Talajlazítás és gyepszellőztetés egy géppel

A szép pázsit tudói és szerelmesei tudják, hogy az üde zöld, egyenletes, erős gyep titka a rendszeres fűnyírás és az öntözés. Mindezeken kívül azonban nem árt figyelmet fordítanunk a filcesedésre a talaj, no meg a fű folyamatos frissítésére is. Talajlazító és gyepszellőztető gépekről korábban is írtunk már, az AL-KO azonban most egyesítette ezt a két eszközt, kihasználva azt, hogy felépítésében nagyon hasonlóak. Csupán egy – lényeges – szerkezeti különbség van köztük, ami természetesen megváltoztatja a gép funkcióját is. A gyepszellőztetéshez szükséges karmos munkahenger és a talajlazításhoz megfelelő tompa késes henger néhány mozdulattal felcserélhető a gépben.

Nézzük csak, miért is van szükség a gyepszellőztetőre. Tavasszal, a hó alatt elnyomott fű, a nedves talaj nem kedvez a fű korai fejlődésének, erősödésének. A gyepnek tápanyagra, levegőre és nedvességre van szüksége. A hó elolvadása után hamar felfedezhető a fűszálak tövét borító filc, ami tulajdonképpen egy moha féleség, ami több okból is káros a fű fejlődésére. Egyrészt olyan bevonatot képez a talajon, ami akadályozza annak szellőzését, a gyökérzóna oxigénhez jutását. Ez a filcréteg úgy viselkedik, mint a szivacs: a nedvességet magába szívja, nem engedi tovább a fű gyökerei felé. A filcréteg megemelésével láthatjuk, hogy még egy alapos öntözés után is a filc alatt szinte száraz marad a talaj. A folyamatosan nedves filc kedvező feltételeket biztosít viszont a káros mikroorganizmusok számára.
A filcréteg üde, zöld színe sokszor becsap bennünket, de magát a füvet is. Amíg kellő nedvességet tud tárolni magában, addig a fű gyökérzete felszínes marad, a nedvességet a filcrétegből szívja fel. Mélyre hatoló gyökérzet nem is alakul ki. Ha viszont nyáron jön egy hosszabb száraz időszak, akkor nem csak a filcréteg szárad ki, és pusztul el, hanem vele a felszínes gyökérzetű fű is. Ezt a filcréteget tehát rendszeresen el kell távolítanunk, de különösen a tavaszi időszakban. Legmegfelelőbb eszköze a gyepszellőztető, aminek forgó munkahengeréből erős karmok állnak ki. Ezek feltépik és kidobják a fűszálak közül a mohaféléket, és úgy kapálják fel a talajfelszínt, hogy magát a gyepet nem sértik.
Szükség van azonban egy évben egyszer-kétszer a gyep megújítására is. Ez elsősorban az elöregedett, elszáradt gyökérrészek eltávolítását jelenti anélkül, hogy a friss fű zsenge gyökereit túlságosan bántanánk. A munkához a legmegfelelőbb eszköz a talajlazító, amelynek ugyancsak forgó munkahengeréből nem karmok, hanem szándékosan tompa kések álnak ki. Az életlen kések a gyenge, friss gyökereket könnyedén átvágják – túl sok kárt így nem tesznek bennük – az öreg, elfásult gyökérrészek viszont elakadnak a karmokban, a gép kitépi, kiforgatja azokat a talajból.
Megdöbbentő látvány, hogy egy ilyen művelet után milyen mennyiségű sárga gyökérzet marad a gyepen. Maga a talajlazító – működési elvéből adódóan – ezt nem is képes maradéktalanul összeszedni, bár ennek is van fűgyűjtője. Legpraktikusabb a művelet után a hagyományos fűnyírót is végigtolni a pázsiton, az majd fűgyűjtőjébe szívja a komposztálásra alkalmas növénymaradványokat.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kertmegújítás tavasszal

Nem csak a házakat, lakásokat, időnként a kertet is fel kell újítani, hiszen az évekkel korábban elültetett növények a rendszeres gondozás mellett alkalmanként komolyabb ifjítást is igényelnek...


Igazi fitneszkúra a gyepnek...

Aki rendszeresen nyírja és öntözi a füvét, sokat tett már gyepéért, de még az sem tett meg mindent a szép zöld, egészséges gyepfelületért, aki trágyázással rendszeresen pótolja a nyíráskor...