Előzetes az Ezermester július 18-án megjelenő dupla lapszámából

Zuhanyozzunk a szabadban

2012-07-12 10:02:25 | Módosítva: 2014-02-23 20:10:43

A nyári forróságban mindenki vágyik egy kis frissítő felüdülésre, ugyanakkor sokunknak a munka mellett nincs ideje strandra, vagy víz mellé járni, pláne nincs lehetősége saját medence felállítására a kertben.

Nem kell így sem nélkülöznünk a hűsítő „fürdőt”, egy egyszerű, korszerű kerti zuhanynak is megvan a maga varázsa, kellemesebbé tehetjük nyári délutánjainkat, estéinket. A kerti zuhany előnye a medencével szemben, hogy telepítése olcsóbb, működtetése víztakarékosabb, így gazdaságosabb, egyszerűbb megoldás. Meleg vizet is nyerhetünk: a víztároló napra helyezésével, vagy akár a legújabb napenergiát hasznosító ún. solar megoldásokkal. Ez utóbbi hatásfoka kiváló (90%), a napsugárzástól függően akár 95°C-os forró vizet is képes előállítani, ami megfelelő hőmérsékletűre keverve 10-12 perc zuhanyozást tesz lehetővé egyhuzamban (kb. 50 l). Ha kifogy a 12 literes tartályból a víz, a rendszer még így is óránként két rövid zuhanyzást tesz lehetővé. Telepítése otthon is elvégezhető szinte költség nélkül, mivel elég a kerti csaphoz használt locsoló csövet egy gyorscsatlakozó egység segítségével csatlakoztatnunk a zuhanyhoz.

Mobil zuhany

A solar zuhanyzó „mobil” változata kinézetre egy hatalmas infúzióra hasonlít, anyaga fekete PVC, formája zacskó, amihez műanyag zuhanycső csatlakozik. 20 liter vízzel lehet megtölteni egyszerre, ez elég 3-4 rövid zuhanyozásra. Csak tegyük ki a tűző napra, anyagának köszönhetően pillanatok alatt felmelegíti a vizet (egyszerű napkollektor), és ha felakasztjuk egy fára, máris zuhanyozhatunk. Ideális még kempingezéshez, túrázáshoz vagy akár egy több napos bulira is. Persze ha pénztárcánkat kímélni szeretnénk, a legegyszerűbb és olcsóbb megoldás a zuhanypálca, melynek beszerelése is roppant egyszerű: a pálca végén található tüskét egyszerűen a földbe szúrjuk és máris rögzítettük. A vízsugár választható: lehet lágy, széles sugarú zuhany, vagy finom ködpermet. Állíthatjuk a magasságát és az átfolyó vízmennyiséget is. Ugyanez a kiszerelés háromlábú változatban is kapható, ami stabilabbá teszi, főként, ha négylábú kedvenceink rohangálnak a kertben. 

Érdemes akár „három az egyben” többfunkciós öntöző rudat választani, gondolván nemcsak magunk, de a növényeink, sőt kocsink szépülésére is. Bár az öntöző rudat nem kifejezetten zuhanyozásra szánták, a gyerekek legalább annyira élvezik, mintha strandon lennének. Főleg, ha a zuhanyhoz flexibilis locsolócsövet csatlakoztatunk, hisz nincs annál élvezetesebb, ha mozgalmas vízi csata kezdődik. Négyféle vízsugárforma is beállítható: locsolósugár, buboréksugár, teljes sugár és lapos sugár. Kialakítása ergonomikus, a vízátfolyás szintén szabályozható. Tartósüzem funkcióval hosszú időn át locsolkodhatunk fáradtság nélkül. És ha fokozni akarjuk az élvezetet: mindegyik alkalmazásnál kedvünkre cserélgethetjük a zuhanyrózsát a funkciónak legmegfelelőbben, hisz rengeteg kiegészítő felszerelés kapható, a különböző méretű és átfolyású pisztolyos szórófejektől a legújabb fejlesztésű vitaminos zuhanyfejig. Utóbbi fejrészébe épített biológiai kerámia szemcsék megtisztítják a csapvizet, de ezen túl egy patronban C-vitamin szűrő is található (benne C-vitamin kivonat, rák páncél kivonatú citozán, koncentrált aromaolajok, bioszemcsék), mely a bőr nyugtatására és ápolására, ellenálló képességének erősítésére szolgál. 

Frissítés délutánra

Ugyanakkor egy kellemes délutáni kerti partihoz, bográcsozáshoz inkább a frissítő szettet ajánljuk, amellyel a teraszon vízpermet függönyt tudunk létrehozni. A hűsítő rendszer gyors, 10 °C körüli hőmérsékletcsökkenést eredményezhet az alkalmazott területen. A műszaki elve, felszerelése egyszerű: gumitömlőt futtatunk végig a hűsíteni kívánt területen (például a terasz teteje mentén), amelyre rászereljük a szórófej elosztókat (5-6 db.) a nekünk ideális távolságokban.

A napernyők, ponyvák, sátrak felső széleihez csipeszekkel, a tornácon, erkélyen, udvaron fixen horgokkal rögzítjük – ezek részei a szettnek, mivel a gyártó minden eshetőséget igyekezett figyelembe venni. A kerti csapra csatlakoztatva amint megnyitjuk a vizet, máris lágy permetként frissít minket a csípős gulyás után. Természetesen erre is van mobil megoldás: vízpermetező, párásító ventilátor, szabadtéri hűtő, ami a vizet szivattyú segítségével egy szórófejen átnyomva cseppekre porlasztja, és a légtérbe juttatja. A kerekes kivitel könnyen mozgatható, akár 30 m2 területet is képes hűteni, egy feltöltéssel akár 4 órán keresztül.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Modern csaptelepek

Első gondolatra az ember úgy vélheti, hogy minek fejleszteni egy csaptelepet, hiszen annak egy nagyon egyszerű funkciója van, mégpedig, hogy víz jöjjön ki rajta. Ennél azonban jóval több funkciót...


Víz-újrahasznosító zuhany

Az egyszerűnek tűnő zuhanyozás több vizet emészt fel, mint bármely más tevékenység a háztartásban, és csak a fűtés vagy hűtés igényel több energiát. Nos a problémára létezik már környezettudatos...