Panel szabászat

2014-08-20 10:54:36 | Módosítva: 2015-01-13 15:59:54

A 70-es, 80-as években készült panellakásokat sokszor az olcsóság és a praktikum tervezte. Ennek a koncepciónak megfelelően viszonylag kis tereket, kis alapterületű helyiségeket hoztak létre, de a lehető legtöbb helyiségből álló lakásokat alakították ki belőlük.

Ez az elrendezés sok tekintetben ma is praktikus, hiszen a kicsi alapterület csökkenti a fűtési energiaköltségeket, ugyanakkor ötven egynéhány négyzetméteren akár 3 szoba, konyha, fürdőszoba is kialakult; 1-2 gyerekkel ez ma is ügyes elrendezés.

Új igények, bővülő lehetőségek

A körülmények változásával azonban megindult egy másik tendencia is, amely inkább nagyobb tereket hozna létre kevesebb helyiségből. Ahhoz sem ragaszkodik, hogy a konyha külön helyiség legyen, és 18-20 négyzetmétert sem feltétlenül akar két hálószobára szétvágni. E lakások jelentős részében ezért felmerül az igény néhány fal, falszakasz kivágására, eltávolítására.

Egy panellakás építészetileg, statikailag jelentősen eltér egy téglaépítésű háztól. A paneleket kártyaszerűen kell elképzelnünk, melyekből az éleik összeragasztásával építjük fel a házat. A teherhordó falak – valamennyi homlokzati fal és a belső falak egy része is – általában 15 cm vastag, ezeken kívül belső térosztásra 6-8 cm-es válaszfalakat építettek be, amelyek nem vesznek részt az épület teherviselésében, sokszor nincsenek is teherhordóan bekötve a teherviselő, vastag falakba. Ez utóbbi válaszfalak gyakorlatilag mindig kivághatók, eltávolíthatók, bármelyik emeleten lévő lakásról is van szó.Falvágás panellakásban

A teherhordó falaknál már sokkal elővigyázatosabban kell eljárnunk, ezeknél már sohasem nélkülözhetjük a statikus vizsgálatot és a hivatalos engedélyeztetést sem az átalakítás előtt. Egy magas panelépület falainak nem csak a fölötte lévő emeletek függőleges terhét kell viselnie, hanem a jelentős szélnyomásból eredő vízszintes terheket is. A függőleges terhelések kiváltását – hagyományos és panel épületeknél egyaránt – megfelelő kiváltó elemek beépítésével el lehet érni. Ennek teherbírása az alsó szinteken a legnagyobb kell legyen, felfelé haladva pedig csökken. A statikus számításait nem mellőzve, a legfelső szinten lesz várhatóan a legnagyobb szabadságunk, ha teherviselő falrészek eltávolításában is gondolkodunk.

A szélnyomásból adódó vízszintes erőkkel azonban minden szinten számolni kell, és minél magasabb az épület, annál inkább. A vízszintes erők felvétele feltétlenül szükséges valamennyi összefüggő falfelületnél. Ezek a falrészek is az alsó szinteken vannak legjobban igénybe véve, emiatt a komolyabb vágásokat csak a legfelső szinteken lehet végrehajtani. A kisebb és nem jelentős terhelésű falszakaszokat kiváltás nélkül is lehet vágni, de minden esetben ki kell kérni a szakértő véleményét. A nagyobb vágásokat áthidalóval kell biztosítani, amelyeknek adott esetben a feltámaszkodásoknál láberősítéseket is kell készíteni. Az átalakítást legcélszerűbb még a vétel előtt átgondolni, és a lakást statikus építésügyi szakértővel megnézetni, mert lehet, hogy egyáltalán nem lehet megvalósítani, amit elképzeltünk.

Ha az elképzelés műszakilag kivitelezhető, akkor a ház lakóközösségének a hozzájárulását is meg kell szerezni. Ez után lehet az építésügyi hatóságokhoz fordulni, és építési engedélyt kérni. Ebben a beadványban minden olyan tervnek és hivatalos papírnak benne kell lennie, ami egy általános építési engedély-kérelemben szokásos. A következőkre van szükség: felmérési terv, a tervezett állapot építészeti tervei, statikus szakértői vélemény, tulajdoni lap – esetenként változhat is az építési hatóság által kért lista.

A szakipari munka elvégzésére ma már igen korszerű gépek és technológiák állnak rendelkezésre. A 10-20 évvel ezelőtti módszereket – a kivágandó falszakasz végigperforálását, a közbülső falszakaszok kiütésével és a betonvasak elvágásával – ma már nem alkalmazzák. Számos épületnél, szerkezetnél a keletkező rezgések és rezonanciák miatt statikai szempontból tilos a hagyományos bontási technológiák alkalmazása, így a betonvágás, betonfúrás az egyedüli megoldás, ami szóba jöhet. A panelfal bontása, fúrása, vágása hagyományos módszerekkel amúgy is nehezen oldható meg, az így bontott betonfal vagy pillér gyakran megreped, ezáltal statikailag meggyengül, megerősítése többlet ráfordítást igényel.

Falvágás rezgésmentesen

A gyémánttechnológiás falvágás, betonvágás és betonfúrás a hagyományos bontási eljárásoknál jóval környezetkímélőbb megoldást biztosít, hiszen kisebb zajjal és kevesebb porral jár. Ez jelenleg a legkorszerűbb eljárás, amivel beton, vasbeton (egyéb kőzet is) vágható a benne lévő acél vasalattal együtt. A munkafolyamat rezgésmentes, rombolásmentes és törésmentes. A vágott és fúrt felületek utólagos megmunkálást nem igényelnek, mert a technológia méretpontos, simára munkált felületet eredményez, ezáltal egyben gazdaságos is.

Speciális, gyémántbetétes vágótárcsás, hidraulikus vágóberendezésekkel a vastagabb beton-, vasbeton bontása is elvégezhető. A berendezés alkalmas mind a fal-, mind a padlósíkban való vágásra. A kézi vágógépek a vékonyabb (legfeljebb 15 cm) vastagságú falak átvágására alkalmasak, elsősorban a szűk helyeken.

Ha betonvágási munkát rendelünk meg egy szakcégtől, a keletkezett sitt elszállítását is bízzuk rájuk.


Mint a kés vajban, kevés porral és vibrációval jár a munka


Kézi gyémántbetétes vágógép


Kézi gyémántbetétes vágógép vízhűtéssel


A viszonylag sima vágási élek, könnyen glettelhetők

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Falvágás avatarja

Falvágás         Tetszett a falvágásról készült szakmai cikkünk, kattintson a benne szereplő linkünkre! Panelfalak átszabása pormentesen!

Szakmai portálunk segítséget és hasznos tanácsot ad panellakása falainak újratervezésére szakszerűen: http://falvagas.com/panelvagas-infoktanacsok/ .


Falvágás, panelvágás térképes elérhetőségünk: https://www.google.hu/maps/place/Falv%C3%A1g%C3%A1s,+betonf%C3%BAr%C3%A1s,+betonv%C3%A1g%C3%A1s+pormentesen+%7C+Breier+Csaba+e.v./@47.5221811,14.7575756,6z/data=!4m5!1m2!2m1!1zYmV0b25mw7pyw6Fz!3m1!1s0x4741db68dacd114d:0xb04d5aef9c6ce7cc .

Toldi József Miklós avatarja

Toldi József Miklós         A cikk elkészítéséhez cégünk a VIP Partners Kft. nyújtott segítséget!

A fenti cikk tartalmának összeállításában szakmai tapasztalatainkat és észrevételeinket megosztottuk az Ezermester szerkesztőségével, valamint demó munka keretein belül mutattuk be a gyémánttechnológiás falvágás előnyeit! További infókat oldalunkon a http://falvagas.eu/ webcímen talál!
Köszönettel: Toldi József Miklós
Cégvezető
VIP Partners Kft.

Betonfúrás rezgésmentesen

Betonfúrási munkákat az ipari gyémánttechnika fejlődésének köszönhetően ma már rezgés és roncsolásmentesen végezzük, így hőszigetelt házaknál is szabályos, kitörésmentes furatot készíthetünk...


Lakás felújítása

Egy lakás felújítása mindig az anyagi lehetőségeink feltérképezésével kezdődik. A felújításra szánt összeg határozza meg, hogy esztétikai felújítást vagy a lakás részleges, esetleg teljes...