Gyep ifjítás

2011-06-01 18:29:55 | Módosítva: 2014-02-11 10:50:12

Amikor kissé sárgul, ritkul a gyepünk, nem kell azonnal a teljes felszántáson és újravetésen gondolkoznunk. Jóval kisebb munkával is ismét széppé varázsolhatjuk a fűfelületet.

A gyepfelületek várható élettartama nagyban függ attól, hogy olyan fajösszetételű fűmagkeveréket vetettünk-e az adott területre, aminek a környezeti igényei megfelelnek a kertben uralkodó körülményeknek. Egy árnyékos területre olyan fűmagkeveréket válasszunk, ami bírja a fényhiányt, homokos talajra – mely nem képes vizet raktározni – pedig szárazságtűrő fajokból álló keveréket vessünk. Ha a terület adottságainak megfelelő fűmagkeveréket telepítettünk, az már fél siker ahhoz, hogy hosszú ideig jó állapotú gyepünk legyen.
Egy frissen telepített gyep várható élettartama 5-8 év, ehhez persze rendszeres gondozásban kell részesítenünk. Ez idő leteltével sem kell feltétlenül újravetnünk az egészet, számos módszer létezik, melyekkel megifjíthatjuk a füvet.

Gyanús jelek

Számos jele van annak, amikor elérkezett az idő, hogy gyepünket felújítsuk. Ha a fű foltokban kipusztul, annak két oka lehet: vagy az árnyék, vagy a téli hónyomás alatti kedvezőtlen körülmények okozhatják. Szintén be kell avatkoznunk, ha a fű a teljes területen egyenletesen kiritkul. Ha ez bekövetkezik, előbb-utóbb elkezd gyomosodni a gyep.
Akkor is gond van, ha a fű között moha jelenik meg. Amennyiben a fű sárgulni kezd az sem jó jel. Általánosságban elmondható, hogy a gyepünkben bármilyen változás következik be, annak valamilyen oka van. Ekkor vagy az okot próbáljuk meg megszüntetni, vagy ha ez nem megy, akkor annak hatását tompítsuk.
A vetéstől eltelt idő előre haladtával ezek a problémák egyre gyakrabban jelentkeznek. Ennek az oka az, hogy vetés előtt optimális esetben szerves trágyával vagy műtrágyával jól feltöltött talajra került a fűvetés. Ám ahogy egymás után nyírjuk a füvet, és a kaszálékot lehordjuk a területről, a talaj tápanyagtartalma egyre csökken – ha csak nem pótoljuk azt vissza. Ezzel pedig egyenes arányban romlik a gyep állapota.

Mikor mit tegyünk

Extenzív gyepet vághatunk 20-30 centisen is, de szép pázsitunk akkor lesz, ha már 6-8 cm fűmagasságnál nyírjukTavasszal érdemes a gyepeknél nagyfelújítást tartani, legalább 2-3 évente. A sárguló fűszálak és a közé növő moha azt jelzi, hogy a talaj túl nedves és tömörödött, a víz nem, vagy lassabban tud a talaj mélyebb rétegeibe szivárogni. Ez a gyökérzónában levegőtlen körülményeket okoz, ami hosszútávon kedvezőtlen a fűfélék gyökereinek. Ilyen állapotok időlegesen is felléphetnek, főleg tél végén, amikor a hó nyomásától tömörödött talaj tavasszal rossz vízátengedő képességű. E probléma orvoslására gyepszellőztetést kell végeznünk. Gyepszellőztető gépet bérelhetünk is, de kézi eszközt is vásárolhatunk, ami edzésnek is kiváló. Ez egy gereblyeszerű eszköz, csak a fogai mélyebben a talajba tudnak hatolni, így megvágva a gyökereket és megnyitva az utat a víznek lefelé. A gyökerek megvágása azért előnyös, mert az új gyökérképződésre serkenti a füvet. A gyepszellőztetős kezelés után gereblyével szedjük össze a területről a kiforgatott gyökereket, a talajfelszínről felszedett fűkaszálék maradékokat, mohát.
Érdemes ezzel egy menetben nitrogén túlsúlyos műtrágyát is kijuttatni, ami szükséges a zöldtömeg növekedéshez. Annak érdekében, hogy szép sötétzöld füvünk legyen lehetőleg olyan műtrágyát válasszunk, ami magnézium és vastartalommal is rendelkezik, hiszen ezek a növények zöld színanyagának a klorofillnak, és más - az anyagcserében jelentős - anyagoknak a felépítéséhez szükségesek.

Felülvetés

A gyepszellőztetővel meglazított talaj más kezelések elvégzésére is alkalmat ad a talaj levegőztetése, az elhalt növényi maradványok összegyűjtése és a műtrágya kijuttatása mellett. Ekkor elvégezhetjük a felülvetést is. Ez a pótló vetés arra hivatott, hogy a valamilyen okból megritkult gyepet újra besűrítsük fűvel. Ha ez elmarad, a szabad helyeken gyomosodni kezd a gyep. A felülvetés esetén általában szintén fűmagkeverékeket használunk, bár optimálisabb lenne olyan keveréket kiszórni, ami vezérfüveket nem tartalmaz, csak tőből „bokrosodó” fajokat. Mivel külön felülvetésre alkalmas keverék nem kapható a kereskedelemben, így maradhatunk a területünkre megfelelő keveréknél. Azaz ha árnyékos a kertünk, ahol felülvetünk, akkor árnyéktűrő keveréket, ha nem Árnyékos helyen a fű kiritkulöntözött, akkor szárazságtűrő keverékkel végezzük a felülvetést.
Ha nem idősebb gyepet, hanem egy 1-2 éve telepítettet akarunk felülvetéssel besűríteni, akkor ott a gond nem az eltelt időben keresendő. Ha ilyen rövid idő múlva felül kell vessünk, az azt jelenti, hogy az eredeti vetéssel is gondok voltak, mert nem sűrűsödött be. Egy új telepítés esetén először a szálfüvek jelennek meg, majd ahogy egyre többször vágtuk, e vágások a bokrosodó fajokat serkentik sűrűsödésre, így 4-5 fűnyírás után zárt állománynak kell kialakulnia. Ha ez nem történt meg, akkor a felülvetéskor semmiképpen ne ugyanazzal a fűmagkeverékkel próbálkozzunk, mint az alapvetéskor, hiszen, ha először nem értünk el jó eredményt, másodjára se fogunk. Válasszunk másik keveréket.
Számos fűmagkeverék kapható az üzletekben 600-2000 forintos ár között kilogrammonként. Az árban sokszor a csomagolást fizettetik meg velünk. Ha kiszámoltuk, hogy az adott területre mennyi fűmagra van szükségünk (most mindegy, hogy alapvetésről vagy felülvetésről beszélünk) érdemesebb az olcsóbb keveréket választani, de mennyiségben 10-30 százalékkal többet venni. Azt kijuttatva ugyanis esélyesebb a sűrű kelés.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Nagy Z. Róbert


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Gyepmegújítás

A tavasz a legfontosabb évszak a gyep ápolási munkái során, hiszen a télen keletkezett problémákat ekkor orvosolhatjuk, és a nyári nagy igénybevételre valamint a száraz időszakok átvészelésére is...


Kerti szegélyek

A kertünkben gyakorta van szükség bizonyos részek elválasztására, szegélyezésére. Általában elválasztjuk a virágágyásokat a gyeptől, a díszkertet a haszonkerttől. Ezek az elválasztások...