Klímavásárlás előtt

2008-07-22 19:35:11 | Módosítva: 2008-07-22 20:08:07

Közeleg a forró nyár, épp ezért nem árt előre gondolkozni klímavásárlás ügyben. Milyen szempontok szerint válasszunk? Mit vegyünk figyelembe vásárlás előtt? Konkrét típusok bemutatása helyett általános tanácsokat szeretnénk nyújtani a lehető legjobb választás reményében.

Az utóbbi években tendenciává vált, hogy az első kánikulai napokon tömegek rohanják meg a bevásárlóközpontokat, az akciós újságokban hirdetett, kedvező árú klímákra vadászva. A gyakran minden józan számítást nélkülöző beruházás nem ritkán szakszerűtlen beüzemeléssel párosul. A rosszul megválasztott típus és teljesítmény pár év alatt az olcsó berendezéseket is drágábbá teszi annál, mintha annak idején átgondoltan, megbízható helyről választottunk volna.

Méretezés, teljesítményszámítás

A split klíma kültéri egysége lehet falra szerelhető, vagy álló A megfelelő klíma kiválasztásához ismerni kell a hűteni kívánt tér nagyságát. Egy átlagosan felépített helyiségre légköbméterenként 30-35 Watt hűtőteljesítményt számolhatunk. Egy átlagos helyiség belmagassága 2,7 méter, így négyzetméterenként kb. 80 Wattal szükséges.
Ha nem egyszerű, átlagos rendeltetésű helyiségeket akarunk klimatizálni, előfordulhat, hogy egyéb nagyteljesítményű hőforrásokat is számba kell vennünk. Amennyiben a helyiségben további hőforrások vannak (nagyteljesítményű fényforrások, hősugárzó, gépek, sok ember stb.), azok teljesítményét elég egyszerűen hozzáadni a helyiség hűtőteljesítmény igényéhez.
Ugyanolyan hiba a szükségesnél kisebb teljesítményű klíma készülék választása, mintha túl nagy teljesítményűt választottunk volna. A kisebb készülék esetében pont akkor nem fogja lehűteni helyiségünket, amikor a legmelegebb van, viszont a túl nagy teljesítményű berendezés a helyiség hirtelen lehűtése után azonnal kikapcsol, majd a berendezési tárgyak által árasztott meleg hatására hamar vissza kell kapcsolnia, amely gazdaságtalan üzemeltetést eredményez, és ráadásul zaj valamint huzatérzet kialakulását okozza a nagy mennyiségű légszállítás következtében.

Elhelyezés

Figyeljünk rá, hogy a hűvös levegő ne érje közvetlenül a szobában tartózkodókatElhelyezésnél a legfontosabb, hogy a kifújt levegő ne érje közvetlenül a helyiségben huzamosabb időn át tartózkodókat. A legtöbb hűtő klíma 8-10 C°-os hideg levegőt fúj ki. Arra is oda kell figyelni, hogy a kiáramló levegőnek rendelkezni kell egy bizonyos sebességgel, hogy minél nagyobb teret tudjon befújni a készülék. Ha hosszabb időn keresztül kell ezt az állapotot elviselnünk, akkor biztosan megbetegszünk, huzatot kapunk.
A komolyabb készülékeknél az inverter tecnológia lehetővé teszi a kiáramló levegő hőmérsékletének a szabályozását. Ezeknél be tudjuk állítani, hogy 17-18 C°-os levegő jöjjön ki a készülékből. A tartózkodó helyre közvetlen ráirányítás esetén az elhelyezési távolságot úgy tudjuk kiszámolni, hogy méterenként 2-3 C°-ot emelkedik a kifújt levegő hőmérséklete. A 18-20 C°-os levegő már kis valószínűséggel okoz huzat érzetet, bár ez egyénenként eltérő lehet. A lényeg tehát: ne közvetlenül arra a helyre irányítsuk a kifújt hideg levegőt, ahol huzamosabb ideig tartózkodunk.

Fogyasztás

A hagyományos klímaberendezések fixkompresszorral vannak ellátva, ami azt jelenti, hogy a klíma fix fordulatszámon, 100%-on tud csak hűteni. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ezek a klímák, csak egyféleképpen tudnak működni, méghozzá úgy, hogy engedi túlmelegedni a helyiséget, majd túl kell hűtenie, mivel csak 100 %-os teljesítmény tud leadni. Az ilyen típusú klímaberendezések minden esetben, amikor a kompresszor elindul, a maximális fogyasztási mutatókat produkálják, így jóval gazdaságtalanabbak az inverteres készülékeknél.
Az inverteres kompresszorral szerelt gépek viszont általában az A vagy az AA energiaosztályba tartoznak, és nagyon kis fogyasztással bírnak. Köszönhető mindez annak, hogy a kompresszor fokozatmentesen szabályozza fordulatszámát 10 és 100% között, így mindig csak annyit hűt, amennyi éppen szükséges és annyi elektromos áramot vesz fel, amennyi ehhez éppen elégséges. Ennek köszönhető a kivételesen jó fogyasztás. Itt a hőingadozás mértéke maximum 0,4 Celsius fok.

Zajhatás

Egy nappali tartózkodásra szolgáló helyiségben kevésbé lehet zavaró egy hangosabb klíma berendezés, mint egy hálószobában, ugyanis éjjel sokkal érzékenyebbek vagyunk a külső zajokra. Attól, hogy a meleget zajra cseréltük, nem biztos hogy jobban tudunk majd aludni, pihenni.

Por, pollenek

A mobil klíma könnyen áthelyezhető egyik helyiségből a másikbaA kereskedelemben kapható klímák mindegyike rendelkezik valamilyen levegőszűrővel. Az alap felszereltségbe a levegőben szálló szilárd szennyeződések (por) kiválasztására alkalmas szűrők tartoznak. Ezek azonban leginkább magának a berendezésnek a védelmére szolgálnak.
A műszakilag fejlettebb eszközökben (a kompakt légkondicionálókban biztosan!) találhatunk olyan levegőszűrő rendszereket, amelyek - több lépcsőben tisztítva a levegőt - alkalmasak a dohányfüst, a vegyi anyagok és a szagok kivonására, valamint a vírusok, gombák és egyéb organikus eredetű szennyező anyagok semlegesítésére. Ezek jelentősége abban rejlik, hogy a lakásban felgyülemlő szennyező anyagokat és a szellőztetés során a kinti levegővel bekerülő korom, por és egyéb szennyeződéseket is kiszűrik. Ebből következik, hogy a szűrt, tisztított levegőjű helyiségekben kisebb valószínűséggel leszünk betegek.

Hűtő-fűtő

Az utóbbi időben népszerűvé váltak a hűtő-fűtő klíma berendezések (tulajdonképpen léghőszivattyúk), azt viszont kevesen tudják, hogy a készülékek nagy része csak tavasztól őszig alkalmas fűtésre. Vannak magasabb kategóriájú készülékek, amelyek akár egész télen alkalmasak fűtésre, persze ezeknek a berendezéseknek magasabb az áruk is.

Karbantartás

Minden klíma készüléknél nélkülözhetetlen az éves karbantartás és tisztítás, aminek egészségügyi okai is vannak, ugyanis a berendezés belsejében kialakuló kondenzvíz a baktériumok és gombák terjedésének melegágya. Ezek közül a legveszélyesebbnek tarják a legionella baktériumot, amely úgynevezett légiósbetegséget (legionellózist) okoz. Nem szabad megfeledkezni a készülék műszaki felülvizsgálatáról sem, mivel egy kis hűtőgáz hiány is a berendezés súlyos meghibásodását okozhatja.

Felszerelés

A jó klímaválasztás után legfontosabb a készülék felszerelését végző szerelő szakember felkészültsége, ami egyrészt szakmai tudásból, másrészt megfelelő szerszámozottságból és a beépített elemek (csövek, vezetékek, szigetelések) minőségéből tevődik össze. A készülékgyártók mindegyike csak ún. zöldkártyával rendelkező klímaszerelő által beszerelt és hitelesített garancialevelet fogad el. Azok a szerelők, akik nem rendelkeznek zöldkártyával, nem is juthatnak hűtőgázokhoz, hiszen nem szolgálják ki őket a hűtőgáz forgalmazók. Sokszor a nagy meleg miatt elfoglalt szakemberek helyett olyan "szakit" sikerül választani, aki "csak felcsavarozni tudja a klímát". A kisebb problémák néhány óra elteltével, viszont az esetleges szakszerűtlenségből adódó szavatossági hibák sokszor csak egy év múlva jelentkeznek. Ezért érdemes időben körülnézni a klíma piacon, hogy elkerüljük a későbbi bosszúságokat.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

A klíma jegesedése és leolvasztása

A fűtésre használt klímák kültéri egységei, az időjárás függvényében, hol jobban, hol kevésbé jegesednek. A fűtési üzemet ciklikusan megszakító, automatikus leolvasztás hivatott kezelni ezt az...


Klímaváltozás

Az üvegházhatású gázok csapdába ejtik a nap sugarait, de mivel a mennyiségük az emberi tevékenység hatására növekszik, ezért a légkör átlag-hőmérséklete is emelkedik. Ez a globális felmelegedés,...