Fűnyírásról, biztonságról

2017-07-13 21:51:21 | Módosítva: 2017-07-30 20:43:28

A legáltalánosabb kerti szerszámgépünk. Akinek csak egy mákszemnyi kertje is van, kicsi pázsittal, annak már fűnyíróra is szüksége van. Persze a terület nagyságától, a gyep minőségétől és a terepviszonyoktól függ, hogy milyenre, vagy legalábbis, hogy milyen lenne az optimális. A használatát pedig mindenki tudja. Vagy mégsem?


Az optimális fűnyíró kiválasztása

Rendszerint megkapjuk a segítséget a szakkereskedésekben. Az áruházakban már kevésbé, de azért ott is lehet találni egy-egy szakképzett eladót. Vásárlási tanácsot most nem szeretnénk adni, legfeljebb néhány korábbi alapszabályt borítunk fel. például azt, hogy akkus fűnyírót korábban csak szobányi kerthez ajánlottak. Azóta az akkumulátorok egyre izmosodnak, töltési idejük egyre rövidül, így két akkumulátorral már 100 m2 feletti gyeppel is vidáman el lehet bánni. Az akkus gépek előnyei pedig nem vitathatók, nem kell kerülgetni a hosszabbítót, nem vághatjuk el, nem kell üzemanyagot és kenőanyagokat vásárolnunk, nincsenek indítási problémák, és csendesek is. Teljesítmény korlátaik persze még mindig vannak, akár a hálózati elektromos, akár a benzinmotoros változatokkal hasonlítjuk össze.

Ha hálózatról működő gépet használjunk, mindenképpen fokozottan ügyeljünk a biztonságra. Elsősorban a kábel elvágásának veszélyére hívnánk fel a figyelmet, és arra, hogy ennek elkerülésére azért vannak egyszerű módszerek. A fűnyíróval ne összevissza haladjunk, hanem szépen soronként. Az elektromos vezeték mindig a levágott részen feküdjön végig, és kezünkkel kicsit tereljük a fűnyíró tolása közben, hogy a kábel minél messzebbre kerüljön a vágatlan gyeprésztől.

Nedves füvet – eső, locsolás után – ne nyírjunk, mert fokozott a megrázás veszélye. Sose használjunk „kicsit már megnyírt” áramvezetéket, ez nem csak a nedves fűben, hanem még a száraznak látszónál is veszélyes. Akkor is, ha szigetelő szalaggal meg van javítgatva. A megsérült kábelt lerövidítve, és új függőaljzattal még használhatjuk más célra, de kerti munkákhoz már nem.


Elektromos fűnyírót tulajdonképpen csak FI relével védett hálózatról szabadna használni. Szabály nincs erre, de legalább legyünk tisztában azzal, hogy a FI relé szinte teljes biztonsággal megvéd attól, hogy testünk áramkörbe kerüljön. Jó, ha az egész ház teljes elektromos hálózata FI relével van védve, de ha ilyen nincs, akkor kapható mobil FI relé, amit a fűnyíráshoz (és persze bármilyen elektromos géppel végzett kerti munkához) a hosszabbító előtti konnektorba dugunk. A hosszabbítónk végénél már megfelelő szintű védelmet kapunk.

Az akkus és benzinmotoros fűnyírók használatakor inkább a mechanikus sérülések ellen kell védekeznünk. Ne használjunk fűnyírót mezítláb, strandpapucsban, de még egy vékony vászoncipőben sem. Sokan húzták már lábukra a gépet, és akkor nem mindegy, mi védi az lábujjainkat.

Ha nagyon nagyra nőt, esetleg gazosodott, elhanyagolt terepet nyírunk, sokszor kénytelenek vagyunk levenni a fűgyűjtőt, mert félpercenként megtelne. Ha a fűgyűjtő fedelét teljesen zárva hagyjuk, akkor nem tudják a kések kidobni a levágott füvet, és a gépet nagyon leterheljük, emiatt a motor károsodhat. Ha a fedelet egy egyenes ággal, léccel teljesen kitámasztjuk, akkor puskagolyó sebességgel repülhetnek felénk az apró kavicsok, de anélkül is beterít minket a levágott fű. Kompromisszumos megoldás lehet, hogy csak kissé billentjük meg a fűgyűjtő fedelét, így a vágott fű már távozni tud a késházból, de, azért a lelógó fedél véd minket a „fűpermettől” és a kavicsoktól is. De az erős, magas szárú cipő és a hosszú munkásnadrág ilyenkor fokozottan szükséges.

Ugyancsak túl magasra nőt fűnél – amikor a legfeljebb állított vágómagasságnál is fullad a gép - vethetjük be a következő trükköt. A fűnyírót 40-50 centiméterenként mozgatjuk előre úgy, hogy az elejét megbillentjük, és „ráeresztjük a magas fűre. Aztán visszahúzzuk, és újra rátoljuk a már lenyírt darabra. Így persze a fűnyírás időigénye a sokszorosára nő, de mégis csak tudunk kezdeni valamit, ha már nincs nagyobb teljesítményű gépünk. Az azonban nagyon fontos, hogy a motor mindig felszabadultan pörögjön, ne fojtsuk le nagyon, vigyázzunk a túlmelegedésre. Figyeljük a motor hangját! Ha túl gyenge fűnyírónk motorja a túl magasra nőt gyephez képest, és úgy halljuk, hogy erőlködik, akkor ne folyamatosan toljuk, hanem inkább előre hátra mozgassuk, hogy legyen lehetősége a motornak felpörögni.

Mindig csak előre felé toljuk a gépet, vagy a soron visszafelé lehet húzni is? Rendszeresen nyírt alacsony pázsitnál nem okoz gondot a fűnyíró húzása, de a fűgyűjtő ilyenkor kevésbé hatékony, ha pedig levesszük, akkor még nagyobb a probléma; a levágott füvet folyamatosan a gép elé, a vágatlanra teszi ki a nyíró. A lábra húzás veszélye is jóval nagyobb, mint ha csak előre toljuk a gépet. Egy szóval; ha van helyünk forgolódni, akkor inkább mindig csak előremenetben használjuk fűnyírónkat.

Különösen nedves fűnél jelentkezik az a probléma, hogy levágott, kissé megőrölt fű – némi földdel keveredve – egyre vastagabb rétegben feltapad a késház falára. Egy idő után ez akadályozni kezdi a kések forgását. Megint csak figyeljük a motor hangját, lehet hallani rajta a túlterhelést, azt hogy erőlködik. Rendszeresen ellenőrizzük ezt a feltapadt masszát, és – áramtalanítás után távolítsuk el. Érdemes egy spatulyát tartani ehhez a kezünk ügyében.


A fűnyíró robot kényelmes megoldás gondozott pázsiton


A másik, a levágott oldalon kéne vezetni a kábelt!


Amíg lehet, használjuk a fűgyűjtőt


Ekkora fűhöz a kerti kisgépek már nem alkalmasak. Fűnyíró traktorra vagy fűkaszára van szükség


Ez nem megfelelő öltözék a fűnyíráshoz


Itt a fűnyíróval már nem érdemes próbálkozni


Kerti elektromos gépet lehetőleg FI relén keresztül használjunk


Magas fűhöz jó az oldalt kidobós gép, de mindent beterít


Magas fűnél emeljük a vágómagasságot


Magas, gondozatlan fűhöz az erősebb, benzinmotoros fűnyíró ajánlott

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Fűnyíró robotok

Gondozott kert sok munka nélkül. Kinek ne tetszene a gondolat. Egymai modern fűnyíró robot segítségével pedig meg is valósítható. Az AL-KO, illetve solo by AL-KO Robolinho® fűnyírócsalád...


A fű sem nő magától

A rendszeres fűnyírással szép és tömött lesz a gyepünk, a kaszálék eltávolítása a területről esztétikai okokból történik. Egy természetes ökoszisztémában a tápanyagok körforgása biztosított...