Tiszta, rendes garázspadló

2023-10-13 09:44:10 | Módosítva: 2023-10-13 09:44:38

Régebben nem sokat törődtünk azzal, hogy a garázs padlója is kinézzen valahogy. Simára lebetonoztuk, és nagyjából kész is volt a „felületkezelés”. Lényegében be is töltötte a feladatát, az autót kibírta, esztétikai és más szempontok pedig nem merültek fel. Bár egy valami azért már igen; a folyamatosan porló betonfelület bizony kellemetlen – akár gépkocsi áll a garázsban, akár tárolásra használjuk. Mindenen, állandóan állt a por.


Az igények persze ma már mások, és lehet, hogy egy sok millió forint értékű garázs padlója is megér pár tízezer forintot. Ha pedig – mint ma olyan sokan – egyben tárolóként használják a garázst, akkor még hangsúlyosabbá válik egy esztétikus, könnyen tisztítható és teljesen pormentes padlófelület.

Az igazán tartós és színvonalas megoldás persze a kétkomponensű műgyanta bevonat. Ez azért nem olcsó mulatság, és saját kezűleg nem is nagyon lehet elkészíteni. Tulajdonképpen nem azért, mert olyan bonyolult művelet lenne, de ha valaki még sohasem csinált ilyet, akkor fél, hogy a drága anyag kárba vész. Egy 15 m2 körüli garázs műgyanta bevonata anyaggal és munkadíjjal együtt százezres nagyságrendbe kerül, ráadásul a szakcégeknek egy garázsnyi munka nem is nagy gazdaságos, nehezen vállalkoznak rá még ilyen áron is. Két-három garázs, vagy egy teremgarázs már inkább számít nekik jó megrendelésnek. Ha viszont magunk vállalkozunk a betonpadló esztétikus kialakítására, akkor inkább betonfestéket, garázspadló festéket ajánlanánk. Ez azért lényegesen olcsóbb, mint a műgyanta, és ha nem is olyan tartós és erős, azért lényegében megfelel a célnak. A felület esztétikus, könnyen takarítható, akár rendszeresen felmosható, és természetesen tökéletesen pormentes lesz. A zsírnak, olajnak is ellenáll. Egy autóbeállónyi betonfesték 20 ezer forint körüli árban vásárolható meg, kell még egy-két ecset és festőhenger, és a saját munkánk.

A garázsfestékek piacán elég nagy a választék. Vannak diszperziós változatok és oldószeresek is, valamint vannak egy- és kétkomponensűek. Valószínűleg ez már szubjektív megítélés, de a kétkomponensű az már „majdnem műgyantás”, de az egykomponensű is tartós bevonatot ad.Fontos, hogy a betonpadló megfelelően szilárd és sima legyen. Nem feltétlenül igény a tükörsima felület, de tudjunk róla, hogy a betonfesték az apró rücsköket, gödröcskéket nem fogja eltüntetni, csak befedi. Ha ennél nagyobb igényeink vannak, akkor nem kerülhető el az aljzatkiegyenlítő használata.

A festés előtt nagyon alapos takarításra van szükség. A partvis használatát akkor hagyhatjuk abba, amikor már nem nagyon tudunk semmit összesöpörni a felületről. De még akkor sem vagyunk kész, vegyük elő a porszívót és alaposan porszívózzuk át a felületet, hogy az apró mélyedésekből is eltávolítsuk a port.

Azután jöhet az alapozás. Egyes garázsfestékeknek saját alapozójuk van, mások a festék 10%-ban higított oldatát használják, és vannak általános alapozók, melyeket kifejezetten betonfesték alá ajánlanak. Ezek nem drágák, és a kellősítést ilyennel lehet a leggazdaságosabban megoldani. A széleken, a falak mentén ecsettel menjünk körbe, majd vegyük elő a festékhengert a közbülső nagy felület átvonásához. A festékhengert tűzzük egy hosszabbító rúdra, hogy ne kelljen hajlongani – a felmosó rúdja is megfelel.

Várjuk ki az alapozó száradását, majd jöhet a festék. Az egykomponensűt csak alaposan fel kell kevernünk, a kétkomponensűt viszont „be kell keverni”. Csak annyit, amennyit a gyári leírás egy réteg lefestéséhez ajánl, mert a bekevert festék meg fog kötni, mire a második réteg felfestésére kerülne sor, akkor már használhatatlan lesz. Ugyanígy a festőhenger és a használt ecset is; gyakorlatilag lehetetlen kimosni őket, a használat után el kell dobnunk.

A betonfesték felhordásánál is először a fal mentén a széleket fessük végig ecsettel – ha biztos kezünk van, akkor pár centiméterre az oldalfalra is felhúzhatjuk a festéket –, majd hengerrel a belső részt töltsük ki. Szép egyenletesen görgessük a hengert, viszonylag lassan, hogy a sűrű festéket át tudja adni a felületnek. Öröm vele dolgozni, nem csöpög, nem folyik, nem spriccel. Értelem szerűen bentről kifelé hátráljunk egészen az ajtóig, és ne felejtsünk bent semmit, mert ahhoz pár napig nem jutunk hozzá. Végül az ajtót zárjuk le, hogy por, vattaszösz ne szállhasson a felületre.

Egy második réteg felfestése mindenképpen ajánlott, bármelyik festéket is használjuk. Rendszerint egy-két nap múlva lehet a már teljesen megszáradt első rétegre felhordani. A technológia ugyanaz, mint az első rétegnél volt, de ekkor már látványosabb eredményre számíthatunk. A garázspadló lefestése egyáltalán nem bonyolult művelet, bátran vállalkozzunk rá!


Garázsfesték

Egy kiváló minőségű festék, ami flexibilis, anyagának, összetételének köszönhetően ellenáll a kopásnak, a felületre kerülő üzemanyagnak (gázolajnak, benzinnek), az ammóniának, sós hólének és a háztartási tisztítószereknek is. A garázsfesték egy olyan betonfesték, ami a fokozott igénybevételnek kitett betonfelületek bevonására is alkalmas.

Minden olyan felületre használható, ahol az a cél, hogy az átlagosnál nagyobb felületi terhelésnek kell megfelelni. Ez lehet a garázs, egy műhely aljzata, egy terasz, egy pince vagy akár egy lépcső is. Még egy műhelyben, vagy egy garázsban is elérhetjük a garázsfesték használatával, hogy dekoratív, esztétikus felületeket kapjunk, amely egyúttal ellenáll a mindennapi használatból eredő igénybe vételnek.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Védekezés a nap ellen

Amikor nem használjuk éppen azautót, az időjárás viszontagságaitól kell védenünk, amikor pedig utazunk benne, azutasokat kell védeni – elsősorban a napsugarak zavaró hatásától és atúlzott...


Elektromos fűtés

Bár még a szakemberek körében is gyakran vitákat generál, az elektromos fűtés létjogosultsága a modern lakásépítészetben megkérdőjelezhetetlen. A hőszivattyútól az elektromos radiátorig...