Kis vízesések, műsziklák

2019-08-20 10:44:42 | Módosítva: 2019-08-20 10:51:45

Szobai dézsatavunkban, vagy kerti tavunkban is jól mutat egy kisebb csobogó, vagy mini vízesés. Ez mindamellett, hogy látványos, jót tesz a víz minőségének és a mikroklímának is.


Az állandóan mozgatott víz oxigénben dúsabb, és kevésbé hajlamos az algásodásra. Egy kis csobogót nagyon egyszerűen elkészíthetünk, hiszen egy kis elektromos vízpumpára van szükségünk, ami a vizet felszívja, és feljuttatja a megfelelő, magasabban fekvő helyre, ahonnan a kialakított lejtés miatt az egyszerűen visszacsorog a mederbe. Akkumulátoros, sőt napelemes típusok is léteznek már, így nem vagyunk kötve az elektromos hálózat kiépítettségéhez sem. A vízpumpa jól elrejthető, csak úgy, mint a vizet felvezető cső, aminek a szabad kifolyását kell csak biztosítanunk. A képeken számos látványos megoldás látható, helyenként a csobogó medre természetes kövekből, máshol műsziklával van kialakítva.
Utóbbit többféle módon készíthetünk házilag is, de beszerezhetők műszikla elemek is, melyeket csak egymás mellé kell rakni, és kész a természetes hatású műalkotás. Műszikla készítéséhez egyik jó megoldás a már korábban lapunkban bemutatott házi készítésű textilbeton. Ekkor egy vastagabb törölközőt cementes híg habarcsba mártunk, és a megfelelő pozícióban hagyjuk megszilárdulni. Ha ezt egy karóra tett virágcserépen hagyjuk megszáradni, akkor szép dekor cserepünk lesz, de ha egy habarcsládába tesszük némi természetet utánzó ránccal, akkor mindjárt kész a kis tavunk, melynek műanyag fala rejtve van.

Másik lehetőség

Műszikla készítésére a terraristák által háttér dekornak is használt hungarocell műszikla. Tapétavágó késsel levágunk egy megfelelő méretű hungarocell darabot. Ha meder kialakítása a cél, akkor több darabból is összeragaszthatjuk ezt az alapot. A maradék hungarocellből kis párkányokat, kiszögeléseket készítünk különféle méretekben és formákban megfaragva, melyeket sziloplaszttal ragasztunk fel a helyükre. Ezek is azt a cél szolgálják, hogy az alapból egyenes és sima hungarocell a természetes sziklákhoz hasonló habitusú legyen. A hungarocellt megfaraghatjuk, felületét felsértve válik egyre természetszerűbb alakúvá.

A felragasztott elemek száradása után (24 óra) elkezdhetjük bevonni az első réteg cementhabarccsal. Bekeverünk tejföl sűrűségű fehér cementet, majd ecsettel egyenletesen felkenjük a felületre. Ez azt a célt szolgálja, hogy először a faragás miatt pergő hungarocell golyókat megfogja, később pedig természetes hatású felületet adjon. Száradás közben fontos, hogy a cementet permetezővel locsoljuk, mert ez segíti a megszilárdulását és megakadályozza a berepedezését.

Egy teljes nap elteltével az első réteg után következhet a második réteg. Ha bekeverjük a cementet, adjunk hozzá egy kevés színező pasztát, mert az eltérő szín miatt így jobban látjuk, hogy mindenhová kentünk-e. Amikor hozzáadjuk a keverékhez a festéket, ez be fog egyből sűrűsödni, kis vízzel keverjük megfelelő állagúra. Felhordás után már kisebb részleteket is felvihetünk az ecsettel. Újabb 24 óra szükséges a száradáshoz.

Végül következik a harmadik, utolsó réteg. Itt már ki kell keverni az alapszínt, amit szeretnénk a háttérnek, és azt kell a bekevert cementhez adni. A színt mindig keverjük egy kicsit sötétebbre, mint amilyet szeretnénk, mert száradás közben valamennyit kifakul. Minél természetesebb, terepszínűbb legyen a kész műszikla. A barna árnyalatai mellett használhatunk feketét is, hisz ekkor már a végleges részleteket is ki kell alakítani, apró kitüremkedéseket, repedéseket, mintázatokat stb. Az ecsetnyomokat eltüntethetjük mosogatószivaccsal. A cementet még ekkor is időnként permetezzük vízzel. Ezután tovább díszíthetjük más színekkel, itt például zölddel, ami a sziklák közé nőtt mohát láttatja.

A kész műszikla meder elemeket sziloplaszttal ragasszuk a helyére. Alul vághatunk bele nútot, amiben a szivattyú vízszállító csövét rejthetjük. Száradás után esetleg lelakkozhatjuk az egész alkotást. Használhatunk spray lakkot, de jó a szalvéta technikához való ecsettel felkenhető változat is. Ezzel teljesen vízállóvá tesszük a hátterünket, medrünket.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kerti tavak télen

A kerti tónak számos előnye van. Díszítő értéke mellett párásít, javítja a mikroklímát. Ám télen mélységétől függően merőben más jellegű gondozást igényel, mint klasszikusan a kert többi része,...


Kiskerti szökőkutak, csobogók

Valószínűleg sokaknak szerezne örömöt, ha kertjében egy hangulatos kis kerti csobogó tenné teljessé otthona hangulatát. Ilyenek nagy számban kaphatók készen, és sok művész is foglalkozik kerti...