Modern és mediterrán

Különleges burkolatok nemes betonból

2014-11-14 11:55:53 | Módosítva: 2015-04-27 12:16:22

Idősebb Somlói Károllyal, az Otti Manufactura egyik tulajdonosával, alapító tagjával, és nem utolsósorban sablonkészítő mesterével beszélgettem a modern építészet és a mediterrán stílus kapcsolatáról egy kellemes hangulatú terasz árnyas asztalánál ülve. Somlói úr borral és sajttal kínált. Ez hozzátartozik a beszélgetésünk témájához.


Szép, tartós, divatos

– Ezzel azt akarja sugallni, hogy a mediterrán stílus legalább annyira életérzés, mint építészet?
– Pontosan. A szó szoros értelmében a mediterrán jellegű építészetet nem is nevezném építészeti stílusnak, hiszen ki látott már mediterrán katedrálist, irodaházat stb.? Ez inkább az ember egy sokkal bensőségesebb viszonya a szűkebb értelemben vett életterével, az otthonával. Vagyis ez a stílus inkább a családi házakra jellemző. Sajátosan barátságos, ember- és természetközeli hangulata van.


– De azért vannak stílusjegyei?
– Igen, de nem a klasszikus értelemben vett stílusjegyek ezek. Mindez inkább csak anyaghasználatban jelentkezik. Fa, kovácsoltvas, kézműves tárgyak, égetett agyag, és természetesen a kő.

– És sajt és bor.
– Így van. De úgy is mondhatnám, életöröm. Kertvárosi idill. Ez a stílus nem igényel sajátos építészeti, szerkezeti megoldásokat, mindezeket a funkcionális igények határozzák meg. A mai kor építészeti technológiáit ötvözzük a mediterránra jellemző látvánnyal. Természetesen lehet már eleve úgy tervezni egy házat, hogy ezt tartjuk szem előtt, de a mi köveinkkel, burkolatainkkal már meglévő épületeket is könnyen mediterrán ruhába öltöztethetünk.


– Modern mediterrán?
– Nevezhetjük akár így is. Persze könnyebb dolgunk van, ha az épület egyszerűbb, letisztult formavilágot képvisel, nincs túldíszítve, és a cicoma helyett inkább a tagoltságával díszít, vagyis ritmusa van. De ettől eltekintve szinte minden családi ház alkalmas arra, hogy a burkolatainkkal új, mediterrán jellegű külső megjelenést kölcsönözzünk neki.

– Jól gondolom, hogy mindez leginkább a ház homlokzatán nyilvánul meg?
– Igen. A homlokzat, az utcafront és a kert felőli falfelületek burkolásával már önmagában nagyot léphetünk ebbe az irányba. Természetesen tovább fokozhatjuk ezt a hangulatot az enteriőr, a belső terek irányába is. Nappali, vizesblokkok, és természetesen a konyha. A naturális hangulatot árasztó kövek csodás kontrasztot nyújtanak a modern konyhai berendezésekkel, vagy akár a nagy üvegfelületekkel is. A belső kialakítást is a családi élet funkcionalitása szabja meg, a mi burkolataink a látványt, a hangulatot adják ehhez.

– Maradjunk még egy mondat elejéig a homlokzatnál! Említette, hogy ez a stílus ötvözi a mediterrán hangulatot a modern építészeti megoldásokkal, technikákkal. Mi a helyzet például akkor, ha a homlokzatot hőszigeteléssel látták el?
– Nem okoz problémát. A kb. két centiméter vastag kövek gond nélkül felragaszthatók a falra.

– Miből, milyen anyagból készülnek az Otti kövei, burkolatai?
– Terméktől függően 12-14 összetevőből álló, speciális betonból. A kötőanyaga 52,5-ös Portlandcement, az adalékanyag nagy tisztaságú tört kvarckő. Vannak benne folyósítók, szálerősítő anyagok, pigmentek, kvarcliszt (mikronos nagyságú), szilikapor, stabilizátor, kvarchomok és persze víz. Többféle receptet használunk, mert vannak betonburkolatok és műkőtermékek, amelyek a dizájntól, és a felhasználástól függően más-más receptúrát igényelnek. Például az Art Deco termékeink poli-vinil-acetátot is tartalmaznak, illetve a csiszolt terrazzó köveinek frakcióit és színeit az elérni kívánt struktúrához mérten választjuk ki. Nem alkalmazunk felületi festést, minden termékünk anyagában színezett, és természetesen fontos szempont az időtállóság, a kopás- és fagyállóság.

– Egy fontos elemről még nem beszéltünk. Messze járok az igazságtól, ha azt mondom, nincs mediterrán stílus terasz nélkül?
– Ellenkezőleg. Pontosan a lényegre tapintott. A mediterrán stílusú családi ház egyik leghangsúlyosabb eleme a terasz. Ez a kapcsolat a ház és a kert, a belső tér és a természet között. Beszéltünk arról, hogy mindez legalább annyira életérzés, hangulat, mint építészet. Ez a terasz esetében még inkább tettenérhető. A terasz a család életének az egyik fontos helyszíne, alkalmanként akár központi eleme is lehet, mint közös családi reggelik, nyáresti grillpartik színtere. A terasz burkolatának a hangulatát a forma és a szín együttesen határozza meg. A mediterrán stílus jellemző színei a természetes, a földszínekhez hasonló, de azoknál élénkebb színek, vagyis itt is a természetesség a jellemző, a mészkő, az égetett agyag, más néven a terrakotta árnyalatai. Ami a textúrát illeti, ez lehet sima, vagy rusztikus felület, a forma pedig lehet szabályos négyzet, téglalap, sokszög, vagy természetes kőhatású, poligonális, vagy szabálytalan formájú.

– A terasz az olyan beszélgetéseknek is tökéletes színtere, mint ez. Most már értem miért került az asztalra a sajttál és a boroskancsó. Bizonyos értelemben ez kevesebb és egyszerre több is, mint pusztán építészeti stílus. Korunk megnövekedett igényeihez igazodó magas műszaki színvonal párosul a természetes hatással, az életigenlő mediterrán hangulattal. Most már csak az maradt hátra, hogy emeljem a poharam. Sok sikert kívánok önnek és az Otti Manufacturának!
– Egészségére!


Tatár Antal

www.ottiburkolat.hu

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Rögzítés betonfalra

Aki panellakásban lakik, az tudja, hogy a lakása falaira nem könnyű bármit is felerősíteni. Erős ütvefúró, kalapácsfúró és vídia betétes fúrószár kell hozzá, no meg némi szerencse, nehogy egy...


Mediterrán életérzés

Egyre több embertől hallom, hogy mediterrán stílusú házat, mediterrán jellegű teraszt, kertet szeretne, és valóban, egyre több olyan családi házat, kertes házat látni, ami némileg emlékeztet...