Favédelem mesterfokon

2008-11-12 17:20:27 |

Az ember ösztönös vonzalma a fából készült tárgyakhoz a természet szeretetéből fakad. Ezért vesszük körül magunkat minél több sejtelmes színű, fából készült bútorral, dísszel, és ragaszkodunk hozzájuk egész életünkben. A fa tárgyként is szinte élő anyag, óvni és ápolni kell, hogy sokáig velünk maradjon.

A favédelem bemutatásához kiválasztottuk a Magyarországon piacvezető Trilak Festékgyár Lazurán termékcsaládját, amely teljes rendszerként kiváló védelmet biztosít fából készült tárgyainknak bel- és kültéren egyaránt. Nézzük tehát, a rétegrendet.

Faanyagvédelem

A nyers, még kezeletlen fát nem elég az időjárás viszontagságaitól védeni, a nedvesség, az UV fény sejtromboló hatása, a hideg-meleg miatti mozgás, de a gombák és a rovarok is komolyan károsíthatják a faanyagot. Ezekkel szembeni megelőző védelemre szolgál az oldószeres bázisú Lazurán Univerzális Faanyagvédő és a vizes bázisú Lazurán Oldószermentes Faanyagvédő szer. Mindkettő megelőző és megszüntető védelmet biztosít, a faanyag rostjai közé mélyen beszívódva, azokon erősen megtapadnak. A tiszta felületre a faanyagvédőt ecseteléssel vagy mártással egyaránt felhordhatjuk.

Pórustömítés

A beeresztés után akkor van szükség pórustömítésre, ha a fafelületnek még a favédő anyagok felhordása után is nagy a szívóképessége. A fafelület megmaradt szívóképességét Lazurán Félolajjal, vagy Lazurán Lenolajkencével kell megszüntetni. A felhordást követően a felesleget 2 óra elteltével száraz, tiszta ruhával töröljük le. A lazúrozás csak a teljes felület teljes száradása után kezdhető meg. Ennek betartása rendkívül fontos, mert az olajos felületen a lazúr nem tud a fához tapadni, megúszik, és kevésbé lesz tartós a bevonat.

Lazúrozás

Megfelelő előkezelés után elkezdhetjük a felület lazúrfestékkel történő bevonását.
A Lazurán Vastaglazúr rugalmas, nem repedező filmet képez a felületen, de meghagyja annak erezetét. Könnyen tisztítható, kiváló vízlepergető hatású, és tartósan ellenáll az UV-sugárzásnak.
A Lazurán Extratartós Vastaglazúr vízzel hígítható, környezetbarát, tartós filmet képez, és selyemfényű bevonatot ad.
A klasszikus transzparens lazúroktól eltérően a Lazurán Gyorsan Száradó Fedőlazúr inkább csak sejteti a fa felületét, ezért kiválóan alkalmazható a színhibás, nehezen csiszolható, de szép erezetű fafelületek felújítására. Ha Ön szereti megérinteni a szépen erezett fát, érezni az eredeti struktúráját akkor Lazurán Selyemfényű Vékonylazúrral érhet el a megfelelő felületet, ami a fa szerkezetébe teljesen beszívódva képez védőréteget.
A lazúrt ecsettel vagy hengerrel hordhatjuk fel a felületre szálirányban, illetve szálirányra merőlegesen mozgatva a szerszámot, hogy az anyag beszívódását segítsük a fába, de a felület végső kialakításához ecsettel szálirányba kell elhúzni a lazúrt, a fa erezetével párhuzamosan, azt hangsúlyozva. A tökéletes felület eléréséhez száradás után finoman csiszoljuk le az első réteggel felhúzott milliméternyi szálakat és ismételjük meg a lazúrfestést.

További információk a www.trilak.hu honlapon találhatóak.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Hatékony megoldások a falak penészedésének megszüntetésére és a faanyagok kezelésére

Napjainkban egyre több gondot okoz a lakásokban, házakban megjelenő penészgomba és salétromkivirágzás. A penészgombák, valamint a salétrom allergiát, asztmát okozhatnak, mindamellett, hogy csúnya...


A tartósság titka

A faanyagok kül- és beltéri felhasználásának lehetőségei szinte korlátlanok. A természetes anyag kellemes érzete legtöbbször felülmúlja a fém, kő vagy műanyag építőanyagokét, azokat ridegnek,...