Természetes tetőfedők

2021-02-01 17:20:34 | Módosítva: 2021-02-01 17:25:59

Egy építkezés meghatározó fázisa és a végeredményt laposan befolyásoló része a tető, és a tetőhéjalás. Egyesek idegenkednek a mesterséges anyagoktól – fém, műanyag stb. – és csak a hagyományos tetőborításokban hajlandók gondolkodni; ezek leginkább az égetett agyag kerámia cserepek és a betoncserép. Mindkettő elegáns és tartós, de ha már a kettő között kívánunk dönteni, nézzük meg a mellettük és ellenük szóló érveket.


Alapvetően mindkét típus természetesnek mondható, ami az előállításához szükséges anyagokat illeti. Ugyanakkor a betoncserép bevonásakor már jellemző, hogy mesterséges anyagok – műanyag, festék – is előkerülnek. Hatásában a többi hétköznapi eszközünk (tányérok, bögrék) miatt is talán az agyagcserép emlékeztet minket jobban a természet-közeliségre.

A kerámiacserép jóval könnyebb, mint a betoncserép, így a szállítás és az anyagmozgatás során egyszerűbb dolgunk van. Ugyanakkor az agyagcserép kisebb, így több kell belőle azonos terület befedéséhez, ezáltal pedig összességében nagyjából azonos lesz a két tetőtípus súlya. A nehézségéből adódóan a betoncserép valamivel jobban ellenáll a viharoknak, nincs egyszerű dolga a szélviharnak, ha meg akarja azt bontani.


Méretpontosság tekintetében egyértelműen a betoncserép a győztes. A kerámia égetése során olyan zsugorodás megy végbe, amely nehezen kontrollálható, így a méretek szempontjából sosem lesz egy szinten a mérnöki precizitással készülő betonnal.

A méret kapcsán előkerül a forma kérdése is. Ebben a kerámia nyer, ugyanis jóval több alakban készül. Bár igyekeznek a betoncserép-gyártók is tartani a tempót, még mindig az előbbi rendelkezik nagyobb választékkal. Így ha fontos szempont számunkra a dizájn, a kerámiacserepek között nagyobb eséllyel találunk számunka megfelelőt.

A kerámiának jó a páraáteresztő képessége, ami egy nehezebben szellőztethető tető esetén fontos érv. A betoncserép viszont tömörségéből adódóan kevésbé szívja magába a nedvességet, fagyálló hatása nagyobb.


Az előállítás során a kerámiacserepekhez igen magas hőmérsékletre, 900-1100 °C-ra van szükség. A betoncserepeknél ehhez elegendő 90 °C is. Ebből adódóan az előbbi jóval nagyobb energiafelhasználással jár, és ez az árában is meg fog látszódni.

Ha mindent összevetünk, akkor tehát egyik irányban sem mozdul el egyértelműen a mérleg. Azonban vannak olyan kérdések, amelyekre a válasz szubjektív. Tipikusan ilyen, hogy kinek milyen színek és formák tetszenek, ki melyik márkával szimpatizál. A végső kérdés, hogy mennyi pénzt szánunk a tetőfedésre. Ezek együttese többnyire pontot is tesz a kérdéskör végére. Bármelyik mellett is döntsünk, a legfontosabb, hogy minőségi cserepet vásároljunk. Az anyaghibás, olcsóbb darabok később megbosszulják magukat. Például a nem megfelelően kiégetett kerámiacserépben apró mészdarabok maradhatnak, amelyek később könnyedén magukba szívhatják a nedvességet, és így télen a fagyok miatt tönkremehet a tető.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Háztetők tisztítása

A házak karbantartásakor sokan elfeledkeznek a tetőkről, pedig ez legalább olyan fontos, mint az esőcsatornák, a járófelületek vagy az oldalfalak karbantartása. A tető ugyanis elég nagy felület,...


Labaro friss levegőztető rendszer

A svéd-német hővisszanyerős szellőztető rendszer folyamatos friss levegőt, megfelelő CO2 koncentrációt biztosít a lakásban, végérvényesen megszünteti apenészedéssel kapcsolatos problémákat, és...