Tükörfényes felületek a bútorokon

2011-09-16 23:19:53 | Módosítva: 2011-09-16 23:19:53

Az idősebb korosztály még talán emlékszik a 60-as évek újdonságára, a lakköntött felületű bútorokra. Akkoriban szinte minden bútor frontján ez a bevonat díszelgett. Az eddig hagyományosan kezelt fafelületekhez képest ez a felületbevonat kissé „testes” azaz vastag volt, viszont a felülete valóban szép fényes, viszonylag sima és ellenállóan tartós is volt. Még napjainkban is akadnak ilyen éltes ám jó karban levő bútorok.

Újabban pedig megint az ehhez hasonló, tükörfényes felületű bútorok jöttek divatba. Ám az új bevonat a régi poliészterlakknál sokkal korszerűbb, tartósabb és főként igényesebb kivitelű. Ezek a magas fényű fedőréteggel bevont, eszményien sík bútorelemek általában a minimál stílusú bútordaraboknál érvényesülnek, mivel fényes felületeik kihangsúlyozzák az ilyen bútorok funkcionálisan letisztult, szinte steril, ám rendkívül attraktív hatását. Ezt a PET fóliás bevonatnak köszönhető.

Pet fóliás ajtók

A fényes felületű lapok maganyaga többnyire poliészter festékkel bevont MDF lap, amelyre préseléssel rögzítik a 0,6 mm vastagságú, tükörfényes PET fóliát. Az ilyen frontlapok előnye, hogy áruk – tulajdonságaik hasonlósága ellenére – jelentősen kedvezőbb az akrilból készült burkoló elemeknél. A PET fólialapok felülete erősen karc- és vegyszerálló, továbbá élettartamuk garantáltan hosszantartó. További előnyük, hogy felületük nehezen piszkolódik, a feltapadt szennyeződések pedig könnyen letisztíthatók. Igaz, hogy a drasztikus súrolószerek használata nem megengedett a tisztításukhoz, ám ezekre nincs is szükség, mivel a szennyeződések nehezen tapadnak meg a fólia teljesen sima, szinte kosztaszító felületén, és ezek mosószeres törlőruhával könnyen és nyomtalanul eltávolíthatók. A letisztított nedves felületet azonban ajánlatos azonnal puha törlőruhával szárazra törölni.

A PET fóliás bútorajtók élfedése sem okozhat problémát, mivel e célra 0,8 mm vastag, magasfényű és színazonos ABS élzárók szolgálnak, de a 3D-s gépi élzárással is minden igény kielégítően megoldható.

A különféle gyártók többnyire adott méretben gyártott lapjai a bútorkellékeket és szerelvényeket forgalmazó szaküzletekben szerezhetők be, illetve esetenként adott méretre is legyártathatók. 10-12 kompakt szín, 3-4 fautánzat mintázat, illetve egyéb mintás díszítés között lehet választani. A különféle színek lehetőséget teremtenek a pultok, fedőlapok egyedi kombinálására, sőt ha a korpuszoldalak is PET fóliás elemekből készülnek, a bútordarab összhatása szinte tökéletesen egységessé tehető.

Vákuumfóliázott darabok

Beszerezhetők magasfényű, 3D vákuumfóliázott bútorajtók is. Ezek is MDF alapanyagúak, amelyeknek a hátoldala fehér laminált felületű. A fóliaborítás 0,3 mm vastag, és még egy színtelen felületvédő lakréteggel is védettek. A vákuum technológiából adódóan e termékeknél az élek is fóliával borítottak, a sarkok azonban kb. 3 mm-es lekerekítésűek, illetve „szappan” fazonúak. A fóliázott felületek tükörfényesek, és a védőlakkozásnak köszönhetően karc-és saválló, és természetesen tartós, ám az élek hőállósága csak 75 fokos hőmérsékletig leválás-mentes. Megadott méretű ajtó és kiegészítő elemek közül lehet választani, de igény esetén egyedi darabok vákuumfóliázása is megrendelhető.

Festett bevonatú bútorelemek

Eszményi simaságúak a festett felületű, magasfényű frontelemek is. Az alapanyag ez esetben is MDF lap, amelyekre a RAL színskála teljes választékából kiválasztott speciális festék kerül, több rétegben. A védőréteg nagy kopásállóságú színtelen lakk, amit polírozással tesznek tükörfényessé. Főként teljesen sík darabok alkotják a méretválasztékot.

Poliészterlakkos bevonat

Végül a régi poliészter lakk bevonat sem ment ki a divatból, csupán a technológia lett igényesebb. Ezt a bevonatot csak furnérozott bútorelemeken alkalmazzák, és a felületek egyenletessége, síksága már nem hagy kívánni valót maga után, a felület fénye és simasága pedig vetekszik az üvegével. Ez a bevonat selyemfényű bevonattal is rendelhető. A magas karcállóságú műgyanta bevonat 1,5-2 mm vastag, és csak a frontfelületet borítja. Az élek és a hátoldal ugyancsak nagy kopásállóságú, selyemfényű poliészter lakkal bevont. Csak rendelésre készítenek ilyen bevonatot, és néhány hét az átfutási idő a lengyel kivitelezés miatt.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Örökéletű antik bútorok

A napjainkban gyártott bútorok jelentős részéből soha sem lesz patinás, antik darab. Ám a már ma is párszáz éves darabok még sokáig megőrizhetik minőségüket, értéküket. Ha ilyen van a birtokunkban,...


Beltéri ajtók anyagai

Egy felújított lakás meghatározó elemei a beltéri ajtók. A lakás összbenyomásának kialakításában az egyik döntő szempont, hogy ízléses, látványos nyílászárók vannak benne, vagy régi kopottak,...