Gyepek felújítása, hiánypótlása

2015-07-31 09:42:50 | Módosítva: 2015-07-31 09:44:29

A téli időszak után, még ha nem is volt túl zord az időjárás alig várjuk, hogy tavaszi képét mutassa a természet, a kert. A fű zöldülése egyik legbiztatóbb jele ennek. A tél azonban nyomot hagyhatott a legszebb pázsiton is, így tavasszal kertünk zöld szőnyege némi felújításra szorulhat.

Ha szigorúan vesszük, a fűfélék nem szeretik a taposást sem, de viszonylag jól tűrik más növényekhez képest, ezért ezek alkotják a kertek gyepfelületeit, pázsitjait. A téli hidegben a fűszálak megbarnulnak, ezért is igen látványos, amikor a tavaszi új és már zöld fűnövekmény zöldbe borítja a kertet. Csak felsorolás szerűen néhány dolog, ami árt a fűnek, ezáltal vagy színe, vagy folytonossága megváltozhat, ami rontja a látványt is:

Télen a mélyedéses részeken, ahol sokat áll pangó víz a gyökereknél kialakult levegőtlenség miatt kipusztul a fű. Az ilyen foltokat felesleges csak újravetni, mert a levegőtlen talajkörülmények megmaradnak. Lazítsuk fel a talajt, keverjünk bele homokot, tápanyag dús földdel töltsük fel a mélyedést, és csak ezután vessük újra.

Ahol egynyári gyomok voltak a fűben, azok nyáron fel sem tűnnek sokszor, amikor vágjuk: zöld a fű is zöld a gyom is. De tavasszal ezek a gyomok (például tyúkhúr) később kelnek ki. Az ilyen előző évi gyomfoltok miatti fűhiányoknál lazítsuk fel a talajt, és vessük be sűrűn fűmaggal. Ha szerencsénk van, a magok kikelnek, a fű megnő, és elég sűrű lesz ahhoz, hogy a később kelő egynyári gyomokat elnyomja.

Nagyon jó gyep-gyomirtó szereket lehet kapni, amelyek ugyan drágák, de olcsóbb használatuk mintha újratelepítenénk az egész gyepet. Ezek a kétszikű gyomokat irtják ki a fűből. Vigyázzunk, mert a permetezés után 24 órán belül jött csapadék (vagy bekapcsolva felejtett öntözőrendszer), ezeknek a szereknek a hatásfokán nagyon lerontja. Másik dolog hogy gyomirtó szereket két vágás között kell használni, azaz a fűnyírás utáni 5. nap előtt nem permetezhetjük ki a gyep-gyomirtót, és a permetezést követően öt napig nem vághatunk füvet. Ha ezt betartjuk, akkor a gyepet alkotó fűfélékre a vegyszer egyáltalán nem káros, a gyomokra viszont annál inkább.

Ha nyáron kis kiterjedésű szabályos foltokban kiég a fű, azt általában az ember nevű kártevő okozza. Autómosáskor a gumiszőnyeget napos időben elég 4-5 percre a fűre dobni, vagy azon szárítani tisztítás után, 6-7 nap múlva látható, hogy a gumiszőnyeg lerakása helyén kiszárad a fű.

Amennyiben a fűszálak 2-4 milliméternyi hegye barnul be az is csúnya látvány. Nézzük meg egyenes-e a vágási felület. Ha tépett, akkor az okozza a barnulást, hogy nem elég éles a fűnyíró kése, vagy alacsony a kés fordulatszáma, ezért roncsolva, tépve vág, és a roncsolt részek barnulnak meg. Tehát ekkor nem a füvet kell kezelésbe venni, hanem a fűnyírót.

Amennyiben a fű, vágás után lassan indul újra növésnek, barnábbnak hat, mint vágás előtt, esélyes, hogy túl alacsony vágásmagasságra állítottuk a gépet. Ilyenkor az belevág a fű csomósodási pontjába, azaz nem csak a szálat vágja rövidebbre, hanem a fűszálak eredési helyén a csomósodási pontban is sérülés okoz. Ezért regenerálódik lassabban a gyep.

Hogy szüntessük meg a foltokat?

Ha a fű színe sárgul, az jobb esetben tápanyaghiányra utal. Ez könnyen kialakulhat, ha a kaszálékot mindig elhordjuk a területről. Komplex műtrágyával orvosolható.

Amennyiben a talaj túlzott nedvessége miatti levegőtlen körülmények miatt alakul ki, az rossz hír, mert azt talajjavítás nélkül nem tudjuk megoldani, ahhoz pedig fel kell törni a gyepet.

Amikor egy fa, vagy cserje növekszik, és árnyéka miatt kezd el alatta a fű kiritkulni, azzal nem sokat tehetünk. Vagy ritkítsuk meg kicsit a növényt, hogy több fény jusson a földre. Ideig-óráig hatásos lehet, ha a foltokba árnyéktűrő fűkeveréket vetünk, de előbb-utóbb menthetetlenül eltűnik onnan a fű.

Egyéb helyeken, ha van egy-egy folt, azt kapáljuk fel és kis tápanyagpótlás után vessük be fűmaggal. A fűmag nem száradhat ki, tehát a talajt vetés után addig folyamatosan tartsuk nedvesen, amíg a fűszál 3-4 cm magasságú lesz. Kutya útvonalakon a kerítés mellett kár is próbálkozni füvesítéssel. A képösszeállítás nagyon jól mutatja a gyeppel elkövethető hibákat.


A jó fűnyíró már fél siker a szép gyephez


A nap bizonyos időszakában jövő árnyékot elviseli a fű, lényeg hogy pár órán át naponta rendesen érje a napfény


A kisebb hibák egyszerű tavaszi felülvetéssel orvosolhatók


Elvadult felületeken, ha rendszeresen nyírva alacsonyan tartjuk a „gyepszerű növényzetet”, besűrűsödik


Az összegyűjtetlen kaszálék alatt kipusztult a fű


Valami ki lett terítve a fűre, ezért kiégett


Állati kaparás nyoma

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Így gondozzuk a gyepünket ősszel

A nyár végével megszaporodnak a feladatok a pázsitunkkal, legalábbis akkor, ha azt szeretnénk, hogy téli álma után legszebb formájában lássuk viszont – és ugyan ki ne szeretné ezt? Ebben a...


Gépesített gyepápolás

A pázsit a kerteknek mindig egy központi területe. Minősége, kondíciója az egész kertre rányomja bélyegét. A pázsit, gyep ápolásának számos művelete gépesíthető, támogatható hasznos technikai...