Függönyök és textil-kiegészítők

2009-01-06 21:13:37 |

A függönyök, melyek funkcionálisan belső árnyékolók, meghatározzák a helyiségek atmoszféráját, részben felületi nagyságuk, részben esztétikai, optikai hatásuk miatt. Rosszul megválasztott fazonnal, anyagokkal és színekkel a legjobban bútorozott tér is elrontható, míg az esetleg jelentéktelen berendezés is élővé válik a jól átgondolt textilezés segítségével.

A belső árnyékolóknak tökéletesen illeszkedniük kell a helyiség stílusához, szín- és formarendszeréhez, de vizsgálni kell azt is, hogy az épület külső megjelenését hogyan befolyásolják. Belső atmoszférateremtő hatásuk vitathatatlan. Rosszul megválasztott formákkal, anyagokkal és színekkel a legszebb szobabelsők is tönkretehetők, míg jelentéktelen berendezést is átvarázsolhatunk pusztán a textilek jó kiválasztásával. A helyesen összeválogatott, egymást jól kiegészítő, illetve azonos anyagcsaládból készült kárpit, függöny és párna egységet teremt.
A függönyöknek esztétikai szerepükön túl funkcionálisan is meg kell felelniük: szabályozzák a fény beáramlását, vagy teljesen elzárják azt, hő- és hangszigetelő funkciójuk is van, meggátolják, hogy betekintsenek otthonunkba. A betekintés kultúráktól függően változik, vannak országok, ahol nyitottak a szobák, és természetes, hogy az utcáról látható a család hétköznapi élete. Minden esetben illik viszont függönyözni a hálószobákat.

Az aszimmetrikus ajtófüggöny része a faldekoráció egyensúlyteremtésének. A többféle funkciónak és elvárásnak megfelelően a függönyök és rögzítő-szerkezetük alapanyaga, megjelenése, gyártási technológiája nagyon változatos.
Alapanyaguk szerint lehetnek természetes szálúak, mesterséges alapúak, üvegszálasak vagy kevertszálúak. Gyártási technológiájukat tekintve készülhetnek csomózással, fonatolással, szövéssel vagy kötés-hurkolással.
Ha árnyékoló-szerkezetként csoportosítjuk, akkor vannak fényáteresztő, könnyű függönyök és ezek mellé rendelt sötétítő, illetve dekorációs függönyök. Bármely anyagból és bármely funkcióra varrhatunk többféle formát. Lehetnek roló-, tábla-, vitrázs- vagy sztórfüggönyök, sokféle oldalszárny- és függönyfej-kialakítással.
Figyelembe kell vennünk, hogy a napsugarak roncsolják a függönyök alapanyagát, különösen a természetes szálból készültekét, míg az üvegszálasakra egyáltalán nincs hatással az ibolyántúli sugárzás.
Lényeges, hogy egyszerűen kezelhető, könnyen mozgatható szerkezeteket válasszunk. A függönytartók legelterjedtebb fajtája a sín. Ez egy-két, illetve három egymás mellé helyezett egységből álló, mennyezetre szerelt rendszer. A síneken futó kis kocsikba akasztjuk be a textilre erősített kampókat. A sínek egymástól való távolsága attól függ, hogy mekkora anyagmennyiséget gyűjtünk össze, mert az egymás előtti rétegek mozgásukban nem akadályozhatják egymást.

A rokokó mintás felhőfüggöny nagyon egyszerűen elkészíthető, mégis különleges. A rúdkarnisok forma- és anyagválasztéka sokkal szélesebb. Ezt a típust a nyílászárók fölé, a falra kell elhelyezni, ügyelve a nyithatóságra. Nagy távolságoknál kevés a két tartóelem, mert a rudak behajlanak, ezért középső részüket is rögzíteni kell. A lakótér fémkiegészítőivel megegyező anyagból készülhet, így lehet fa, réz, alumínium, króm, acél vagy kovácsoltvas. Véglezárásuk is lehetőséget ad a lakás díszítésére. Karikával, szalagos kapcsolással, illetve lyukasztott módon helyezzük rá a textilt. Könnyű anyagok felhelyezésére megfelelő lehet a feszített, vékony acélhuzal is.
A hagyományos rolók rugós felgöngyölítő-hengerre kerülnek. Ma már nemcsak vászonból, hanem bambuszból és nádból is készülhetnek.
Mindegyik szerkezetet mozgathatják zsinóros vagy gyöngyzsinóros húzórendszerrel, mely meglepően olcsó és meglepően könnyen használható. Megkíméli a szerkezetet és az anyagot is a cibálástól.
Tetőtéri ablakoknál is lehetőség van a rúdkarnis és a különböző rolószerkezetek alkalmazására. A hagyományos függönyöket a ferde sík alatt is rúdon rögzítjük, a rolókat pedig kétoldalt sínbe fogva is mozgathatjuk, elkerülve a belógást és ezzel teljes sötétítést is biztosíthatunk.
A reluxák akár fémből, akár fából vagy műanyagból készülhetnek, lamelláit egy U profilú tartóidomon rögzítjük és egy alsó záróléccel látjuk el. A két függesztett pont között egy zsinórzaton mozgatható a teljes rendszer. Ehhez hasonló szerkezet működteti a harmonikázott árnyékolókat és a függönyrolókat is (római, bécsi, füzéres roló).

A visszafogott eleganciát jól kiegészíti a lapolós római roló sötétítőA függönyöknek szinte megszámlálhatatlan fazonja és stílusa létezik. Szerencsére kezd kiszorulni a lakásokból a szalagfüggöny, bár az utóbbi pár évben már egész keskeny és színes, sőt mintás lamellákból is lehetett válogatni. A táblafüggönyök, más néven vitrázsok továbbra is népszerűek maradtak. Különösen konyhákban terjedtek el. Lehetnek egy rúdon elhelyezett ejtett redőzésűek, vagy két rúdra feszítettek is. Az ablak belső keretére erősített vitrázsrúd tartja, és leginkább a betekintést akadályozza. Sötétítésre nem alkalmas, de más típusokkal kombinálható. A különleges formájú, igen látványos függönyrolók vízszintes hólokba lapolva mozgathatóak. Dekorációs célra és sötétítésre is alkalmasak anyagválasztástól függően. Készülnek nád-, bambusz- és papírszövetből is a hagyományos textileken kívül. Sokféle stílusú belső térhez alkalmazhatók.
A fényáteresztő (sztór) függönyök nagy felületeket takarnak, ezért az anyagminőség, szín és mintázat erőteljes hatással bír. Sok anyagra van szükség az elkészítéséhez. Általában 2-3-szoros mennyiség biztosítja az összehúzás utáni szép látványt. A rövid függöny soha nem elegáns, bár kétségkívül lehet olyan szituáció, amikor az anyag nem lóghat le a parapet alá. Ilyenkor inkább a rolókat használjuk.
Az összehúzó-zsinór mintája befolyásolja az anyag esését. Lehet egyszerű ráncolású, lapos hálózású, darázsolt, plisszírozott, csoportosan sűrített is. Ezt a felül kialakult mintázatot és a szép esést fokozza a függöny aljában ma már legtöbbször gyárilag elhelyezett ólomzsinór. Ennek hiányában a függönyszélek aljára kis zsebeket varrnak, ahová ólomsúly kerül, így az szépen befordul és függőlegesen áll.
A sötétítőfüggönyök széthúzott állapotban ugyanazt a látványt nyújtják, mint az oldalszárnyak vagy más néven dekorfüggönyök. Egyszerű függőleges helyzetben, vagy oldalra kikötve is használhatjuk őket. Ha a belmagasság és nyílászárók nyitási módja lehetővé teszi, használhatunk díszítőelemként karnisdrapériát. Formája a berendezés stílusához illeszkedve lehet húzott és íves, esetleg feszített, szimmetrikus és aszimmetrikus, de vízszintesen redőzött is.
Díszítésükhöz bátran használhatunk szegőzést, bornis, bojtos díszítést és zsinórbevarrást.
A lakáson belüli térhatárolásra használt függönyök a portier függönyök. Ezek főleg díszítő funkciót töltenek be és nemcsak textilből, hanem térplasztika-jellegű anyagból, gyöngyből, pálcikából, golyókból is készülhetnek.
Sokak számára megoldást nyújtanak a teljes sötétítéshez az úgynevezett blackout anyagok, amelyek szövésmódjuk miatt egyáltalán nem engednek át fényt. Ezek nem olcsó textilek. Ugyanerre a célra bélelt vagy kétrétegű függönyt is használhatunk. Ezzel a technikával más hatást is elérhetünk. Ha barack- vagy rózsaszínű a bélés, akkor a nem jó fekvésű, kevés napfényt kapó szobák is derűssé válhatnak a függönyön áthatoló fény hatására.

Csíkok és minták együttes használatával kihangsúlyozták a drapéria különleges fazonjátTakarók, párnák, terítők, lámpaernyők és falvédők nélkül nem lehet teljes a textilezés. Az erőteljes, nagy felülettel jelenlévő függönyök mellett méretben eltörpülnek a kiegészítők, mégis ezek együttes jelenléte teszi fel a koronát a dekorációra. Leggyakrabban ágytakarókkal és párnákkal egészítjük ki a textilezést.
Ha már a tervezésnél gondolunk rá, ajánlatos egy anyagcsaládot választani. Az azonos minőségű, egyszínű és többféle mintájú anyagok együttese harmonikus képet biztosít. Persze nagy odafigyeléssel különböző textilekből is összeválogatható minden, ami jól illik egymáshoz. Ágytakarót vásárolhatunk készen, de varrathatunk is. Ez belső fríz-béléssel készül, és bár puha, jó tartása van. A szegélyezése megegyezhet a függönyével és a párnáéval. Ha ügyesek vagyunk, saját kezűleg is elkészíthetjük ezeket. Sok hasznos jó tanácsot tartalmazó könyv kapható segítségként. Nagy örömet jelent a családnak és saját magunknak is, ha alkotó munkánk eredményeként szebbé válik környezetünk.
Meglévő berendezésünk megtartása mellett a függönyök és textil kiegészítők cseréje nyújtja a leggyorsabb hangulati átalakítást, bár kétségkívül ez sem olcsó. Ha építkezünk, új lakásba költözünk, akkor is legyünk előrelátók, és tartalékoljunk pénzt a textilezésre! Ne kövessük alapos megfontolás nélkül a legújabb divatirányzatokat! Sokkal fontosabb a belső tér, az adott berendezés stílusával együtt létrejövő összhang. Követhetjük viszont a technikai újításokat, anyagtípus változásokat, mert ezzel megkönnyítjük az árnyékolók mindennapi kezelését használat közben és a mosását-tisztítását is.

Jó tanácsok az arányosabb, tetszetősebb ablaköltöztetéshez:

  • Azok fölé az ablakok fölé, amelyek magasságukhoz képest keskenyek, az ablakméretnél szélesebb rudat vagy karnist tegyünk.
  • Az alacsony vagy magasságukhoz képest túl széles ablakok nyúlánkabbnak tűnnek, ha a függönyt jóval föléjük akasztjuk, és a karnis és az ablak közötti részre karnisdrapériát teszünk.
  • A fölül összeérő, két oldalra kikötött függöny az ablakokat kisebbnek láttatja.
  • Ha az ablakok befelé nyílnak, a karnist vagy függönyrudat jóval a záradék fölé kell helyeznünk, hogy ne akadályozza a nyitást. Esetleg megoldás lehet az ablakkal együtt nyitható vitrázsfüggöny.
  • Az ülőkés ablakfülkéknél a roló a legjobb megoldás: a fülke két oldalára kerüljön drapéria.
  • A kétoldalt dúsan leomló drapériák lágy hangulatot teremtenek.
  • Ahol szép a kilátás és nem lehet belátni, hagyjuk szabadon az ablakot és a külső látványt.
  • Sivár kilátás esetén legyen hangsúlyosabb, pompásabb a függönyözés.
  • A szorosan egymás mellett lévő ablakokat, ha különböző méretűek is, kezeljük egynek, egységesnek.
  • Színes, vagy különleges formájú értékes üvegablakokat ne takarjunk el.

Draveczki Julianna
lakberendező

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Hőszigetelő függöny

Ha szeretnénk elkerülni, hogy a bejárati ajtót kinyitva elárassza a lakásunkat a hideg levegő, vagy egyszerűen érzékenyek vagyunk a huzatra, a szélfogó-hőszigetelő függöny a megoldás.


Újdonságok az árnyékolástechnikában

Bár az árnyékolás egész évben téma lehet, a nyári időszakban fokozottan merül fel az igény a túlzott napsütés elleni védekezésre. Sok szakértő az árnyékolástechnikát egyenesen a klimatizálás...