Gyepfelújítás a hó után

Gyepszellőztetés, talajlazítás

2013-04-17 09:27:18 | Módosítva: 2014-02-11 11:24:54

Idén újra kicsit hosszúra nyúlt a tél, és az az időszak is, amikor pázsitunkat hótakaró borította. A hóréteg elolvadása után bizony a gyepet gyakran siralmas állapotban találjuk; üde zöld színe sárgássá fakult, a talajfelszínt moha filc borítja a fűszálak között. Ebből ugyan a hótól megszabadult fűszálak kiemelkednek, de egészséges növekedésüket több tényező is késlelteti. Bizony nem kerülhető el a gyepfelújítás.
A sárguló fűszálak, és a közé növő moha azt jelzi, hogy a talaj túl nedves és tömörödött, a víz nem, vagy lassabban tud a talaj mélyebb rétegeibe szivárogni. Ez a gyökérzónában levegőtlen körülményeket okoz, ami hosszútávon kedvezőtlen a fűfélék gyökereinek. A hó nyomásától tömörödött talaj tavasszal rossz vízátengedő képességű.A moha réteg jól tárolja a nedvességet, a fűnek nem is kell a talajba leengednie gyökérzetét, elég, ha a moharéteget szövi át, és onnan jut tápanyaghoz. Amíg sok az eső, a filcréteg elég nedvességet képes tárolni. Az első hosszabb száraz időszak beköszöntével azonban a víztároló kiapad, és vele együtt a mélyebb gyökérzet nélkül maradt gyep is. Feltétlenül szükséges tehát a talajt levegőhöz juttatni, és a filcréteget eltávolítani.

Gyepszellőztetés


E probléma orvoslására gyepszellőztetést kell végeznünk. Ezekben a gépekben rugalmas acél drótszálak forognak, amelyek végigkaparják a talajfelszínt, és kitépik a moharéteget, felszedik a filcréteget a fűszálak közül. Vannak egyszerűbb, tolható változataik, amelyeknek a kereke hajtja a drótszálak forgó hengerét, és különböző teljesítményű motoros változatok is. Ez utóbbiakkal nem csak kényelmesebb a munka, hanem lényegesen hatékonyabb is. A gyepszellőztetős kezelés után gereblyével szedjük össze a kiforgatott gyökereket, a talajfelszínről felszedett fűkaszálék maradékokat, mohát. Használhatjuk erre a fűnyíró gépet is, felrakott fűgyűjtővel. (A gyepszellőztetők fűgyűjtése nem elég hatékony.)Nem csak gyepszellőztetésre, hanem talajlazításra is szükség van. A hó súlyától lenyomott talajban együtt küzdenek a levegőért a friss fűszálak, a tavalyról vagy még korábbról ott maradt, lassan elfásodott régi fűgyökerekkel. Ez az elöregedett fű bizony már nem üde zöld, inkább fakó, sárgás; a látványt és a gyep minőségét rontja, viszont szívja a tápanyagot és a nedvességet. Érdemes tehát eltávolítanunk, de úgy, hogy csak az elöregedett gyökereket tépjük ki, a frisseket ne. Erre szolgál a talajlazító gép, amelynek egyenes, szándékosan tompa kései a puha gyökérszálakat átvágják, nem sértik meg, a fás öreg gyökérzetet viszont kitépik a talajból. Egyes szerszámgépgyártó márkák a talajlazítást és a gyepszellőztetést egyetlen gépbe egyesítik, csak a késes vagy drótszálas hengert kell cserélni a megfelelő művelethez.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kertmegújítás tavasszal

Nem csak a házakat, lakásokat, időnként a kertet is fel kell újítani, hiszen az évekkel korábban elültetett növények a rendszeres gondozás mellett alkalmanként komolyabb ifjítást is igényelnek...


Gyepek ifjítása természetesen

Egy ház gyepfelületének megálmodásakor, mindenki golfpályaszerű, gyönyörű élénk zöld, sehol sem foltos, de gyommentes, mindig szépen alacsonyra nyírt fűről álmodik. Azután jönnek a...