Külső kőburkolatok ápolása

2016-02-03 10:46:47 | Módosítva: 2016-02-03 11:00:51

A csapadékosabb évszakban leginkább a kövekből kirakott, és beton térkő lapokból készült útburkolatok vannak kitéve a szélsőséges időjárás károsító hatásainak és az elszennyeződésnek. A csapadékvíz, a fagy roncsolja a felületüket, a rátapadó szennyezőanyagok pedig még baleseteket is okozhatnak a nem kellően tisztántartott külső járó felületeken. A tapadó levelek, sár vagy a hó, fagyott hólé borította utakon könnyű elcsúszni, és a lábtörlőn sem lehet teljesen megszabadulni a cipők talpára tapadt különféle szennyező anyagoktól.


A téli időszakban különösen fontos

Minden építőanyagba, így a kinti utak és egyéb kő jellegű burkolatok pórusaiba beszivárog a nedvesség. Ez esetenként sókivirágzást okozhat, és fagyos időben elősegítheti a burkolóanyag felületének idő előtti elmállását. Ezt a fagyok idején a pórusokba szivárgott és megfagyó víz kitágulása idézi elő. Az ilyen káros hatásokat a kőfelületek ún. hidrofóbizálásával, azaz vízlepergető és szigetelő hatású bevonatokkal történő kezelésükkel lehet megakadályozni. E célra használható a Kőbalzsam, és más terméskő impregnáló szer is, amelynek speciális összetevői a felületi kapillárisokba szívódva lezárják azokat, és így meggátolják a nedvességnek a kövek anyagába jutását. A bevonat ezáltal védelmet biztosít a fagykárok ellen is, és a burkolat tisztítását is megkönnyíti.


E szerek a különféle kőburkolatok, kőkerítések, kerti tűzhelyek és egyéb kőből készült, vagy burkolt kerti építmények eredeti színét esetleg mélyítik, védő hatásuk pedig meghosszabbítja a kőfelületek élettartamát. Az impregnáló szerek akár ecsettel is felkenhetők a védendő felületekre, ha a felület kellően száraz, ami elősegíti a szerek mélyebb anyagba szívódását. Mindenfajta szívóképességgel bíró kő, cserép, beton térkő, stb. burkolat víztaszítóvá tehető.

Mivel a kőanyagok felülete soha nem teljesen sima, a rájuk rárakodó porszemcséket a burkolatok felületi mélyedéseibe bemossa a csapadék, és elszürkíti azokat. A hidrofóbizált felületekből azonban magasnyomású mosással az ilyen lerakódások is könnyen eltávolíthatók. A durvábban strukturált kő felületek tisztításakor az erős vízsugaras mosás azonban csak akkor lesz hatásos, ha a felületüket több irányból éri a vízsugár. A pórusokba rakódott port csak így lehet alaposan eltávolítani a felületi mélyedésekből. A magasnyomású mosásnál a vízhez adagolható semleges hatású tisztítószer is, ami növeli a tisztítás hatékonyságát. A kőfelületek tisztító mosásához természetesen használható kerti locsoló tömlő erős vízsugara is, ám ez az előbbi módszernél kevésbé hatékony. Mosás közben a pórusokból, a mélyebb részek aljáról erős, hosszú sörtéjű kefével lehet a szennyező anyagokat eltávolítani.


Az őszi, téli időszakban nagyon fontos a kerti utak, lépcsők tisztántartása. A hidrofóbizált felületeken ez is sokkal könnyebben elvégezhető. Egy erős, műanyagsörtéjű seprővel – ami a felületi nedvességet a szennyeződésekkel együtt elég hatékonyan eltávolítja – tökéletes munkát végezhetünk. A téli havas időben még a letaposott havat is könnyű a hidrofóbizált járó felületekről letolni, leseperni. Meg nem akadályozza a latyakos hó lefagyását, viszont jelentősen megkönnyíti az ilyen rétegek letolását, amit ezt követően erős sepréssel, csúszásgátló szerekkel, pl. homokkal lehet szinte teljesen csúszásmentessé tenni.

A latyakos hó lefagyását környezetkímélő kálcium-klorid pehellyel vagy útkálival felszórva akadályozhatjuk meg. A már lehullott havas csapadékot a szer kiszórása előtt alaposan le kell takarítani, és csak ezt követően célszerű a lefagyást megakadályozó és olvadást elősegítő szert a járófelületekre szórni. Várható havazás előtt pedig a lefagyást gátló szerek valamelyikének előzetes utakra szórásával akár meg is előzhetők a későbbi lefagyások. A leeső hó sem fagyhat a járófelületekre, mert e szerek olvasztó hatásúak, és így jelentősen gátolják a vastagabb hóréteg kialakulását, megkönnyítve ezzel a kőburkolatú utak későbbi letisztítását. Az egyéb kőburkolatú kültéri építmények felülete nem igényel télen különösebb tisztítást, mert az idő enyhültével a ráfagyott csapadék a vízlepergető bevonatuknak köszönhetően fokozatosan leolvad. Alaposabb letisztításukat pedig majd csak tavasszal érdemes elvégezni.

A járófelületekről a belső térbe kerülő szennyeződések ellen az erős és hosszú szálú lábtörlők, továbbá a bejárati ajtón belüli szennyfogó szőnyeg elhelyezésével célszerű védekezni. Ezek használatával elkerülhető, hogy a többnyire kőburkolatú előszobába jelentősebb szennyeződés kerüljön. Ezekkel a megoldásokkal jelentősen csökkenthető a külső és egyben a belső kő járófelületek elszennyeződése, idő előtti károsodása még a csapadékos időben is.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Épületszárítás

Belvíz, magas talajvízszint, beázás és még sok minden más okozhatja a falak és az aljzat vizesedését, de egy új épületnek is szüksége van a száradásra, ami akár hónapokba is telhet. Ez a...


Autóklíma tisztítása

Ami tíz évvel ezelőtt még luxusnak számított, maelengedhetetlen tartozéka az alsó középkategóriás gépkocsiknak is. Az egyre forróbb nyarak beköszöntével mind többen ismerik meg a...