Betonozás tavasszal

2010-05-28 12:58:32 |

A hó elolvadt, a fák rügyezni kezdtek, a télikabátot már kigombolva hordjuk, s a napokban már a napszemüveg is előkerült a tokjából... Mindenki érzi, hogy beköszöntött a tavasz, véget ért a tél. Lassan folytatjuk - vagy éppen megkezdjük - házunk felújítását, bővítését, s az áprilisi napsütésben hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy betonozáskor egyelőre még a téli munkavégzéshez hasonló körültekintéssel kell eljárnunk.

Betonkészítés szempontjából ugyanis azt az időjárást tekintjük hidegnek, amikor a környezeti hőmérséklet átlaga három napon át legfeljebb +15 °C. Magyarországon - az Országos Meteorológiai Szolgálat 50 éves felmérése alapján - a leghidegebb hónap január, és a legmelegebb július. A statisztikák és az egyre szeszélyesebben változó időjárás miatt elmondható, hogy az októbertől-áprilisig tartó időszakban végzett betonozási munkák esetén nagy valószínűséggel számítani lehet hideg időjárásra, amire fel kell készülni.
Mielőtt betonoznánk, a meteorológiai előrejelzés alapján határozzuk meg a várható környezeti hőmérsékletet a beton keverésének, bedolgozásának és szilárdulásának időtartamára. Alacsony betonhőmérsékleten ugyanis jelentősen csökken a kezdőszilárdság, és kisebb mértékben a végszilárdság is (90 napos szilárdsági érték), ezért mindenképp tartsuk be az előírt technológiai utasításokat.

Alapanyagok kiválasztása

Cement

A beton készítéséhez hideg időben a kis kötéshőjű cementek kivételével az MSZ EN 197-1 szabvány szerinti valamennyi portland-, kohósalak-, traszportland- és pernyeportlandcement felhasználható. Elsősorban a nagy fajlagos felületű (S>3200 cm2/kg) cementek használata javasolt, mert ezek hidratációs hőfejlesztése és szilárdulási sebessége nagyobb, mint a durvább őrlésű cementeké.
A betonok általában akkor tehetők ki a hideg hatásának, ha már elérték a tervezett 28 napos nyomószilárdság 40%-át. Függetlenül a cementfajtától, a C4-C8 szilárdsági jelű betonok esetében legalább 7 napig gondoskodni kell a megfelelő szilárduláshoz szükséges feltételekről.

Adalékanyag

A beton készítéséhez bármilyen, a szokványos betonokhoz vagy könnyű-, illetve nehézbetonokhoz használatos adalékanyag megfelel. Mivel azonban a hidratációs hőfejlesztés fordítottan arányos a víz-cement tényezővel, ezért törekedni kell az alacsony vízigényű adalékanyagok használatára. Célszerű a 3 térfogat %-nál kisebb agyagiszap tartalmú adalékanyaggal dolgozni.

Adalékszer

Vasbetonszerkezetek készítésekor adalékszerként képlékenyítő, folyósító, szilárdulás- vagy kötésgyorsító, illetve légbuborékképző adalékszerek egyaránt felhasználhatók, ha nincs kötéskésleltető mellékhatásuk, és nem tartalmaznak kloridot. Vasalás nélküli betonszerkezeteket kloridtartalmú adalékszerrel is lehet készíteni. Ha nem transzportbetont használunk, akkor a szükséges mennyiséget előkísérlettel, vagy próbakeveréssel célszerű meghatározni.

A beton készítése

A hideg időjárás esetén a következők szerint célszerű eljárni:

 • az alapanyagokat (cement, adalékanyag, víz, adalékszer, kiegészítő anyag, acélbetét), meg kell óvni a kihűléstől,
 • ha ez nem lehetséges, akkor a frissbeton hőmérsékletét kell megnövelni a hozzáadott víz és/vagy az adalékanyag melegítésével,
 • az alkotóanyagok és a betonkeverék szállítóeszközeit el kell látni hőszigeteléssel,
 • a beton cementtartalmát legalább olyan mértékben érdemes megnövelni, hogy a keverék földnedves konzisztencia mellett telített, folyós konzisztencia mellett pedig 60 liter/m3 cementpéppel túltelített legyen a víz-cement tényező csökkentése folyósítószer alkalmazásával,
 • idejében gondoskodni kell kötés- vagy szilárdulásgyorsító adalékszerről,
 • a szerkezeti részt vagy az egész építményt védeni kell a hőveszteség és a léghuzat ellen,
 • a megkevert betont a lehető leggyorsabban a zsaluzatba kell juttatni, hogy szállítás közben a beton hőmérséklete ne csökkenjen,
 • a zsaluzatot célszerű hőszigeteléssel ellátni, illetve a szabad felületeket a tömítés elhelyezése után jó hőszigetelő anyaggal (pl. polisztirol paplannal) meg kell védeni a lehűléstől,
 • célszerű felkészülni a bedolgozott frissbeton melegítésére (pl. gőzöléssel, fűtés meleg levegővel, zsaluzat melegítése infralámpával).

 

Előírások az építkezés helyszínén

 • az előmelegített betont folyamatosan kell elhelyezni a zsaluzatba, és azonnal tömöríteni kell,
 • készítsünk beszúrási lyukakat a betonban - például köracél rúddal -, hogy folyamatosan mérni lehessen a beton hőmérsékletét,
 • közvetlenül az elhelyezése után védeni kell a betont a hőveszteség ellen,
 • a szilárdulási idő alatt nemcsak a hő-, hanem a nedvességveszteségtől is óvni kell a betont, mivel hideg időben nagyon kicsi a levegő nedvességtartalma.

Természetesen az itt leírtak csak általános tájékoztatást adnak a lehetséges és javasolt megoldásokról, konkrét betonozási munkálatok esetén kérje betontechnológus vagy alkalmazási tanácsadó segítségét!

Szegőné Kertész Éva
okl. betontechnológus alkalmazási tanácsadó,
Holcim Hungária Zrt.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: beton, cement

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Polimerbeton a vízelvezetésben

Napjaink korszerű alapanyaga az építőipar területén rohamosan elterjedő polimerbeton. Számtalan felhasználási területe közül most nézzük meg a vízelvezetésben nyújtott előnyeit.


Árvíznek ellenálló megoldás születik Felsőzsolcán

A Holcim Hungária Zrt. - mint magyarország egyik vezető cement- és betongyártó, valamint kavicskitermelő vállalata - mind profiljából adódóan, mind a leginkább érintett borsodi régióban telephelyei...