Szobában, vagy szabadföldben?

Túlélőtippek a téli szezonnövényeknek

A virágboltokban kapható növények egy része nem szobanövény, hanem kerti faj, csak a kereslet miatt ezeket elhajtatják bizonyos idszakokban. Miután e fajok elnyíltak, visszahúzódtak, kár lemondanunk róluk, hiszen a kertbe kiültetve még hosszú éveken keresztül díszíthetik portánkat.

Sürgetett tavasz

A virágboltok kínálatában évente visszatér szezonalitás figyelhet meg. A levéldísznövények folyamatosan jelen vannak a kínálatban, emellett azonban mindig más-és más virágzó fajok találhatók meg az üzletekben. Gondoljunk csak arra, hogy november elején mindenhol krizantémot lehet kapni. Decemberben az üzletek a színes fellevel mikulásvirágokkal és karácsonyi kaktuszokkal vannak tele. Januárban és februárban pedig megjelennek a kínálatban a hajtatott hagymás növények: a tulipánok, jácintok, nárciszok, krókuszok.
Ezek egyébként kerti növények, de a jó kereskedelmi érzékkel megáldott termelk és virágboltosok hamar felismerték, hogy e tavaszt jelz hírnökök sokunk szívéhez közel állnak. Lehet kinn még hó, a lakásban virágzó, tavaszt idéz növények mindenkit jobb hangulatra derítenek.
A kereslet igényeihez igazodva ezért elhajtatott hagymás növények egész sora kapható már az év els hónapjaiban. Elvirágzásukat követen sokuk kidobásra kerül, pedig a kertbe kiültetve a következ tavasszal is viszontláthatnánk ket.

Gondozás az elvirágzás után

Ha hosszabb ideig szeretnénk gyönyörködni a hagymások virágaiban, akkor ne kerüljenek a fttest közelébe, st ha mód van rá, akkor a legalacsonyabb hmérséklet szobában kapjanak helyet. Miután elnyíltak a virágok, a cserepüket feltétlenül helyezzük világos, és lehetleg hvös (13-15 °C-os) helyre. Meg kell várnunk, ameddig leveleik megsárgulnak, majd elszáradnak, azaz visszahúzódik a növény. Ennek nagy jelentsége van a következ virágzás szempontjából, hiszen a levelekben elállított tápanyagok ilyenkor vándorolnak át a hagymába. Ha elvirágzás után levágnánk a leveleket, akkor ezek a tápanyagok mind kárba vesznének.
Amint leszáradtak az utolsó levelek is a nárcisz, tulipán és jácinthagymákat kiültethetjük a kertbe. Erre természetesen akkor kerítsünk sort, amikor már hosszabb ideje nincs átfagyva a talaj.
Bár virágbolti csomagolásban többnyire a földbl félig kilógva kerülnek hozzánk, ez nem a növények számára ideális ültetési mélységet jelenti, csak így mutatósabbak. A kertbe ültetve legalább olyan mélyre kerüljenek a hagymák, amekkora a magasságuk. Tehát egy 3-4 centiméter magasságú hagymának 3-4 centiméter mélyen a helye.

Más szobába kényszerített kerti növények

A hagymás-szezont követen jönnek a kankalinok (Primula sp.), amelyek elvirágzásukat követen szintén meghálálják, ha a kertben kapnak helyet. Sokszor lehet cserépben kapni különféle telt virágú százszorszép (Bellis sp.) hibrideket is, ezeknek sincs sok keresnivalójuk hosszú távon a szobában, és nem is szeretik a négy fal közötti körülményeket. A minirózsaként vásárolt növényeket is kiültethetjük a kertbe, hiszen ezek többnyire hormonkezelés hatására olyan parányiak, hogy ha elmúlik a szer hatása, szép rózsabokorrá cseperedhetnek idvel a kertünkben.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Nagy Z. Róbert

Címkék: szobanövény

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Szárazföldi növények vízben

Egyes szobanövények legegyszerűbben a levágott hajtás vízben történő tartásával gyökereztethetők meg. Dedekorációként, sokáig így is tarthatók.


Szobanövények

A szobanövényeink vízigény általában faj-, és fajtafüggő. Az aktuális vízigényüket azonban számos más tényező is befolyásolja: mint a hőmérséklet, a fenológiai fázisuk, vagy a lomb és gyökér...