Klímával vagy anélkül

Felülethűtés

2011-07-24 23:34:56 | Módosítva: 2011-07-24 23:36:19

Hőszivattyúval nem csak fűteni, hanem hűteni is lehet a falakat vagy a mennyezetet, így nyáron kellemes hőmérsékletet tarthatunk, a hagyományos klíma hátrányai nélkül.

A hőszivattyús rendszerek egyik nagy előnye, hogy nem csak a fűtés és a melegvíz-ellátást, hanem házunk hűtését is el tudják végezni. Lehetőségünk van a fűtési rendszerben lévő vizet keringtetve, a házunkból összegyűjtött hőt a földbe vagy a kútba juttatni. Ezáltal gyakorlatilag a hőszivattyú passzív állapotban van, nem vesz részt a folyamatban.
Egy másik lehetőség az aktív hőszivattyús hűtés, amikor a hőszivattyú működési folyamatának megfordításával a hőszivattyú aktív elemként vesz részt a hűtésben. Így működik a hűtőszekrény is: hőt von el egy zárt térből, amit a külső felületén ad le. Aktív hűtésre nem csak talajszondás vagy talajabszorberes, hanem levegős hőszivattyúval is van lehetőségünk. Előnye a folyamatnak, hogy az aktív hűtés közben a használati melegvíz-ellátást vagy más fűtési feladatot (pl. medencefűtés) is biztosítani tudja a hőszivattyúnk.

Kiépítés

Elsősorban a helyiség külső falainak belső felületét érdemes csővezetékkel ellátni A felülethűtés lényege, hogy a szabad falfelületre, a vakolat alá műanyag csövet szerelnek, majd ebben a csőben hideg vizet áramoltatnak, ettől a falfelület lehűl, és hűti a helyiséget. Elsősorban a helyiség külső falainak belső felületét érdemes csővezetékkel ellátni, és csak másodsorban a belső, térelválasztó falakét. A felülethűtés többletfelületet igényel a fűtéshez képest, ezért a hűtésre is használt rendszer fűtési üzemmódban túlméretezett lesz. Ez viszont nem jelent gondot, hiszen a téli időszakban alacsonyabb hőmérsékletű fűtővízre lesz szükség. A hűtés miatti többletfelületet célszerűen a mennyezetre lehet szerelni. Szerelés után, burkolás előtt az egész rendszert nyomáspróbának kell alávetni.

A felülethűtés előnyei

A nagy felületen történő hűtésnek számos előnye van a klímaberendezésekkel szemben. A helyiségen belül nincsenek mechanikus szerkezetek, így teljesen zajtalan. Egészséges, mert a kánikulából a helyiségbe lépő embert nem éri hirtelen kellemetlen hideghatás, és amikor kilép a hűtött helyiségből a szabadba, nem éri hirtelen kellemetlen hőhatás. Magasabb komfortérzet érhető el vele, mert az ember és a hűtő felület közötti energiacsere nagy felületen és főleg sugárzás útján megy végbe.

A klímaberendezésekkel azonos komfortérzet 1-2 °C-kal magasabb Aktív hűtésre nem csak talajszondás vagy talajabszorberes, hanem levegős hőszivattyúval is van lehetőségünkhelyiséghőmérsékletnél már kialakul, ezért energiatakarékos. A levegőt nem szárítja, a frisslevegő ellátás miatt az egyébként is szükséges kora reggeli és késő esti szellőzéssel a relatív nedvességtartalom a normális értékek között tartható, napközben nem alakul ki a levegő túlpárásítása. Nincs huzathatás, ami a hidegen befújt levegőből adódik, nem jön létre az alacsony levegőhőmérséklet és a nagy légsebesség által okozott hatás. A felülethűtés elvéből adódóan nem jöhet létre a gombák és mikrobák által okozott legionella betegség, az alacsony légmozgás miatt nincs porterhelés. Építészeti szempontból is előnyös, hiszen nincsenek a helyiségekben látható beltéri- és kültéri egységek, ezért optikailag igényes épületek és helyiségek alakíthatók ki, és nem kell cseppvízelvezető rendszert kialakítani.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs

Címkék: hűtés, klíma

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

A klíma jegesedése és leolvasztása

A fűtésre használt klímák kültéri egységei, az időjárás függvényében, hol jobban, hol kevésbé jegesednek. A fűtési üzemet ciklikusan megszakító, automatikus leolvasztás hivatott kezelni ezt az...


Szigeteléssel az energiatudatos otthonért

Talán sose volt még olyan lelkes nyaralási láz, mint idén. Egyvalami azonban jelentős különbség volt azelmúlt évekhez képest: a felhőtlen kikapcsolódást némileg gátolta, hogy most mindenki...