Tél végi kertfelújítás

2014-02-19 18:19:45 | Módosítva: 2014-03-17 12:03:25

A tavasz közeledtével újra indul a kerti munkák szezonja. Az időjárásnak köszönhetően nincs két egyforma év, ezért mindig új kihívásokkal kell szembenézni. Enyhe tél után – mivel az nem pusztította el az áttelelő kártevőket – komolyabb növényvédelmet igénylő évre számíthatunk. Kemény hideg tél után kevesebb a kártevő, de a fagykárok miatt más jellegű metszés kell, és a megjelenő vízhajtások miatt a hajtásválogatás és a zöldmetszés is intenzívebb kell legyen. A kertben mindig történik valami!

A gyümölcsfákat réz vagy kén tartalmú lemosó permetszerekkel még rügypattanás előtt kezeljük le – ez rengeteg áttelelő gomba, baktérium, és rovarkártevőt pusztít el. Ha ezek kisebb egyedszámban telelnek át, kisebb mértékű lesz a szaporulatuk is, így egész évben könnyebb lesz a növényvédelmi kezelések szervezése, és a költsége is alacsonyabb.

A metszéseket fagymentes időben végezzük, és lehetőleg még zárt állapotban legyenek a rügyek, amire ezt befejezzük. Ilyenkor, ha van rá időnk a fák alatti földtányérokat újítsuk meg, lazítsuk fel a törzsek körül a talajt. A fák tányérjait gyorsan benövi a fű, és sokan ennek kitisztítására nem fordítanak figyelmet. A nyári melegben, vagy a gyéren csapadékos időszakokban a fa körüli füves rész szinte elissza a kis vízadagokat a fa elől. Ha az tiszta és fűmentes, akkor a kevés csapadékot is a fa tudja hasznosítani. A fák törzsének meszelésével a tavaszi fagykárokat előzhetjük meg, ez ugyanis visszaveri a napfényt, így nem melegszik fel a törzs, nem indul meg benne a nedvkeringés akkor, amikor még éjszakai fagyok várhatóak.

A zöldségeskert munkái

A zöldséges ágyásokat évente újratelepítjük, így nagyobb a mozgásterünk a változtatásra, mint a gyümölcsösben vagy a díszkertben. Az őszi ásás jobb hatású, de még február-márciusban is pótolhatjuk, ha nem végeztünk addigra vele. Házikertben az ásásnak két fő szerepe van. A kifordított föld-rögökben a fagy hatására a kártevők (cserebogár pajorok, drótférgek stb.) száma megcsappan, aminek jó hatása főleg gyökérzöldségeinken látszik majd meg. Másik lényeges szempont, hogy a rögökben lévő víz éjjel megfagy, nappal felenged, így jó porhanyós, ideális magágyunk lesz márciusra, a vetés idejére. Február végén elkezdhetjük a szobában nevelni azokat a palántákat, melyeket május elején ültetünk majd ki.

A díszkert is csak gondozottan díszít

A díszkertben az ősszel lehullott lombot gyűjtsük össze – ha még nem tettük meg. A díszfák, cserjék közül csak a nyáron, ősszel virágzókat metsszük ilyenkor, mert a tavaszi virágzásúaknál már télire kialakultak a virágrügyek, ezek metszésével a virágzásuk intenzitását csökkentjük. Az alakító metszés lényege, hogy a növényt úgy formáljuk, hogy lehetőleg közel szimmetrikus legyen, a Nap minden irányból egyformán érje. Az ifjító metszésnél pedig az idős felkopaszodott részeket erőteljesen, sokszor tőből távolítsuk el. E drasztikus beavatkozást érzi a növény, és a metszési hely alatt új hajtásokat növeszt majd, ezzel pótolva az elvesztett részt. Ezek az új hajtások – ha helyesen végeztük az alakító metszést – elég fényhez jutnak, így nem kopaszodnak fel, megújul tőle a tő.

Ifjítást nem csak metszéssel érhetünk el. A fás szárúak (legyenek azok fák, cserjék, gyümölcstermők vagy dísznövények) évekig, sokszor évtizedekig egy helyben maradnak. Bár gyökereik egyre távolabbra érnek, tövük körül a tápanyagokat a talajban szépen lassan felhasználják. Azzal hogy a lehullott lombot összegyűjtjük, növényvédelmi szempontból jót teszünk, de tápanyag-ellátási szempontból meg rosszat, hiszen azok ott nem tudnak lebomolva, újra tápanyagot szolgáltatni a fáknak. Ezért szükséges a tápanyagok pótlása, amit fák esetén injektálással (leverünk néhány karót, kihúzzuk, és műtrágyát vagy érett marhatrágyát szórunk a lyukba), műtrágya, vagy szerves trágya kiszórással, és a fölső talajrétegbe való bedolgozással érhetünk el.


A rossz tápanyag-ellátású talajban a növények lassan fejlődnek, év közben hiánytünetek látszanak a leveleken. Ilyen a nem a fajra jellemző színű, sárgásabb levél, vagy a levél erek mentén levő részek fakulása. E tüneteket fellépésük esetén lombon felszívódó műtrágyák kipermetezésével enyhíthetjük, de ez csak tüneti kezelés, hiszen normális esetben a növény nem a levelén veszi fel a tápanyagokat, hanem a gyökerén. Lombtrágyás kezelés esetén is – a hosszú hatás érdekében – a talaj tápanyag készletét kell a tüneti kezelés után mihamarabb bővíteni. Jobban tesszük, ha ezt már tavasszal megoldjuk, és nem várjuk meg a hiánytünetek jelentkezését.

A gyep ilyenkor két rossz között van

A szép gyep feldobja az egész kert látványát. Így tél végén, kora tavasszal szegény füvünk két rossz között van. A téli fagyos időszak megterhelte, jön a tavasz, ami ideális neki, de utána jön a nyár, ami szárazságával megint próbára teszi. Tavasszal kell tehát olyan kondícióba hoznunk, hogy a tél nyomait eltüntessük, és felkészítsük a nyári aszályra is.

A legfontosabb, hogy lehullott lomb már ne legyen rajta. A téli talaj tömörödöttséget, és levegőtlen viszonyokat gyepszellőztető gépes kezeléssel javíthatjuk, mely akár kölcsönözhető is erre az időszakra. A gyepszellőztetéssel fellazítjuk kissé a talajt, az elpusztult gyökér és növényi részeket is részben aprítjuk, részben eltávolítjuk a talajból. A fű gyökereit is megszabja a gép, e gyökérmetszések intenzívebb gyökérnövekedésre serkentik a növényt.

A gyepszellőztetés után (lévén lazább a talaj) jó kijuttatni nitrogén-dús gyeptrágyát, esetleg érett komposztot, vagy érett szerves trágyát, amit vékonyan elteríthetünk, elgereblyézhetünk a fű között – így biztosítva a tápanyagokat számára. Ahol hiányok vannak, oda felülvetéssel még fűmagot is szórhatunk, hiszen a tavaszi csapadék jó hatású lesz a kelésre. A minél gyakrabban végzett fűnyírás is segít a régebben telepített fű megújításában. Egyrészt a rendszeres vágás bokrosodásra, dúsabb elágazódásra készteti a fűféléket, másrészt a gyomok nem tűrik a rendszeres vágást, tehát azok számát gyéríthetjük ezzel.


A mogyoró virágzása már a tavaszt jelzi


A magágy-előkészítés fontos, hiszen a magok az aprómorzsalékos talajból kelnek legjobban


Az emelt ágyásokat könnyebb gondozni, csak kialakításuk után vetés előtt hagyjuk ülepedni a földet


A fagy a talajrészeket aprítja, és a kártevőket is gyéríti, így kettős hasznot hoz


A kertbarátok alig várják ezt a látványt: a hó utolsó eltűnő nyomai


Az évelők tavalyi száraz részeit csak az új hajtások megjelenése után távolítsuk el vágással, ne pedig tépéssel


Megfelelő egyedszámban a baromfifélék segítenek a káros rovarok gyérítésében. Ha sokan vannak a kert méretéhez viszonyítva, akkor azonban károkat is okozhatnak a házi madarak


Ha nincs fagy, faültetésre is van lehetőség februárban


Érdemes a talajt jól átforgatni a veteményeskertben


Az alacsonyra metszett bokrok alul fognak dúsulni


Ásóvillával jól kiforgatható a talajból a gyomnövények gyökérzete


Ha eddig nem tettük volna, most már mindenképpen össze kell gereblyézni az őszi lombot


Ha a talaj a természetes tápanyag-utánpótlást nem kapta meg, akkor mesterséges utánpótlást kell biztosítanunk

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

szakipeet avatarja

szakipeet        

Hát hétvégén már motoszkáltam kicsit, de még nem mertem kibontani a földhányásokat, -3 fokokat is mondanak a hétre. Egy ilyen ásóvillát be kellene szerezni, érdekes eszköz :) Azt néztem, hogy a bauMaxban is van multipont, ráadásul most másfélszerezik a vásárlásoknál: http://bit.ly/pontszorzo

Műanyag kerti szegélyek

Sokunknak ad lehetőséget a pihenésre, feltöltődésre egy saját kert, melynek kialakítása során keressük azokat a megoldásokat, melyek nem rabolják amúgy is szűkös időnket, mégis időt állók és...


Einhell Power X-Change „akku” rendszer

Már több mint 40 különböző szerszám- és kertigéppel lehet használni az Einhell „mester akku” koncepciója jegyében készült akkumulátorokat. A Power X-Change „akku” rendszer folyamatosan fejlődik,...