Gyepek újratelepítése

2009-06-28 21:28:44 |

A legfigyelmesebb gyepgondozás mellett is egyszer eljön az idő, amikor már ilyen-olyan trükkökkel, gyeptalaj-lazítással, felülvetéssel, csoda-gyeptrágyákkal sem tudjuk szintre hozni elöregedett gyepünket. Ekkor jön el az ideje az újratelepítésnek.

Lapunk hasábjain már számos gyep-gondozással kapcsolatos tanáccsal szolgáltunk Olvasóinknak, most rendhagyó módon azt helyeznénk a középpontba, hogy ha szép gyepet szeretnénk, akkor hogyan irtsuk ki a jelenlegi, kissé elgyomosodott, ritkuló, itt-ott foltos füves területet kertünkben. Nem biztos, hogy mindenki golfgyep minőségű pázsitra vágyik, ám az idő múlásával eljön az idő, amikor lépni kell. Amikor a területen több a lóhere, a gyermekláncfű vagy a pásztortáska (csak hogy a leggyakoribb gyepgyomokat említsük), mint a fű, akkor nem olyan nagy megrázkódtatás a nulláról kezdeni az egészet.

Az előző gyep kiirtása

Legegyszerűbb valamilyen totális gyomirtóval lepermetezni a területet, ami rövid hatástartamú. Különféle gyomirtó granulátumok is kaphatók, de olyat semmiképp ne használjunk, ami azt ígéri, hogy akár egy évig is gyommentesen tartja a területet, mert akkor hosszasan várakozhatunk az újravetésre. Tehát erre a célra a deszikkáns hatású szerek jók, melyek, ahol zöld felületet érnek, azt leszárítják, így a kezeléstől számítva 6-10 nap múlva minden gyom és maradék fű leszárad a területen. Érdemes megvárni, míg minden növény a teljes pusztulás jeleit mutatja, mivel a csak sárguló gyomok a későbbi talajforgatást követően, ha mélyebbre kerülnek, újra kihajthatnak, mert ekkor a gyökerek még nem biztos, hogy teljesen kipusztultak.

Lényeges a feltörés is

A gyomirtást követően ássuk, vagy szántsuk fel a talajt, majd kapával és gereblyével akár többször és végigmenve a területen a gyökerek nagy részét próbáljuk meg eltávolítani. Ez elég munkaigényes folyamat, de megéri, mert néhány évelő gyom (gyermekláncfű, itt a lucerna is kellemetlen gyom lehet, keserűfűfélék, útifüvek) gyökérről, gyökérdarabról szépen visszafertőzheti a területet, ha nem próbáljuk meg a lehető legtöbb gyökérmaradványt kiszedni.

Ha van időnk, pihentessük a talajt

Így a késő tavaszi, kora nyári időszakban mindenki zöld pázsitot szeretne látni minél hamarabb, ám a későbbi gyommentesítési munkánkat könnyítjük meg, ha 2-4 hetet rááldozunk a terület pihentetésére. A talajt ekkor is öntözzük, hisz e pihentetési időszaknak fő célja, hogy a talajban elfekvő gyommagok számára kedvező feltételeket teremtsünk. Azaz most, még a fűvetés előtt csírázzanak ki a gyomok. Amikor a szikleveles gyommagoncokon megjelennek az első lomblevelek kapálással, vagy rotációs kapával ezeket semmisítsük meg. Az öntözést folytassuk, és a következő adag gyom kicsírázásakor látni fogjuk, hogy ez a mennyiség egyre csökken, azaz szép lassan megtisztul a terület a gyommagoktól is. Ez a szakasz kihagyható, ám akkor e gyomokkal később kell majd megküzdenünk, amikor már fű is van a területen, és ez jóval megnehezíti munkánkat.

Mikor telepítsünk füvet?

Elvileg erre tavasztól őszig bármikor lehetőség van, ha biztosítani tudjuk öntözéssel, hogy a talaj a kelésig ne száradjon ki, és a fűszálak megerősödéséig, az első egy-két kaszálásig legalább gondoskodni tudunk a terület vízutánpótlásától. Az április-májusi és az augusztus végi-szeptemberi időszak azért előnyös, mert ekkor több a csapadék, ami besegít a kelésnek: kevesebbet kell öntöznünk, és kisebb az esély arra, hogy ha kimarad egy-két öntözés, ami végzetes a csírázó fűnek. A nyári hónapok pedig a meleg miatt előnyösek: ha tudunk öntözni és a magas hőmérséklet is adott, sokkal hamarabb csírázik majd a fűmag, és gyorsabban zöldül ki a területünk.

Fűvetés előtt

Bár gyepünket rendszeresen műtrágyázhatjuk majd a növények jó kondíciója érdekében, mivel évekig a területen lesz az állomány, még vetés előtt lehetőségünk van szerves trágyát vagy komposztot kijuttatni a területre. A magágy-előkészítéskor lazítsuk, porhanyítsuk a talajt, hogy a fűmagok egy sima, egyenletes laza talajra kerüljenek.

A vetésről

Lehetőleg egyenletesen vessük el a magokat, gereblyével kissé keverjük el a talaj felső rétegében azokat, majd hengerezzük, tömörítsük a felületet. Ha ez elmarad, akkor a későbbi gondozáskor akár a lábnyomainktól is egyenetlen lesz a felület.
Sík területen, ahol mód van rá, próbáljuk meg a talaj lejtéseit is kiküszöbölni, vagy a lehető legjobban csökkenteni. A fűmagok egy része a talajba kerül, de lesznek, melyek a felszínen maradnak, és ott csíráznak majd ki. Ha az öntözés nagyobb vízmennyiséggel történik, mint amit a talaj az adott pillanatban el tud nyelni, akkor megtörténhet, hogy az öntözővíz megfolyik a felszínen, és magával sodorja a fűmagok egy részét. Ekkor a kelés foltos lesz: a magasabb részeken, ahonnan a víz lehordta a magot, ritkább, a mélyebb részeken, ahol összegyűlt a víz a magokkal sűrűbb.

Amire figyeljünk

A kelésig semmiképp ne száradjon ki a terület, mivel a nedvességtől csírázásnak indul a mag, és ha csíra stádiumban - amikor gyakorlatilag még gyökere se nagyon van - nem jut elég nedvességhez, akkor hamar elpusztul a csíra.
A már kikelt 3-4 centiméteres fűmagoncok jobban elviselik az 1-2 napig tartó szárazságot, de ezt ekkor sem érdemes nagyon kipróbálni. Célszerű rendszeresen öntözni, hogy a fű minél hamarabb elérje a 6-8 centiméteres nagyságot, amikor vágható. Az első kaszálás hatására kezd el a fű csomósodni, besűrűsödni, és ekkor már jobban bírja a napokig tartó szárazságot is.

Gyomirtás a fiatal fűállományban

Ha a gyomokat gondosan kiirtottuk a területen, a gyomgyökereket is kiszedtünk, és a talaj pihentetésével egyidejűleg kicsíráztattuk, majd elpusztítottuk a mag formában várakozó gyomokat, akkor a füvünknek tisztának kell lennie. Ha mégsem így lenne, még ilyenkor is korrigálhatjuk a dolgokat.
A gyomok egy része nem bírja a zavarást, ami annyit jelent, hogy a rendszeres nyírástól valamint a taposástól elpusztulnak. Amelyek nem ilyenek (ezek főleg a karógyökeret nevelő évelő fajok) azokat kiszúrással, vagy gyomlálással távolíthatjuk el a pázsitból. A második-harmadik fűnyírást követően gyep-gyomirtószert is használhatunk, amely szelektív: az egyszikű fűféléket nem bántja, ám a kétszikű gyomokat kiirtja a fű közül.
A fiatal gyep gyommentesítésére érdemes nagy gondot fordítani, mivel ekkor a gyomosodás abból ered, hogy a fű nem bokrosodott, nem sűrűsödött be még kellőképpen. Ha a terület gyommentesen tartásával 2-3 hónapig besegítünk a frissen telepített fűnek, ennyi idő alatt a kis növények annyira bebokrosodnak majd, hogy a későbbiekben elnyomják a gyomokat. Egy jó sűrű gyepben, egyszerűen a gyomoknak nem jut elegendő hely, hogy megtelepedjenek.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Nzr


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Növényvédelmi tippek

A növényvédelem szó hallatán elsősorban a vegyszeres permetezés jut eszünkbe, amivel a növényeinket megtámadó kórokozókat, kártevőket igyekszünk elpusztítani, távol tartani a kertünktől. Az egyéb...


"Beszédes" és "jó szándékú" gyomok

A gyomokat legtöbb kertbarát ádáz ellenségének tekinti - általában nem alaptalanul. Némelyik azonban jelenlétével információt szolgáltathat számunkra a talaj állapotával kapcsolatban. Mások pedig,...