Távvezérelt redőnyök és belső árnyékolók

2012-07-13 21:52:49 | Módosítva: 2012-07-13 21:52:49

A megfelelő lakókomforthoz a távvezérlések elterjedésével természetesen hozzá tartoznak az automatikusan működő árnyékoló berendezések is. E megoldásoknak különféle fokozatai vannak, amelyeknek szolgáltatási szintjét a helyi lehetőségeken túl szinte csak a felmerülő költségek határolják be. Az ilyen szolgáltatások azonban nemcsak kényelmi-, hanem energia-megtakarítás szempontjából is előnyösek.

Ami a kényelmet illeti, különösen a nagyméretű redőnyök manuális mozgatása nehéz hevederrel. A motoros meghajtás előnye, hogy az erőkifejtést mellőzve csak egy gomb megnyomása szükséges a nehéz redőnytestek mozgatásához. Ehhez természetesen a redőny tengelyébe szerelt elektromos motor szükséges, amely minden esetben 230 V-os feszültséggel működik. E motorok szinte minden redőnybe beszerelhetők még utólag is, ha biztosítják a működtetéséhez szükséges tápvezeték kiépítését.

A motorok kiválasztásánál a redőny súlya meghatározó, ám a megfelelő típust a szükséges forgatónyomaték igény alapján szakembernek kell kiszámítania. Számos gyártó motortípusai és vezérlési változatai között lehet választani. Általában a 40-120 mm-es oktogonal tengelyekbe építhetők be. A motorok a különböző vezérlési változatokhoz igazodóan különböző adottságúak, a korszerűbbek rádió-távvezérléssel is működtethetők. A kézi vezérlés fel-le, állj funkcióin túl akár programozott megoldásokra is alkalmas. A több funkciós távvezérlésűek a különféle egységek külön vagy összehangol mozgatását is lehetővé teszik.

Ennél komplexebb irányítási feladatok elvégzésére alkalmasak a különféle márkájú rádió távvezérlésű rendszerek, amelyeknek nagy előnye, hogy a motor tápvezetékén kívül más kábelezést nem igényelnek. A rádiós távvezérlők különféle funkciók ellátására alkalmasak, pl. adott program szerinti időszakokban automatikusan szabályozzák a redőny(ök) helyzetét, sőt a kiegészítőként felszerelt érzékelő által mért értékek alapján a beállított programtól eltérően is állíthatják a redőny árnyékoló helyzetét. A sokoldalú vezérlőrendszerek más funkciójú egységek működtetésére is alkalmasak. Arra kell odafigyelni, hogy olyan rendszert válasszunk, amely esetlegesen még bővíthető, és azonos gyártású, a rendszerbe kompatibilisen beilleszthető kiegészítő elemek beépítését is lehetővé tegye.

A redőnyökön kívül kedvelt belső árnyékoló a reluxa is. Kézi működtetése ugyan könnyű, ám a vezérléssel ellátott változatai megfelelő programozás mellett a napszaknak megfelelően szabályozzák a helyiségek árnyékolását. A lamellák mozgatását, szögállásainak változtatását a felső tartóelembe épített 24, vagy 230 V-os motor végzi a vezérlő beállított utasításainak megfelelően. A különféle beállítások szenzorok segítségével történnek, amelyek a belső hőmérséklet és fényértékek változásainak figyelembevételével állítják a lamellák szögét, illetve szabályozzák a reluxa felületének hosszát. Ezek az értékek előre könnyen beállíthatók és megváltoztathatók. Alkony és más idő funkció is beállítható.

Az ilyen reluxákat általában 16-35 mm széles alumínium lamellák alkotják, fejprofiljuk mennyezetre, oldalfalra, sőt még ablakok üvegszorítójára is felszerelhetők. Lehetőség van ívelt fejprofil kialakítására is, és a motorizált reluxák akár infra távirányítóval is működtethetők a hozzá való rendszerelemek alkalmazásával.

A szalag- vagy más néven lapfüggönyöknél is van lehetőség távirányítóval működtető motoros mozgatásra. A motor általában 24 V-os és a karnissín mögött kerül elhelyezésre. Sebessége szabályozható és nehéz függönyök mozgatására is alkalmas. A motor a karnis bármelyik oldalára átszerelhető, és csak távirányítóval működtethető. A szalagok szögbe állítása is a távvezérlővel szabályozható, egyenesben tartásuk érdekében az aljuk súlylapokkal terhelt.

A különféle ráncolt függönyök mozgatása is motorizálható, és akár kapcsolós vagy távvezérelt rendszerrel vezérelhető. A csendes üzemű meghajtómotor egy speciális kialakítású bordásszíj és nagy teherbírású görgők segítségével mozgatja még a súlyos függönyöket is. A speciális motor akár a függöny kézzel történő megmozdításával is elindítható. Kapcsolós és rádió távvezérelt változatban is kiépíthető, ívelt pályájú karnisoknál is alkalmazható, és a motor a karnis bármelyik oldalára felszerelhető.

E kényelmes és korszerű megoldások telepítése azonban komoly és alapos előkészítést igényel, a kivitelezést pedig mindenkor valamelyik referenciával is rendelkező és megbízható rendszert forgalmazó cégre ajánlatos bízni.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Elektromos autó akku nélkül

Elsőre furán hangzik, mert a ma ismert elektromos autók mind – jelentős súlyú – akkumulátorral működnek. Ugyanakkor a valóság az, hogy elképzelhető egy másik út is, ahol a hajtáshoz szükséges...


Elektromos bicikli fél perc alatt

Az elmúlt években sorra jelentek meg az olyan készletek, amelyekkel a hagyományos biciklik is átalakíthatóak e-biciklivé. A Pikaboost nevű eszköz ezen a területen ígér kisebb forradalmat, hiszen...