Tetőfelújítás poliuretán keményhabbal

2014-09-15 12:52:56 | Módosítva: 2014-09-18 14:12:56

A legtöbb múlt század végén épült ház tetőszerkezete mostanra márt elöregedett, pára- és hőtechnikai szempontból elavult, felújításra szorulna. Ettől pedig sokan ódzkodnak, mert a felújítás többnyire elég költséges és gyakorta a belső tetőtér megbontásával is járna. Ez azonban ma már közel sem igényel ilyen jelentős átalakítást, mivel a felmerülő problémák jelentős része a tetőfedés kívülről történő megbontásával és új szigetelőanyag beépítésével is orvosolható. Ez az új anyag pedig a poliuretán keményhab, ami valójában nem is olyan új, más területen már régebben is alkalmazták előnyös tulajdonságai miatt, és most a tetőkre is kifejlesztették speciális tető hőszigetelő anyagként.


A felújításra szoruló régi tetők leggyakoribb problémáit a hiányos héjazat, töredezett tetőcserepek, a csekély mértékű és kiegészítést igénylő hőszigetelés, pl. a tetőszerkezet hőhidas kialakítása okozza, ami többnyire abból adódik, hogy csak a szarufák között van hőszigetelő anyag. Ez hőveszteséget, továbbá penészesedést, és további épületkárokat okoz. Az is gyakori fogyatékossága az ilyen tetőknek, hogy nincs vagy nem megfelelő a belső oldali párazáró fólia. Felújításkor azonban csak a tető külső fedésének a megbontása szükséges, a fenti problémák pedig a poliuretán keményhab hőszigetelő táblák beépítésével megoldhatók.


Ennek az anyagnak a használata a tetők szigetelésének a megújításakor számos előnnyel jár. Mivel semmiféle káros anyagot nem tartalmaz, ezért teljesen környezetbarát, ami ma nagyon fontos szempont. Viszonylag csekély a testsűrűsége, csak 33 kg/m3 és zárt cellás szerkezeti struktúrájának köszönhetően nem vesz fel nedvességet. Magas, 100 KPa a nyomószilárdsága, és a savaknak, lúgoknak ellenáll, nem gombásodik, nem penészesedik, nem is korhad, és a rágcsálókkal szemben is ellenálló. Ebből az anyagból készült szigetelőtábláknak pedig kiváló az alaktartása és időtállóak.


A tetőszerkezet hőhidas kialakítása is megszüntethető a szarufák fölé helyezett poliuretán szigetelő réteggel

Kedvező a hőszigetelési értékük, így a szarufák közötti szálas anyagú szigetelőanyagokat akár 5 cm vastag poliuretán táblákkal kiegészítve is megfelel a hőszigetelés a hazai előírásoknak, sőt vastagabb poliuretán táblákkal a legmagasabb hőtechnikai elvárásokat is kielégíti. Egy cm vastag poliuretán tábla 1,7 cm vastagságú szálas hőszigetelő anyaggal, vagy expandált polisztirol anyaggal azonos hatású. A falazó anyagokkal összehasonlítva pedig a vizsgálatok szerint 4,9 cm vastag pórusbeton, 7,9 cm vastagságú fa, 8,4 cm-es vázkerámia, 34,6 cm tömör tégla és 87,5 cm vastag tömör beton hőszigetelésével egyenlő a hatása.

A tetőtér belső megbontása nélkül, a szarufák síkján kívül elhelyezett keményhab hőszigetelő táblákkal nemcsak a hőszigetelés mértéke növelhető jelentős mértékben, hanem a fentebb felsorolt egyéb problémák is megoldhatók. A táblák ugyanis kétoldali üvegfátyol, alufólia, bitumenes lemez, speciális hangelnyelő EPS rétegű kasírozással készülnek, és a felső oldalon átlapolható, öntapadó csíkok mentén lezárható páraáteresztő fóliával rendelkeznek. Ez lehetővé teszi a régi, meglevő hőszigetelés és a faanyag páravándorlását az átszellőztetet légrések irányába. A poliuretán táblák akár közvetlenül, alátámasztás nélkül is a szarufákra fektethetők. Minden ilyen tábla csaphornyos él kiképzésű, így megszakítások nélkül, összefüggő és hőhídmentes hőszigetelő réteg alakítható ki a tetősík teljes külső felületén. Ahol pedig a csaphornyos táblacsatlakozás nem alakítható ki – pl. tetőéleknél, vápáknál, gerinceknél –, ott 2-3 cm rés kialakításával, és ezek PUR habos kitöltésével, majd bitumenes tömítőszalaggal lefedve tehetők teljesen vízzáróvá a szigetelt felületek. A tetőre helyezhető poliuretán hőszigetelő táblák 5-24 cm közötti vastagságban szerezhető be.


A zártcellás szerkezetű poliuretánhab hőszigetelése többszöröse a különféle építőanyagokénak

A tetőszerkezet megbontása nélküli beépítésnél a tetőhéjalást és a tetőléceket el kell távolítani. Ezt követően helyezhetők fel a poliuretánlapok, amelyekre hosszában új ellenlécek kerülnek rögzítésre, mégpedig a táblákon keresztül és a szarufákba hatoló csavarokkal. A poliuretán táblák különféle kasírozásainak milyensége különböző mértékben növeli a hőszigetelés mértékét. Az ellenlécek magassága biztosítja azt a légrést, amely jelentősen csökkenti a tető nyári átmelegedését és átszellőzését. Az ellenlécekre merőlegesen kerülnek fel az új tetőlécek, amelyek lehetnek akár a lebontottak is, de csak akkor, ha épek, és újból felhasználhatók. Így a poliuretán hőszigetelő táblák beépítésével nemcsak a tető hőszigetelése javítható jelentősen, hanem a vízállósága is megfelelő lesz.


Különféle anyagú felületi kasírozással növelhetők a poliuretán táblák hőtechnikai tulajdonságai


A kívülről felhelyezett hőszigetelő táblák illesztését átfedő öntapadó fóliaszélekkel lehet teljesen lezárni


A tetőfelületre felhelyezett hőszigetelő táblákra csavarokkal felerősített ellenlécek biztosítják majd a tető átszellőzését


Az ellenlécekre felszegelt tetőlécekre már felrakható a tetőfedőanyagok bármelyike

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Zsindelyezés helyett duplázzon!

Beázik a palatető, de nincs pénz felújítani? Jó hírrel szolgálhatunk: van más megoldás, mint a majdnem milliós költségű zsindelyezés. Megfelelő szakemberrel, megfelelő technológiával ennek a...


A folyékony szeg története: Den Braven Expert

A ragasztástechnika világa bizonyos értelemben a fecskefészek anyagával kezdődött, ahogy ez a derék madár a sár, a fű és a saját nyála segítségével olyan időtálló és tartós elegyet alkot. Ez...