Begónia - A szobanövények királya

2012-05-31 11:04:07 | Módosítva: 2012-05-31 11:04:07

A begóniák számos változatát ültetjük kertbe, balkonra vagy tartjuk cserepes dísznövényként lakásunkban. Utóbbiak között a királybegóniák (Begonia Rex) a legelterjedtebbek, hiszen leveleikkel folyamatosan díszítenek.

A begónia növénynemzetség régóta kedvelt a hobbikertészek körében, hiszen e csoport néhány ismertebb faj mellett rengeteg díszváltozattal, kertészeti hibriddel büszkélkedhet, melyek sokféleképpen felhasználhatók.

A Begonia semperflorens változatait egynyáriként ültetjük, hiszen kiültetésétől az első fagyokig folyamatosan ontja apró, ám nagyszámú virágait.
A Begonia elatior változatai már inkább szobanövények. Nevének fordításából is látszik, hogy viszonylag magasra növő növényről van szó, mely levelével, és virágzási idejében virágaival is díszít.

A gumós begóniákat sokan egynyáriként a szabadban tartják, mások átteleltetik. E fajtacsoportnak (Begonia x hybrid) az óriási telt és nagyon élénk színű virágai az erősségei.
A negyedik népszerű csoport pedig a Begonia Rex, magyarul a király-, vagy levélbegónia nevet kapta. E csoportnak is rengeteg változata van, leveleik formája, mérete és színgazdagsága miatt lettek kedveltek. Némely változatuk extravagáns leveleivel méltán emelkedik ki a szobai levéldísznövények sorából, amit még viszonylag egyszerű tartása is megkoronáz.

Leveleikkel folyamatosan díszítenek

A Rex fajtacsoport legtöbb tagja örökzöld, gyöktörzses évelő. Előfordulása trópusi és szubtrópusi éghajlatú területeken, őserdőkben jellemző. Őshazája Afrika, Dél-Amerika és Ázsia. Virága fehér, sárga, piros, rózsaszín vagy krémszínű.

A laza, tőzeges talajt kedveli. Közepesen öntözzük, de rendszeresen, 2-3 naponta, mert nem bírja a szárazságot. Két öntözés között azért kissé mindig szikkadjon meg a talaj. A cserepe soha ne álljon egy-két óránál tovább vízben, mert a túlöntözés még veszélyesebb számára, mint ha kevesebb vizet kap.

Öntözéskor a leveleken ne maradjon víz, mert az kedvez a szürkepenész kialakulásának. Az öntözővízhez adhatunk egy kevés tápoldatot is heti rendszerességgel. Ősztől csökkentsük le az öntözést, a tápoldatot is hagyjuk el, és tegyük a növényt a fűtőtesttől kissé távolabb.

Fényigénye nagy, de a szórt fényt kedveli. A levelek fakulása a túl árnyékos tartásra utal, az égésszerű foltok megjelenését pedig a direkt megvilágítású túl erős napfény okozhatja.

A Begonia Rex fajtacsoport nem hiába kapta király jelzőt neve elé, hiszen a begóniák közül az egyik legszebb, legmutatósabb dísznövény. Bár virágai igen aprók és jelentéktelenek, levelei feltűnőek, színesek egyediek! A kissé ferde állású, szív alakú levelek akár 30 cm hosszúra is megnőhetnek. Színük piros, bordó, ezüst, tarka vagy épp halványzöld lehet. Vannak köztük teljesen sima levelűek, másoknak molyhos vagy épp hólyagos a teteje. A királybegónia egész évben egy szép színfolt lesz otthonunkban, érdemes csoportosan elhelyezni akár több színben is. Két-háromévente elég átültetni nagyobb cserépbe, laza jó vízáteresztő képességű virágföldbe. Ha több begóniánk is van, akár egy nagyméretű lapos kerámia tálba is összeültethetjük egymás mellé ezeket.

Szaporítása levéldugvánnyal is lehetséges

A királybegóniák szaporítása leggyorsabban hajtásdugvánnyal oldható meg. A hajtást levágjuk, és vagy vízben gyökereztetjük meg, vagy tőzeges földkeverékbe ültetjük, és átlátszó fóliazacskót húzunk rá, hogy a párolgás miatt ne lankadjon. A tőzeget állandóan nedvesen 20 °C feletti hőmérsékleten, félárnyékos helyen tartsuk. A vízben látszik, mikor indul meg a gyökeresedés, a tőzegben nem, de ha a hajtásdugvány új levelet hoz, akkor már biztosan meggyökeresedett. A vízbe is érdemes kontakt gombaölő szert tenni, de a tőzeges gyökereztetéskor mindenképp ilyennel öntözzünk, hiszen a vágási felületen nagyon könnyen fertőződhet a növény.

A levélbegóniák egy másik, lassabb, ám annál érdekesebb szaporítási módja a levéldugványozás. Ekkor egy levelet vágunk le az anyatőtől, kb. fél centiméteres levélnyéllel. A levelet a tőzeges földre helyezzük. A levélnyél süllyedjen be a talajba, és a levél felülete minél nagyobb részben érintkezzen a földdel. Ezt úgy is elérhetjük, ha egy kavicsot helyezünk rá súlyként. Egyes változatoknál gyorsítja a gyökeresedést, ha a levél-ereket pár helyen, a levéllemez alján éles késsel átvágjuk, és utána helyezzük a talajra. Itt is tartsuk folyamatosan nedvesen a tűzeges virágföldet, és gombaölő szeres vízzel öntözzünk. A fóliazacskó a párolgást itt is csökkenti, ami jó, de a túl nagy páratartalom a levél rothadásához vezethet, ezért a zacskóra készítsünk szellőző lyukakat. A levél pár hét alatt gyökeret ereszt; a levéllemez és a nyél találkozási pontjánál fog megindulni a hajtás, az új növény élete.

Ez egy körülményesebb szaporítási mód, mint amikor több leveles hajtásdugványt készítünk, de előnye, hogy nagyon látványos, és mindössze egy levél is elegendő ahhoz, hogy új növény neveljünk. Kevés növény van, ami levéldugványról szaporítható.

A begónia szaporítására legalkalmasabb a kora nyári, vagy nyár végi időszak, mert akkor nincs túlzottan meleg, és a növények ilyenkor vannak a legjobb kondícióban. Ettől függetlenül az év bármely szakában sikerrel járhatunk, ha szobai körülmények között szeretnénk saját szaporítású levélbegóniát otthonunkba.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Nagy Z. Róbert


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Növényszaporítás azonnal

Összeállítottunk néhány tanácsot, ami segíthet abban, hogy sikeresen neveljünk növényt olyan szaporítóanyagból, ami épp nem biztos, hogy megfelelő, de csak az van. Mag A mag a növény szaporító...


Tartsunk különleges szobanövényeket

Az utóbbi néhány évben egyre többen érdeklődnek a különlegesebb, ritkább szobanövények iránt. Az ezzel kapcsolatos facebook csoportok száma is növekszik, melyekben igen nagy élet zajlik, és...