Gyepek újratelepítése

2009-06-28 21:28:44 |

A legfigyelmesebb gyepgondozás mellett is egyszer eljön az idő, amikor már ilyen-olyan trükkökkel, gyeptalaj-lazítással, felülvetéssel, csoda-gyeptrágyákkal sem tudjuk szintre hozni elöregedett gyepünket. Ekkor jön el az ideje az újratelepítésnek.

Lapunk hasábjain már számos gyep-gondozással kapcsolatos tanáccsal szolgáltunk Olvasóinknak, most rendhagyó módon azt helyeznénk a középpontba, hogy ha szép gyepet szeretnénk, akkor hogyan irtsuk ki a jelenlegi, kissé elgyomosodott, ritkuló, itt-ott foltos füves területet kertünkben. Nem biztos, hogy mindenki golfgyep minőségű pázsitra vágyik, ám az idő múlásával eljön az idő, amikor lépni kell. Amikor a területen több a lóhere, a gyermekláncfű vagy a pásztortáska (csak hogy a leggyakoribb gyepgyomokat említsük), mint a fű, akkor nem olyan nagy megrázkódtatás a nulláról kezdeni az egészet.

Az előző gyep kiirtása

Legegyszerűbb valamilyen totális gyomirtóval lepermetezni a területet, ami rövid hatástartamú. Különféle gyomirtó granulátumok is kaphatók, de olyat semmiképp ne használjunk, ami azt ígéri, hogy akár egy évig is gyommentesen tartja a területet, mert akkor hosszasan várakozhatunk az újravetésre. Tehát erre a célra a deszikkáns hatású szerek jók, melyek, ahol zöld felületet érnek, azt leszárítják, így a kezeléstől számítva 6-10 nap múlva minden gyom és maradék fű leszárad a területen. Érdemes megvárni, míg minden növény a teljes pusztulás jeleit mutatja, mivel a csak sárguló gyomok a későbbi talajforgatást követően, ha mélyebbre kerülnek, újra kihajthatnak, mert ekkor a gyökerek még nem biztos, hogy teljesen kipusztultak.

Lényeges a feltörés is

A gyomirtást követően ássuk, vagy szántsuk fel a talajt, majd kapával és gereblyével akár többször és végigmenve a területen a gyökerek nagy részét próbáljuk meg eltávolítani. Ez elég munkaigényes folyamat, de megéri, mert néhány évelő gyom (gyermekláncfű, itt a lucerna is kellemetlen gyom lehet, keserűfűfélék, útifüvek) gyökérről, gyökérdarabról szépen visszafertőzheti a területet, ha nem próbáljuk meg a lehető legtöbb gyökérmaradványt kiszedni.

Ha van időnk, pihentessük a talajt

Így a késő tavaszi, kora nyári időszakban mindenki zöld pázsitot szeretne látni minél hamarabb, ám a későbbi gyommentesítési munkánkat könnyítjük meg, ha 2-4 hetet rááldozunk a terület pihentetésére. A talajt ekkor is öntözzük, hisz e pihentetési időszaknak fő célja, hogy a talajban elfekvő gyommagok számára kedvező feltételeket teremtsünk. Azaz most, még a fűvetés előtt csírázzanak ki a gyomok. Amikor a szikleveles gyommagoncokon megjelennek az első lomblevelek kapálással, vagy rotációs kapával ezeket semmisítsük meg. Az öntözést folytassuk, és a következő adag gyom kicsírázásakor látni fogjuk, hogy ez a mennyiség egyre csökken, azaz szép lassan megtisztul a terület a gyommagoktól is. Ez a szakasz kihagyható, ám akkor e gyomokkal később kell majd megküzdenünk, amikor már fű is van a területen, és ez jóval megnehezíti munkánkat.

Mikor telepítsünk füvet?

Elvileg erre tavasztól őszig bármikor lehetőség van, ha biztosítani tudjuk öntözéssel, hogy a talaj a kelésig ne száradjon ki, és a fűszálak megerősödéséig, az első egy-két kaszálásig legalább gondoskodni tudunk a terület vízutánpótlásától. Az április-májusi és az augusztus végi-szeptemberi időszak azért előnyös, mert ekkor több a csapadék, ami besegít a kelésnek: kevesebbet kell öntöznünk, és kisebb az esély arra, hogy ha kimarad egy-két öntözés, ami végzetes a csírázó fűnek. A nyári hónapok pedig a meleg miatt előnyösek: ha tudunk öntözni és a magas hőmérséklet is adott, sokkal hamarabb csírázik majd a fűmag, és gyorsabban zöldül ki a területünk.

Fűvetés előtt

Bár gyepünket rendszeresen műtrágyázhatjuk majd a növények jó kondíciója érdekében, mivel évekig a területen lesz az állomány, még vetés előtt lehetőségünk van szerves trágyát vagy komposztot kijuttatni a területre. A magágy-előkészítéskor lazítsuk, porhanyítsuk a talajt, hogy a fűmagok egy sima, egyenletes laza talajra kerüljenek.

A vetésről

Lehetőleg egyenletesen vessük el a magokat, gereblyével kissé keverjük el a talaj felső rétegében azokat, majd hengerezzük, tömörítsük a felületet. Ha ez elmarad, akkor a későbbi gondozáskor akár a lábnyomainktól is egyenetlen lesz a felület.
Sík területen, ahol mód van rá, próbáljuk meg a talaj lejtéseit is kiküszöbölni, vagy a lehető legjobban csökkenteni. A fűmagok egy része a talajba kerül, de lesznek, melyek a felszínen maradnak, és ott csíráznak majd ki. Ha az öntözés nagyobb vízmennyiséggel történik, mint amit a talaj az adott pillanatban el tud nyelni, akkor megtörténhet, hogy az öntözővíz megfolyik a felszínen, és magával sodorja a fűmagok egy részét. Ekkor a kelés foltos lesz: a magasabb részeken, ahonnan a víz lehordta a magot, ritkább, a mélyebb részeken, ahol összegyűlt a víz a magokkal sűrűbb.

Amire figyeljünk

A kelésig semmiképp ne száradjon ki a terület, mivel a nedvességtől csírázásnak indul a mag, és ha csíra stádiumban - amikor gyakorlatilag még gyökere se nagyon van - nem jut elég nedvességhez, akkor hamar elpusztul a csíra.
A már kikelt 3-4 centiméteres fűmagoncok jobban elviselik az 1-2 napig tartó szárazságot, de ezt ekkor sem érdemes nagyon kipróbálni. Célszerű rendszeresen öntözni, hogy a fű minél hamarabb elérje a 6-8 centiméteres nagyságot, amikor vágható. Az első kaszálás hatására kezd el a fű csomósodni, besűrűsödni, és ekkor már jobban bírja a napokig tartó szárazságot is.

Gyomirtás a fiatal fűállományban

Ha a gyomokat gondosan kiirtottuk a területen, a gyomgyökereket is kiszedtünk, és a talaj pihentetésével egyidejűleg kicsíráztattuk, majd elpusztítottuk a mag formában várakozó gyomokat, akkor a füvünknek tisztának kell lennie. Ha mégsem így lenne, még ilyenkor is korrigálhatjuk a dolgokat.
A gyomok egy része nem bírja a zavarást, ami annyit jelent, hogy a rendszeres nyírástól valamint a taposástól elpusztulnak. Amelyek nem ilyenek (ezek főleg a karógyökeret nevelő évelő fajok) azokat kiszúrással, vagy gyomlálással távolíthatjuk el a pázsitból. A második-harmadik fűnyírást követően gyep-gyomirtószert is használhatunk, amely szelektív: az egyszikű fűféléket nem bántja, ám a kétszikű gyomokat kiirtja a fű közül.
A fiatal gyep gyommentesítésére érdemes nagy gondot fordítani, mivel ekkor a gyomosodás abból ered, hogy a fű nem bokrosodott, nem sűrűsödött be még kellőképpen. Ha a terület gyommentesen tartásával 2-3 hónapig besegítünk a frissen telepített fűnek, ennyi idő alatt a kis növények annyira bebokrosodnak majd, hogy a későbbiekben elnyomják a gyomokat. Egy jó sűrű gyepben, egyszerűen a gyomoknak nem jut elegendő hely, hogy megtelepedjenek.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Nzr


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Ötletes eszközök, nagy segítségek

Kertünk ápolásához számos olyan eszköz kapható vagy készíthető, amelyek bár egy nagyon egyszerű ötleten alapulnak, ennek ellenére mégis óriási segítséget nyújthatnak munkánkhoz. Ezekből az ötletes...


A gyommentes pázsit titka

Az új, még hatékonyabb összetétel kiírtja a kétszikű gyomokat apázsitban.