Külső kőburkolatok ápolása

2016-02-03 10:46:47 | Módosítva: 2016-02-03 11:00:51

A csapadékosabb évszakban leginkább a kövekből kirakott, és beton térkő lapokból készült útburkolatok vannak kitéve a szélsőséges időjárás károsító hatásainak és az elszennyeződésnek. A csapadékvíz, a fagy roncsolja a felületüket, a rátapadó szennyezőanyagok pedig még baleseteket is okozhatnak a nem kellően tisztántartott külső járó felületeken. A tapadó levelek, sár vagy a hó, fagyott hólé borította utakon könnyű elcsúszni, és a lábtörlőn sem lehet teljesen megszabadulni a cipők talpára tapadt különféle szennyező anyagoktól.


A téli időszakban különösen fontos

Minden építőanyagba, így a kinti utak és egyéb kő jellegű burkolatok pórusaiba beszivárog a nedvesség. Ez esetenként sókivirágzást okozhat, és fagyos időben elősegítheti a burkolóanyag felületének idő előtti elmállását. Ezt a fagyok idején a pórusokba szivárgott és megfagyó víz kitágulása idézi elő. Az ilyen káros hatásokat a kőfelületek ún. hidrofóbizálásával, azaz vízlepergető és szigetelő hatású bevonatokkal történő kezelésükkel lehet megakadályozni. E célra használható a Kőbalzsam, és más terméskő impregnáló szer is, amelynek speciális összetevői a felületi kapillárisokba szívódva lezárják azokat, és így meggátolják a nedvességnek a kövek anyagába jutását. A bevonat ezáltal védelmet biztosít a fagykárok ellen is, és a burkolat tisztítását is megkönnyíti.


E szerek a különféle kőburkolatok, kőkerítések, kerti tűzhelyek és egyéb kőből készült, vagy burkolt kerti építmények eredeti színét esetleg mélyítik, védő hatásuk pedig meghosszabbítja a kőfelületek élettartamát. Az impregnáló szerek akár ecsettel is felkenhetők a védendő felületekre, ha a felület kellően száraz, ami elősegíti a szerek mélyebb anyagba szívódását. Mindenfajta szívóképességgel bíró kő, cserép, beton térkő, stb. burkolat víztaszítóvá tehető.

Mivel a kőanyagok felülete soha nem teljesen sima, a rájuk rárakodó porszemcséket a burkolatok felületi mélyedéseibe bemossa a csapadék, és elszürkíti azokat. A hidrofóbizált felületekből azonban magasnyomású mosással az ilyen lerakódások is könnyen eltávolíthatók. A durvábban strukturált kő felületek tisztításakor az erős vízsugaras mosás azonban csak akkor lesz hatásos, ha a felületüket több irányból éri a vízsugár. A pórusokba rakódott port csak így lehet alaposan eltávolítani a felületi mélyedésekből. A magasnyomású mosásnál a vízhez adagolható semleges hatású tisztítószer is, ami növeli a tisztítás hatékonyságát. A kőfelületek tisztító mosásához természetesen használható kerti locsoló tömlő erős vízsugara is, ám ez az előbbi módszernél kevésbé hatékony. Mosás közben a pórusokból, a mélyebb részek aljáról erős, hosszú sörtéjű kefével lehet a szennyező anyagokat eltávolítani.


Az őszi, téli időszakban nagyon fontos a kerti utak, lépcsők tisztántartása. A hidrofóbizált felületeken ez is sokkal könnyebben elvégezhető. Egy erős, műanyagsörtéjű seprővel – ami a felületi nedvességet a szennyeződésekkel együtt elég hatékonyan eltávolítja – tökéletes munkát végezhetünk. A téli havas időben még a letaposott havat is könnyű a hidrofóbizált járó felületekről letolni, leseperni. Meg nem akadályozza a latyakos hó lefagyását, viszont jelentősen megkönnyíti az ilyen rétegek letolását, amit ezt követően erős sepréssel, csúszásgátló szerekkel, pl. homokkal lehet szinte teljesen csúszásmentessé tenni.

A latyakos hó lefagyását környezetkímélő kálcium-klorid pehellyel vagy útkálival felszórva akadályozhatjuk meg. A már lehullott havas csapadékot a szer kiszórása előtt alaposan le kell takarítani, és csak ezt követően célszerű a lefagyást megakadályozó és olvadást elősegítő szert a járófelületekre szórni. Várható havazás előtt pedig a lefagyást gátló szerek valamelyikének előzetes utakra szórásával akár meg is előzhetők a későbbi lefagyások. A leeső hó sem fagyhat a járófelületekre, mert e szerek olvasztó hatásúak, és így jelentősen gátolják a vastagabb hóréteg kialakulását, megkönnyítve ezzel a kőburkolatú utak későbbi letisztítását. Az egyéb kőburkolatú kültéri építmények felülete nem igényel télen különösebb tisztítást, mert az idő enyhültével a ráfagyott csapadék a vízlepergető bevonatuknak köszönhetően fokozatosan leolvad. Alaposabb letisztításukat pedig majd csak tavasszal érdemes elvégezni.

A járófelületekről a belső térbe kerülő szennyeződések ellen az erős és hosszú szálú lábtörlők, továbbá a bejárati ajtón belüli szennyfogó szőnyeg elhelyezésével célszerű védekezni. Ezek használatával elkerülhető, hogy a többnyire kőburkolatú előszobába jelentősebb szennyeződés kerüljön. Ezekkel a megoldásokkal jelentősen csökkenthető a külső és egyben a belső kő járófelületek elszennyeződése, idő előtti károsodása még a csapadékos időben is.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Mosás gazdaságosan

Hogyan lássunk neki a mosásnak? Először is: okosan kell ruhát vásárolni! Kerüljük a különleges kezelésű és a vegyipari előállítású textíliákat és kiegészítőket! Helyettük a természetes szálú pamut-...


Megelőzhető a dugulás

Mosdó, mosogató használata során sokszor nem figyelünk arra, hogy a vízzel együtt a lefolyóba szennyező anyagok is kerülnek, amelyek a cső falára fokozatosan lerakódva szűkítik annak áteresztő...