Tél végi kertfelújítás

2014-02-19 18:19:45 | Módosítva: 2014-03-17 12:03:25

A tavasz közeledtével újra indul a kerti munkák szezonja. Az időjárásnak köszönhetően nincs két egyforma év, ezért mindig új kihívásokkal kell szembenézni. Enyhe tél után – mivel az nem pusztította el az áttelelő kártevőket – komolyabb növényvédelmet igénylő évre számíthatunk. Kemény hideg tél után kevesebb a kártevő, de a fagykárok miatt más jellegű metszés kell, és a megjelenő vízhajtások miatt a hajtásválogatás és a zöldmetszés is intenzívebb kell legyen. A kertben mindig történik valami!

A gyümölcsfákat réz vagy kén tartalmú lemosó permetszerekkel még rügypattanás előtt kezeljük le – ez rengeteg áttelelő gomba, baktérium, és rovarkártevőt pusztít el. Ha ezek kisebb egyedszámban telelnek át, kisebb mértékű lesz a szaporulatuk is, így egész évben könnyebb lesz a növényvédelmi kezelések szervezése, és a költsége is alacsonyabb.

A metszéseket fagymentes időben végezzük, és lehetőleg még zárt állapotban legyenek a rügyek, amire ezt befejezzük. Ilyenkor, ha van rá időnk a fák alatti földtányérokat újítsuk meg, lazítsuk fel a törzsek körül a talajt. A fák tányérjait gyorsan benövi a fű, és sokan ennek kitisztítására nem fordítanak figyelmet. A nyári melegben, vagy a gyéren csapadékos időszakokban a fa körüli füves rész szinte elissza a kis vízadagokat a fa elől. Ha az tiszta és fűmentes, akkor a kevés csapadékot is a fa tudja hasznosítani. A fák törzsének meszelésével a tavaszi fagykárokat előzhetjük meg, ez ugyanis visszaveri a napfényt, így nem melegszik fel a törzs, nem indul meg benne a nedvkeringés akkor, amikor még éjszakai fagyok várhatóak.

A zöldségeskert munkái

A zöldséges ágyásokat évente újratelepítjük, így nagyobb a mozgásterünk a változtatásra, mint a gyümölcsösben vagy a díszkertben. Az őszi ásás jobb hatású, de még február-márciusban is pótolhatjuk, ha nem végeztünk addigra vele. Házikertben az ásásnak két fő szerepe van. A kifordított föld-rögökben a fagy hatására a kártevők (cserebogár pajorok, drótférgek stb.) száma megcsappan, aminek jó hatása főleg gyökérzöldségeinken látszik majd meg. Másik lényeges szempont, hogy a rögökben lévő víz éjjel megfagy, nappal felenged, így jó porhanyós, ideális magágyunk lesz márciusra, a vetés idejére. Február végén elkezdhetjük a szobában nevelni azokat a palántákat, melyeket május elején ültetünk majd ki.

A díszkert is csak gondozottan díszít

A díszkertben az ősszel lehullott lombot gyűjtsük össze – ha még nem tettük meg. A díszfák, cserjék közül csak a nyáron, ősszel virágzókat metsszük ilyenkor, mert a tavaszi virágzásúaknál már télire kialakultak a virágrügyek, ezek metszésével a virágzásuk intenzitását csökkentjük. Az alakító metszés lényege, hogy a növényt úgy formáljuk, hogy lehetőleg közel szimmetrikus legyen, a Nap minden irányból egyformán érje. Az ifjító metszésnél pedig az idős felkopaszodott részeket erőteljesen, sokszor tőből távolítsuk el. E drasztikus beavatkozást érzi a növény, és a metszési hely alatt új hajtásokat növeszt majd, ezzel pótolva az elvesztett részt. Ezek az új hajtások – ha helyesen végeztük az alakító metszést – elég fényhez jutnak, így nem kopaszodnak fel, megújul tőle a tő.

Ifjítást nem csak metszéssel érhetünk el. A fás szárúak (legyenek azok fák, cserjék, gyümölcstermők vagy dísznövények) évekig, sokszor évtizedekig egy helyben maradnak. Bár gyökereik egyre távolabbra érnek, tövük körül a tápanyagokat a talajban szépen lassan felhasználják. Azzal hogy a lehullott lombot összegyűjtjük, növényvédelmi szempontból jót teszünk, de tápanyag-ellátási szempontból meg rosszat, hiszen azok ott nem tudnak lebomolva, újra tápanyagot szolgáltatni a fáknak. Ezért szükséges a tápanyagok pótlása, amit fák esetén injektálással (leverünk néhány karót, kihúzzuk, és műtrágyát vagy érett marhatrágyát szórunk a lyukba), műtrágya, vagy szerves trágya kiszórással, és a fölső talajrétegbe való bedolgozással érhetünk el.


A rossz tápanyag-ellátású talajban a növények lassan fejlődnek, év közben hiánytünetek látszanak a leveleken. Ilyen a nem a fajra jellemző színű, sárgásabb levél, vagy a levél erek mentén levő részek fakulása. E tüneteket fellépésük esetén lombon felszívódó műtrágyák kipermetezésével enyhíthetjük, de ez csak tüneti kezelés, hiszen normális esetben a növény nem a levelén veszi fel a tápanyagokat, hanem a gyökerén. Lombtrágyás kezelés esetén is – a hosszú hatás érdekében – a talaj tápanyag készletét kell a tüneti kezelés után mihamarabb bővíteni. Jobban tesszük, ha ezt már tavasszal megoldjuk, és nem várjuk meg a hiánytünetek jelentkezését.

A gyep ilyenkor két rossz között van

A szép gyep feldobja az egész kert látványát. Így tél végén, kora tavasszal szegény füvünk két rossz között van. A téli fagyos időszak megterhelte, jön a tavasz, ami ideális neki, de utána jön a nyár, ami szárazságával megint próbára teszi. Tavasszal kell tehát olyan kondícióba hoznunk, hogy a tél nyomait eltüntessük, és felkészítsük a nyári aszályra is.

A legfontosabb, hogy lehullott lomb már ne legyen rajta. A téli talaj tömörödöttséget, és levegőtlen viszonyokat gyepszellőztető gépes kezeléssel javíthatjuk, mely akár kölcsönözhető is erre az időszakra. A gyepszellőztetéssel fellazítjuk kissé a talajt, az elpusztult gyökér és növényi részeket is részben aprítjuk, részben eltávolítjuk a talajból. A fű gyökereit is megszabja a gép, e gyökérmetszések intenzívebb gyökérnövekedésre serkentik a növényt.

A gyepszellőztetés után (lévén lazább a talaj) jó kijuttatni nitrogén-dús gyeptrágyát, esetleg érett komposztot, vagy érett szerves trágyát, amit vékonyan elteríthetünk, elgereblyézhetünk a fű között – így biztosítva a tápanyagokat számára. Ahol hiányok vannak, oda felülvetéssel még fűmagot is szórhatunk, hiszen a tavaszi csapadék jó hatású lesz a kelésre. A minél gyakrabban végzett fűnyírás is segít a régebben telepített fű megújításában. Egyrészt a rendszeres vágás bokrosodásra, dúsabb elágazódásra készteti a fűféléket, másrészt a gyomok nem tűrik a rendszeres vágást, tehát azok számát gyéríthetjük ezzel.


A mogyoró virágzása már a tavaszt jelzi


A magágy-előkészítés fontos, hiszen a magok az aprómorzsalékos talajból kelnek legjobban


Az emelt ágyásokat könnyebb gondozni, csak kialakításuk után vetés előtt hagyjuk ülepedni a földet


A fagy a talajrészeket aprítja, és a kártevőket is gyéríti, így kettős hasznot hoz


A kertbarátok alig várják ezt a látványt: a hó utolsó eltűnő nyomai


Az évelők tavalyi száraz részeit csak az új hajtások megjelenése után távolítsuk el vágással, ne pedig tépéssel


Megfelelő egyedszámban a baromfifélék segítenek a káros rovarok gyérítésében. Ha sokan vannak a kert méretéhez viszonyítva, akkor azonban károkat is okozhatnak a házi madarak


Ha nincs fagy, faültetésre is van lehetőség februárban


Érdemes a talajt jól átforgatni a veteményeskertben


Az alacsonyra metszett bokrok alul fognak dúsulni


Ásóvillával jól kiforgatható a talajból a gyomnövények gyökérzete


Ha eddig nem tettük volna, most már mindenképpen össze kell gereblyézni az őszi lombot


Ha a talaj a természetes tápanyag-utánpótlást nem kapta meg, akkor mesterséges utánpótlást kell biztosítanunk

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

szakipeet avatarja

szakipeet        

Hát hétvégén már motoszkáltam kicsit, de még nem mertem kibontani a földhányásokat, -3 fokokat is mondanak a hétre. Egy ilyen ásóvillát be kellene szerezni, érdekes eszköz :) Azt néztem, hogy a bauMaxban is van multipont, ráadásul most másfélszerezik a vásárlásoknál: http://bit.ly/pontszorzo

Kerti út betonból

Manapság, felértékelődött a kertek esztétikai kialakítása, egy igényes kert épített út nélkül elképzelhetetlen. Az út megépítése viszont elég költséges. Ha csak gyalogos közlekedésre szánt, nem túl...


Kavicsos tó

Bármelyik kert szokatlan és vonzó sajátossága lehet egy, a közepén szökőkútból kilövellő vízsugárral ékesített kavicsos tó, amelyet a rendelkezésre álló terület méretének megfelelően alakíthatunk...