Gyepfelújítás a hó után

Gyepszellőztetés, talajlazítás

2013-04-17 09:27:18 | Módosítva: 2014-02-11 11:24:54

Idén újra kicsit hosszúra nyúlt a tél, és az az időszak is, amikor pázsitunkat hótakaró borította. A hóréteg elolvadása után bizony a gyepet gyakran siralmas állapotban találjuk; üde zöld színe sárgássá fakult, a talajfelszínt moha filc borítja a fűszálak között. Ebből ugyan a hótól megszabadult fűszálak kiemelkednek, de egészséges növekedésüket több tényező is késlelteti. Bizony nem kerülhető el a gyepfelújítás.
A sárguló fűszálak, és a közé növő moha azt jelzi, hogy a talaj túl nedves és tömörödött, a víz nem, vagy lassabban tud a talaj mélyebb rétegeibe szivárogni. Ez a gyökérzónában levegőtlen körülményeket okoz, ami hosszútávon kedvezőtlen a fűfélék gyökereinek. A hó nyomásától tömörödött talaj tavasszal rossz vízátengedő képességű.A moha réteg jól tárolja a nedvességet, a fűnek nem is kell a talajba leengednie gyökérzetét, elég, ha a moharéteget szövi át, és onnan jut tápanyaghoz. Amíg sok az eső, a filcréteg elég nedvességet képes tárolni. Az első hosszabb száraz időszak beköszöntével azonban a víztároló kiapad, és vele együtt a mélyebb gyökérzet nélkül maradt gyep is. Feltétlenül szükséges tehát a talajt levegőhöz juttatni, és a filcréteget eltávolítani.

Gyepszellőztetés


E probléma orvoslására gyepszellőztetést kell végeznünk. Ezekben a gépekben rugalmas acél drótszálak forognak, amelyek végigkaparják a talajfelszínt, és kitépik a moharéteget, felszedik a filcréteget a fűszálak közül. Vannak egyszerűbb, tolható változataik, amelyeknek a kereke hajtja a drótszálak forgó hengerét, és különböző teljesítményű motoros változatok is. Ez utóbbiakkal nem csak kényelmesebb a munka, hanem lényegesen hatékonyabb is. A gyepszellőztetős kezelés után gereblyével szedjük össze a kiforgatott gyökereket, a talajfelszínről felszedett fűkaszálék maradékokat, mohát. Használhatjuk erre a fűnyíró gépet is, felrakott fűgyűjtővel. (A gyepszellőztetők fűgyűjtése nem elég hatékony.)Nem csak gyepszellőztetésre, hanem talajlazításra is szükség van. A hó súlyától lenyomott talajban együtt küzdenek a levegőért a friss fűszálak, a tavalyról vagy még korábbról ott maradt, lassan elfásodott régi fűgyökerekkel. Ez az elöregedett fű bizony már nem üde zöld, inkább fakó, sárgás; a látványt és a gyep minőségét rontja, viszont szívja a tápanyagot és a nedvességet. Érdemes tehát eltávolítanunk, de úgy, hogy csak az elöregedett gyökereket tépjük ki, a frisseket ne. Erre szolgál a talajlazító gép, amelynek egyenes, szándékosan tompa kései a puha gyökérszálakat átvágják, nem sértik meg, a fás öreg gyökérzetet viszont kitépik a talajból. Egyes szerszámgépgyártó márkák a talajlazítást és a gyepszellőztetést egyetlen gépbe egyesítik, csak a késes vagy drótszálas hengert kell cserélni a megfelelő művelethez.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Itt a tavasz, hozzuk formába a kertet!

Végre itt a tavasz, ami a kertben sok-sok feladatot tartogat számunkra. A szabadban töltött idő akkor a leghatékonyabb, ha a kerti munka elvégzésében profi gépek állnak rendelkezésünkre.


Igazi fitneszkúra a gyepnek...

Aki rendszeresen nyírja és öntözi a füvét, sokat tett már gyepéért, de még az sem tett meg mindent a szép zöld, egészséges gyepfelületért, aki trágyázással rendszeresen pótolja a nyíráskor...