajtók

2014-09-12 10:27:05 | Módosítva: 2014-09-12 10:36:41

Szűk terek, kis alapterületű lakások egyik praktikus nyílászárójaként funkcionálhatnak, amelyek azonban akár egyéb szerepet is betölthetnek, pl. térelválasztók is lehetnek. Kis helyigényűek, egyszerűen kezelhetők, és könnyen tisztíthatók, ám helyiségek teljes leszeparálásra nem alkalmasak.


Helytakarékos megoldások

Többféle színben, műanyagból és fából is készülhetnek. Előnyük, hogy többnyire felső megvezetésűek, könnyen mozgathatók és akár saját kezűleg is könnyen beszerelhetők, sőt, szélesebb ajtónyílások esetén két oldalra is elhúzhatók. Viszonylag nem költséges ajtómegoldásra adnak lehetőséget, amiért egyre többen alkalmazzák. Legnagyobb előnyük az ilyen ajtóknak, hogy megszűnik a hagyományos ajtók nyitásához szükséges holttér. Ez ugyan jelentős helymegtakarítást jelent, viszont a harmonika ajtók szerkezeti felépítéséből adódóan a lamellák száma – és azok vastagsága – alapján ezek az ajtók kinyitva csökkentik az ajtónyílás szabad szélességét. E ténnyel már eleve számolni kell, ezt nevezik összegyűjtési méretnek, ami általában 10 cm, ám szélesebb nyílások esetén akár 15 cm is lehet.

Számolni kell azzal is, hogy ezek az ajtók soha nem zárnak hermetikusan, és a lamellák felülete zárt helyzetben sem lesz teljesen feszesen azonos síkban. A harmonika ajtók többségükben felső megvezetésűek, az ajtónyílás felső részére szerelt vezetősínben mozgó görgőkön mozdíthatók el. Az alsó megvezetésű változatok főként az általánosnak mondható 202-260 cm magasságú ajtóknál nagyobb, és főként fából készült változatokra jellemzők, ám az alsó megvezető sín csak alig haladja meg a 15 mm-es szintemelést. Ferde oldalú, alacsony küszöbként beszerelve kerül a padlóra, többnyire csak a magas lamellákból álló ajtóknál van alsó megvezetésre szükség. A szokásos méreteknél magasabb, akár 3 m magas harmonika ajtók elkészítésére is mód van, bár ezeket inkább közösségi intézetekben szokás teremmegosztásra használni, és csak megrendelésre készítik el.


A lamellák süllyesztve felszerelt futógörgős tagok segítségével mozgathatók az áthidalóra felül felszerelt vezetősínben. A vezetősínt takaróidomokkal szokás elrejteni. Az ajtó és a padló között mindig 5-10 mm széles hézag szükséges az ajtó akadálymentes mozgásához.

A lamellák általában 10-12 cm szélesek, és elasztikus anyagból készült sarokszalaggal, ritkábban hornyolt peremekkel vagy csuklós pántokkal kapcsolódnak egymáshoz, amit főként a tömör fából készült, igényesebb kivitelű harmonika ajtóknál indokolt. Az ajtó mozgatását fogantyú vagy zár esetén kilincs segíti, a rögzítését más esetekben mágneszár, rugós retesz vagy speciális zár biztosítja, ami igény esetén kulccsal is zárható. Arra is mód van, hogy a széles ajtónyílásokat kétfelé nyíló harmonika ajtókkal lehessen lezárni.


Az ajtót alkotó lamellák anyaga általában könnyen tisztítható műanyag, ám az igényesebb minőségű harmonika ajtók tömörfából, pontosabban borovi fenyőből, igény szerinti színre pácolva és lakkozva is elkészíttethetők a különféle kisvállalkozóknál. A műanyag lamellák fehér és barna, vagy ennek világosabb tónusú változatokban, illetve különféle fautánzat mintázatú felülettel készülnek.Tele- és üvegbetétes lamellák is alkothatják az adott típusú harmonika ajtók lamelláit. Az üvegbetétek választéka igen bőséges; a jól megválasztott üvegezés pedig dekoratív hatású a rajta átszűrődő fényben, ami esztétikailag jól illeszthető a szoba berendezéséhez. Ez a műanyagokból készültekre és a tömörfa lamellás harmonika ajtókra egyaránt igaz. Egy lamellába általában 3 ablak helyezhető el, a tele- és ablakos lamellákból álló harmonika ajtókat pedig váltogatva is meg lehet rendelni, természetesen némi felár ellenében.

A harmonika ajtók nemcsak a szokványos ajtók helyett alkalmazhatók, gardróbszekrények ajtajához, fürdőszobákban tusolóparavánként, vagy munkasarok leválasztására is előnyösen használhatók, ha a funkciójuk átgondoltan kerül meghatározásra. Ilyen esetekben az ilyen harmonika ajtókat az árnyékolástechnikai üzletekben célszerű megrendelni, ahol adott méretre is készítenek harmonika ajtókat.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Műanyag ablakok karbantartása

Egyes típusoknál az évszakváltozással egyetemben az ablakokat is át kell állítani télivagy nyári módra.


Ablakok, ajtók mázolása

A lakások régebbi nyílászárói többnyire fából készültek és felületüket zománcfesték fedi. Eza bevonat elég időtálló, de 5-10évente – állapotuktól függően – felújításra szorul. Mivel főként...