Tetőfelújítás poliuretán keményhabbal

2014-09-15 12:52:56 | Módosítva: 2014-09-18 14:12:56

A legtöbb múlt század végén épült ház tetőszerkezete mostanra márt elöregedett, pára- és hőtechnikai szempontból elavult, felújításra szorulna. Ettől pedig sokan ódzkodnak, mert a felújítás többnyire elég költséges és gyakorta a belső tetőtér megbontásával is járna. Ez azonban ma már közel sem igényel ilyen jelentős átalakítást, mivel a felmerülő problémák jelentős része a tetőfedés kívülről történő megbontásával és új szigetelőanyag beépítésével is orvosolható. Ez az új anyag pedig a poliuretán keményhab, ami valójában nem is olyan új, más területen már régebben is alkalmazták előnyös tulajdonságai miatt, és most a tetőkre is kifejlesztették speciális tető hőszigetelő anyagként.


A felújításra szoruló régi tetők leggyakoribb problémáit a hiányos héjazat, töredezett tetőcserepek, a csekély mértékű és kiegészítést igénylő hőszigetelés, pl. a tetőszerkezet hőhidas kialakítása okozza, ami többnyire abból adódik, hogy csak a szarufák között van hőszigetelő anyag. Ez hőveszteséget, továbbá penészesedést, és további épületkárokat okoz. Az is gyakori fogyatékossága az ilyen tetőknek, hogy nincs vagy nem megfelelő a belső oldali párazáró fólia. Felújításkor azonban csak a tető külső fedésének a megbontása szükséges, a fenti problémák pedig a poliuretán keményhab hőszigetelő táblák beépítésével megoldhatók.


Ennek az anyagnak a használata a tetők szigetelésének a megújításakor számos előnnyel jár. Mivel semmiféle káros anyagot nem tartalmaz, ezért teljesen környezetbarát, ami ma nagyon fontos szempont. Viszonylag csekély a testsűrűsége, csak 33 kg/m3 és zárt cellás szerkezeti struktúrájának köszönhetően nem vesz fel nedvességet. Magas, 100 KPa a nyomószilárdsága, és a savaknak, lúgoknak ellenáll, nem gombásodik, nem penészesedik, nem is korhad, és a rágcsálókkal szemben is ellenálló. Ebből az anyagból készült szigetelőtábláknak pedig kiváló az alaktartása és időtállóak.


A tetőszerkezet hőhidas kialakítása is megszüntethető a szarufák fölé helyezett poliuretán szigetelő réteggel

Kedvező a hőszigetelési értékük, így a szarufák közötti szálas anyagú szigetelőanyagokat akár 5 cm vastag poliuretán táblákkal kiegészítve is megfelel a hőszigetelés a hazai előírásoknak, sőt vastagabb poliuretán táblákkal a legmagasabb hőtechnikai elvárásokat is kielégíti. Egy cm vastag poliuretán tábla 1,7 cm vastagságú szálas hőszigetelő anyaggal, vagy expandált polisztirol anyaggal azonos hatású. A falazó anyagokkal összehasonlítva pedig a vizsgálatok szerint 4,9 cm vastag pórusbeton, 7,9 cm vastagságú fa, 8,4 cm-es vázkerámia, 34,6 cm tömör tégla és 87,5 cm vastag tömör beton hőszigetelésével egyenlő a hatása.

A tetőtér belső megbontása nélkül, a szarufák síkján kívül elhelyezett keményhab hőszigetelő táblákkal nemcsak a hőszigetelés mértéke növelhető jelentős mértékben, hanem a fentebb felsorolt egyéb problémák is megoldhatók. A táblák ugyanis kétoldali üvegfátyol, alufólia, bitumenes lemez, speciális hangelnyelő EPS rétegű kasírozással készülnek, és a felső oldalon átlapolható, öntapadó csíkok mentén lezárható páraáteresztő fóliával rendelkeznek. Ez lehetővé teszi a régi, meglevő hőszigetelés és a faanyag páravándorlását az átszellőztetet légrések irányába. A poliuretán táblák akár közvetlenül, alátámasztás nélkül is a szarufákra fektethetők. Minden ilyen tábla csaphornyos él kiképzésű, így megszakítások nélkül, összefüggő és hőhídmentes hőszigetelő réteg alakítható ki a tetősík teljes külső felületén. Ahol pedig a csaphornyos táblacsatlakozás nem alakítható ki – pl. tetőéleknél, vápáknál, gerinceknél –, ott 2-3 cm rés kialakításával, és ezek PUR habos kitöltésével, majd bitumenes tömítőszalaggal lefedve tehetők teljesen vízzáróvá a szigetelt felületek. A tetőre helyezhető poliuretán hőszigetelő táblák 5-24 cm közötti vastagságban szerezhető be.


A zártcellás szerkezetű poliuretánhab hőszigetelése többszöröse a különféle építőanyagokénak

A tetőszerkezet megbontása nélküli beépítésnél a tetőhéjalást és a tetőléceket el kell távolítani. Ezt követően helyezhetők fel a poliuretánlapok, amelyekre hosszában új ellenlécek kerülnek rögzítésre, mégpedig a táblákon keresztül és a szarufákba hatoló csavarokkal. A poliuretán táblák különféle kasírozásainak milyensége különböző mértékben növeli a hőszigetelés mértékét. Az ellenlécek magassága biztosítja azt a légrést, amely jelentősen csökkenti a tető nyári átmelegedését és átszellőzését. Az ellenlécekre merőlegesen kerülnek fel az új tetőlécek, amelyek lehetnek akár a lebontottak is, de csak akkor, ha épek, és újból felhasználhatók. Így a poliuretán hőszigetelő táblák beépítésével nemcsak a tető hőszigetelése javítható jelentősen, hanem a vízállósága is megfelelő lesz.


Különféle anyagú felületi kasírozással növelhetők a poliuretán táblák hőtechnikai tulajdonságai


A kívülről felhelyezett hőszigetelő táblák illesztését átfedő öntapadó fóliaszélekkel lehet teljesen lezárni


A tetőfelületre felhelyezett hőszigetelő táblákra csavarokkal felerősített ellenlécek biztosítják majd a tető átszellőzését


Az ellenlécekre felszegelt tetőlécekre már felrakható a tetőfedőanyagok bármelyike

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Acél cserepeslemez, tetőfelújításhoz is

A tetőburkolat, mint épületünk elsődleges védvonala az időjárási behatásokkal szemben, folyamatos igénybevételnek van kitéve. Többek között emiatt is fázunk az esedékessé váló felújítástól....


Tetőfedés kerámia tetőcseréppel

Funkcionális és esztétikai tartósság, életteli színek akár egy életre. Az agyag évezredek óta fontos része az emberi életnek – a természet ajándéka, éppúgy, mint a víz, vagy akár a napfény....