3 az 1-ben kültéri lazúrok

2020-08-12 08:23:51 | Módosítva: 2020-08-17 15:06:22

MESTER+ Kültéren elhelyezett faanyagok felületkezeléséről sok ellentmondásos újságcikket lehet olvasni. Vannak, akik szerint nincs ennél egyszerűbb dolog, míg mások szerint összetett és bonyolult procedúra, melyben több a buktató, mint azt elsőre gondolnánk. Véleményünk szerint a kettő között félúton van az igazság.


Kültéri felületkezelés pár lépésben

Tapasztalataink szerint a legtöbb probléma abból adódik, hogy nem veszik figyelembe az alapfelület, azaz a festendő faanyag tulajdonságait. Egy kalap alá veszik az épületfa és az osztályon felüli asztalos minőséget. Ugyanazzal felületkezelik: jó vastagon, hogy sokáig tartós legyen. Ezt a kérdést kell legelőször tisztá­ba tenni. Ha ezt megoldottuk, akkor tényleg egyszerű, tartós és könnyen felújítható lehet a felületkezelés.

Az olyan faanyagok esetében, melyek tartalmaznak gyantatáskákat, ághelyeket, szálfordulásokat, ritkább és sűrűbb szálú részeket, a tökéletes választás az ápolóolajok, a vékonylazúrok vagy a vékony rétegű festékek. Ezekre a termékekre az a jellemző, hogy nagyobb mértékben szívódnak be a faanyagba, mint amilyen mértékben filmréteget képeznek a felületén. Ez azért fontos, mert nincs olyan filmréteg a felületen, mely a faanyag alakváltozásától (pl. dagadás-zsugorodás, repedés, vetemedés) meghasadhat, és idővel levelesen leválhat. Nem lesz olyan tartós a felületkezelésünk, mint amilyet a filmréteget képző festéktípusokkal el tudnánk érni, de a leveles leválás hiánya végett egyszerűbb, esztétikusabb és gazdaságosabb a felújítás.

Ha a faanyagunk nem tartalmaz olyan fahibákat, melyek mentén, vagy melyektől repedhet, vetemedhet a faanyag, ott előtérbe kerülhetnek az olyan hosszantartó megoldást biztosító termékek, mint a vastaglazúrok és vastag rétegű festékek. Ezek a termékek már úgy védik a fa felületét, hogy a felületen létrehozott filmréteg jobban ellenáll az UV-sugárzásnak, illetve a csapadék is kisebb mértékben tud bejutni a faanyagba. De ez csak akkor tud tartós megoldás lenni, ha a faanyagunk nem „mocorog” a festékréteg alatt!

Kültéri faanyagok felületkezelése során fontos kitérni a farontó gombák és rovarok kérdésére is. Fenyőfélék esetén mindig javasolt favédőszert alkalmazni. Keményfák esetén (pl. tölgy, akác) csak akkor szükséges, ha a faanyagunk szíjácsot is tartalmaz. A favédőszer lehet külön termék, de léteznek olyan vékonylazúrok is, melyek tartalmazzák a favédelmet biztosító hatóanyagokat.
A vegyszeres védekezés mellett a természetes megoldásokról is ejtsünk néhány szót. Semmit sem ér a felületkezelésünk és a favédelmünk, ha a faszerkezetünket úgy alakítjuk ki, hogy például az esővíz a csomópontoknál meg tud ülni, vagy ha a faanyag folyamatosan földdel érintkezik. Az ilyen hibák elkerülésével sok bosszúságtól és utólagos jó tanácsoktól tudjuk megkímélni magunkat.

Ha már eljutottunk idáig, akkor nem maradt más hátra, mint ki kell választani a megfelelő felületkezelő anyagokat. Kültéri faszerkezeteket (pl. kerítés, kocsibeállók, kerti tárolók) jellemzően épületfából vagy legfeljebb egy minőségi osztállyal jobb faanyagból készítünk. Ebben az esetben a legjobb felületkezelő-anyagválasztás a vékonylazúr. Érdemes olyan terméket választani, amellyel megoldható a favédelem és a lazúrozás is egyben.

Erre kínálnak megfelelő alternatívát a 3 az 1-ben termékek. A Remmers HK-Lasur terméke impregnáló-alapozó és lazúr egyben. Impregnálóként védelmet biztosít a kékülést és korhadást okozó gombák és a fakárosító rovarok ellen. Filmvédelmével a felületi algásodást, penészesedést gátolja. Alapozóként mélyen beszívódik a fába, biztosítja a páradiffúziót és az intenzív homogén színeket. Lazúrként nem takarja el a faanyag természetes struktúráját, és ellenáll az UV-sugárzásnak. Hagyományos oldószerbázisú, melynek nagy előnye, hogy lassabb száradású a vizesbázisú termékeknél, ezért több idő áll rendelkezésre a beszívódásra. Így kisebb az esélye, hogy filmréteg alakuljon ki, mely később leveles leválást eredményezhet. Tömör- és keményfák esetén, ahol csak kevés lazúr képes beszívódni, ott – a hosszú száradási idő végett – a felületről lehetőségünk van az anyagfelesleget visszatörölni. Ha a HK-Lasur terméket a Hirnholzshutz bütü védő szerrel kombináljuk, akkor a legkritikusabb farészünket is hatékonyan megvédjük a nedvességtől. Egy termékkel két rétegben megoldjuk a szakmailag kifogásolhatatlan, esztétikus és tartós felületkezelést.

Remmers Ungarn Kft.
Remmers Magyarország
2051 Biatorbágy – Vendel Park, Tormásrét utca 2.
Telefon: (+36-23) 530-133
info@remmers.hu

www.remmers.hu


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

A tartósság titka

A faanyagok kül- és beltéri felhasználásának lehetőségei szinte korlátlanok. A természetes anyag kellemes érzete legtöbbször felülmúlja a fém, kő vagy műanyag építőanyagokét, azokat ridegnek,...


Faanyag védelem

A ház körüli kertekben és hétvégi telkeken ilyenkor bőségesen akad tennivaló. A növényzet gondozásán kívül az épület fa szerkezeti részeit, a kerti bútorokat, a fakerítést, kaput és más egyéb kinti...