Távvezérelt redőnyök és belső árnyékolók

2012-07-13 21:52:49 | Módosítva: 2012-07-13 21:52:49

A megfelelő lakókomforthoz a távvezérlések elterjedésével természetesen hozzá tartoznak az automatikusan működő árnyékoló berendezések is. E megoldásoknak különféle fokozatai vannak, amelyeknek szolgáltatási szintjét a helyi lehetőségeken túl szinte csak a felmerülő költségek határolják be. Az ilyen szolgáltatások azonban nemcsak kényelmi-, hanem energia-megtakarítás szempontjából is előnyösek.

Ami a kényelmet illeti, különösen a nagyméretű redőnyök manuális mozgatása nehéz hevederrel. A motoros meghajtás előnye, hogy az erőkifejtést mellőzve csak egy gomb megnyomása szükséges a nehéz redőnytestek mozgatásához. Ehhez természetesen a redőny tengelyébe szerelt elektromos motor szükséges, amely minden esetben 230 V-os feszültséggel működik. E motorok szinte minden redőnybe beszerelhetők még utólag is, ha biztosítják a működtetéséhez szükséges tápvezeték kiépítését.

A motorok kiválasztásánál a redőny súlya meghatározó, ám a megfelelő típust a szükséges forgatónyomaték igény alapján szakembernek kell kiszámítania. Számos gyártó motortípusai és vezérlési változatai között lehet választani. Általában a 40-120 mm-es oktogonal tengelyekbe építhetők be. A motorok a különböző vezérlési változatokhoz igazodóan különböző adottságúak, a korszerűbbek rádió-távvezérléssel is működtethetők. A kézi vezérlés fel-le, állj funkcióin túl akár programozott megoldásokra is alkalmas. A több funkciós távvezérlésűek a különféle egységek külön vagy összehangol mozgatását is lehetővé teszik.

Ennél komplexebb irányítási feladatok elvégzésére alkalmasak a különféle márkájú rádió távvezérlésű rendszerek, amelyeknek nagy előnye, hogy a motor tápvezetékén kívül más kábelezést nem igényelnek. A rádiós távvezérlők különféle funkciók ellátására alkalmasak, pl. adott program szerinti időszakokban automatikusan szabályozzák a redőny(ök) helyzetét, sőt a kiegészítőként felszerelt érzékelő által mért értékek alapján a beállított programtól eltérően is állíthatják a redőny árnyékoló helyzetét. A sokoldalú vezérlőrendszerek más funkciójú egységek működtetésére is alkalmasak. Arra kell odafigyelni, hogy olyan rendszert válasszunk, amely esetlegesen még bővíthető, és azonos gyártású, a rendszerbe kompatibilisen beilleszthető kiegészítő elemek beépítését is lehetővé tegye.

A redőnyökön kívül kedvelt belső árnyékoló a reluxa is. Kézi működtetése ugyan könnyű, ám a vezérléssel ellátott változatai megfelelő programozás mellett a napszaknak megfelelően szabályozzák a helyiségek árnyékolását. A lamellák mozgatását, szögállásainak változtatását a felső tartóelembe épített 24, vagy 230 V-os motor végzi a vezérlő beállított utasításainak megfelelően. A különféle beállítások szenzorok segítségével történnek, amelyek a belső hőmérséklet és fényértékek változásainak figyelembevételével állítják a lamellák szögét, illetve szabályozzák a reluxa felületének hosszát. Ezek az értékek előre könnyen beállíthatók és megváltoztathatók. Alkony és más idő funkció is beállítható.

Az ilyen reluxákat általában 16-35 mm széles alumínium lamellák alkotják, fejprofiljuk mennyezetre, oldalfalra, sőt még ablakok üvegszorítójára is felszerelhetők. Lehetőség van ívelt fejprofil kialakítására is, és a motorizált reluxák akár infra távirányítóval is működtethetők a hozzá való rendszerelemek alkalmazásával.

A szalag- vagy más néven lapfüggönyöknél is van lehetőség távirányítóval működtető motoros mozgatásra. A motor általában 24 V-os és a karnissín mögött kerül elhelyezésre. Sebessége szabályozható és nehéz függönyök mozgatására is alkalmas. A motor a karnis bármelyik oldalára átszerelhető, és csak távirányítóval működtethető. A szalagok szögbe állítása is a távvezérlővel szabályozható, egyenesben tartásuk érdekében az aljuk súlylapokkal terhelt.

A különféle ráncolt függönyök mozgatása is motorizálható, és akár kapcsolós vagy távvezérelt rendszerrel vezérelhető. A csendes üzemű meghajtómotor egy speciális kialakítású bordásszíj és nagy teherbírású görgők segítségével mozgatja még a súlyos függönyöket is. A speciális motor akár a függöny kézzel történő megmozdításával is elindítható. Kapcsolós és rádió távvezérelt változatban is kiépíthető, ívelt pályájú karnisoknál is alkalmazható, és a motor a karnis bármelyik oldalára felszerelhető.

E kényelmes és korszerű megoldások telepítése azonban komoly és alapos előkészítést igényel, a kivitelezést pedig mindenkor valamelyik referenciával is rendelkező és megbízható rendszert forgalmazó cégre ajánlatos bízni.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Átmeneti fűtések, nyaralófűtés

Az átmeneti évszakokban gyakran alternatív fűtési módszerek után nézünk. Szükség lehet erre alassan beüzemelő nyaralókban, de akár az állandó fűtési rendszerű lakásokban is, ahol a központi...


Gallyazás az elektromos vezetékek körül

A családi házak nagy részének elektromos bekötése az utcáról érkező légvezetékkel történik. A kerten kívül és belül folyamatosan növő fák és bokrok előbb-utóbb elérik a vezetékeket, a szél a...