Előzetes az Ezermester július 18-án megjelenő dupla lapszámából

Zuhanyozzunk a szabadban

2012-07-12 10:02:25 | Módosítva: 2014-02-23 20:10:43

A nyári forróságban mindenki vágyik egy kis frissítő felüdülésre, ugyanakkor sokunknak a munka mellett nincs ideje strandra, vagy víz mellé járni, pláne nincs lehetősége saját medence felállítására a kertben.

Nem kell így sem nélkülöznünk a hűsítő „fürdőt”, egy egyszerű, korszerű kerti zuhanynak is megvan a maga varázsa, kellemesebbé tehetjük nyári délutánjainkat, estéinket. A kerti zuhany előnye a medencével szemben, hogy telepítése olcsóbb, működtetése víztakarékosabb, így gazdaságosabb, egyszerűbb megoldás. Meleg vizet is nyerhetünk: a víztároló napra helyezésével, vagy akár a legújabb napenergiát hasznosító ún. solar megoldásokkal. Ez utóbbi hatásfoka kiváló (90%), a napsugárzástól függően akár 95°C-os forró vizet is képes előállítani, ami megfelelő hőmérsékletűre keverve 10-12 perc zuhanyozást tesz lehetővé egyhuzamban (kb. 50 l). Ha kifogy a 12 literes tartályból a víz, a rendszer még így is óránként két rövid zuhanyzást tesz lehetővé. Telepítése otthon is elvégezhető szinte költség nélkül, mivel elég a kerti csaphoz használt locsoló csövet egy gyorscsatlakozó egység segítségével csatlakoztatnunk a zuhanyhoz.

Mobil zuhany

A solar zuhanyzó „mobil” változata kinézetre egy hatalmas infúzióra hasonlít, anyaga fekete PVC, formája zacskó, amihez műanyag zuhanycső csatlakozik. 20 liter vízzel lehet megtölteni egyszerre, ez elég 3-4 rövid zuhanyozásra. Csak tegyük ki a tűző napra, anyagának köszönhetően pillanatok alatt felmelegíti a vizet (egyszerű napkollektor), és ha felakasztjuk egy fára, máris zuhanyozhatunk. Ideális még kempingezéshez, túrázáshoz vagy akár egy több napos bulira is. Persze ha pénztárcánkat kímélni szeretnénk, a legegyszerűbb és olcsóbb megoldás a zuhanypálca, melynek beszerelése is roppant egyszerű: a pálca végén található tüskét egyszerűen a földbe szúrjuk és máris rögzítettük. A vízsugár választható: lehet lágy, széles sugarú zuhany, vagy finom ködpermet. Állíthatjuk a magasságát és az átfolyó vízmennyiséget is. Ugyanez a kiszerelés háromlábú változatban is kapható, ami stabilabbá teszi, főként, ha négylábú kedvenceink rohangálnak a kertben. 

Érdemes akár „három az egyben” többfunkciós öntöző rudat választani, gondolván nemcsak magunk, de a növényeink, sőt kocsink szépülésére is. Bár az öntöző rudat nem kifejezetten zuhanyozásra szánták, a gyerekek legalább annyira élvezik, mintha strandon lennének. Főleg, ha a zuhanyhoz flexibilis locsolócsövet csatlakoztatunk, hisz nincs annál élvezetesebb, ha mozgalmas vízi csata kezdődik. Négyféle vízsugárforma is beállítható: locsolósugár, buboréksugár, teljes sugár és lapos sugár. Kialakítása ergonomikus, a vízátfolyás szintén szabályozható. Tartósüzem funkcióval hosszú időn át locsolkodhatunk fáradtság nélkül. És ha fokozni akarjuk az élvezetet: mindegyik alkalmazásnál kedvünkre cserélgethetjük a zuhanyrózsát a funkciónak legmegfelelőbben, hisz rengeteg kiegészítő felszerelés kapható, a különböző méretű és átfolyású pisztolyos szórófejektől a legújabb fejlesztésű vitaminos zuhanyfejig. Utóbbi fejrészébe épített biológiai kerámia szemcsék megtisztítják a csapvizet, de ezen túl egy patronban C-vitamin szűrő is található (benne C-vitamin kivonat, rák páncél kivonatú citozán, koncentrált aromaolajok, bioszemcsék), mely a bőr nyugtatására és ápolására, ellenálló képességének erősítésére szolgál. 

Frissítés délutánra

Ugyanakkor egy kellemes délutáni kerti partihoz, bográcsozáshoz inkább a frissítő szettet ajánljuk, amellyel a teraszon vízpermet függönyt tudunk létrehozni. A hűsítő rendszer gyors, 10 °C körüli hőmérsékletcsökkenést eredményezhet az alkalmazott területen. A műszaki elve, felszerelése egyszerű: gumitömlőt futtatunk végig a hűsíteni kívánt területen (például a terasz teteje mentén), amelyre rászereljük a szórófej elosztókat (5-6 db.) a nekünk ideális távolságokban.

A napernyők, ponyvák, sátrak felső széleihez csipeszekkel, a tornácon, erkélyen, udvaron fixen horgokkal rögzítjük – ezek részei a szettnek, mivel a gyártó minden eshetőséget igyekezett figyelembe venni. A kerti csapra csatlakoztatva amint megnyitjuk a vizet, máris lágy permetként frissít minket a csípős gulyás után. Természetesen erre is van mobil megoldás: vízpermetező, párásító ventilátor, szabadtéri hűtő, ami a vizet szivattyú segítségével egy szórófejen átnyomva cseppekre porlasztja, és a légtérbe juttatja. A kerekes kivitel könnyen mozgatható, akár 30 m2 területet is képes hűteni, egy feltöltéssel akár 4 órán keresztül.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Fürdőszoba design

Az idei év igazán sokszínűnek tekinthető a fürdőszoba trendeket illetően, hiszen a teljes letisztultságtól kezdve a minimalista stíluson át a színes fürdőszobáig változatos termékpalettáról...


Fürdőszobai ötletek és megoldások

Az épületek vizes helyiségének esztétikus kialakításának nélkülözhetetlen eleme a különlegesen formatervezett, síkba süllyesztett zuhanytálca.