Növényválság

2019-01-14 11:26:40 | Módosítva: 2019-01-14 11:26:59

Ha egy növény levelei lógnak, nem tartják meg a saját súlyukat sem, egyértelmű, hogy a növénynek vízre van szüksége. Amikor mi emberek, szomjasak vagyunk, azt csak mi magunk érezzük, mert testünk csontváza ekkor is egyenes megtart. De a zöldleveles növényeknek nincs csontvázuk, ahhoz, hogy egyenesen álljanak víznyomásra van szükségük.


A levelek jelzik az öntözési hibát

A növények levele egy kerti locsolótömlőhöz hasonlít: amikor a vizet rányitjuk merev lesz, amikor elzártjuk, és a víznyomás csökken, illetve meg is szűnik, a levelek lankadnak, hervadnak. Ahhoz, hogy formájukat képesek legyen megtartani, bizonyos mennyiségű vízre, nyomásra van szükségük a leveleiken belül. A gyökerek szívják- és szivattyúzzák fel a talajból, virágföldből a vizet a növény leveleibe, és tartják a víz nyomását is. A víz folyamatosan kering a gyökerektől a levelekig, ezért, ha a gyökerek nem kapnak elegendő vizet, nem tudják fenntartani a megfelelő nyomást a növényben, és a levelek elhervadnak, lehullnak. Ne hagyjuk a növény talaját, földjét kiszáradni, mert egyes gyökérrészek elhalnak, és így méretük már nem lesz elegendő ahhoz, hogy a növény számára kellő vizet tudjanak szállítani. Ha túl sok gyökér halt el, akkor már hiába öntözzük, hiába tartjuk nedvesen a földet, nem elegendő az egész növény számára a keringő víz.

A másik probléma a túlöntözés, amikor a gyökerek túl sok nedvességet kapnak és elrothadnak. Ilyenkor szintén kevés ép és egészséges gyökérzet áll a növény rendelkezésére. Hasonló tüneteket tapasztalhatunk, ha átültetés során túl sok gyökérzet sérült meg.


Átültetés után gyakran előfordul, hogy túlöntözzük a növényt, ilyenkor duplán ártunk a gyökérzetnek, mert a megbolygatott, sérült gyökérzetet még túl is öntözzük, elrothasztjuk. A probléma megoldása, ha tavasszal vagy ősszel ültetjük át a növényt, mert ekkor a hőmérséklet alacsonyabb, nem veszi igénybe annyira a növényt.

Sokan úgy gondolják, hogy az alkalmi, rövid távú hervadás természetes, pedig ez nem igaz. Ha a növény nem kap elegendő vizet, válságos állapotba kerül, lelassulnak a létfontosságú folyamatok, a tápcsatornák zárnak, hogy megőrizze a növény a kevés, megmaradt vizet. Ahhoz, hogy elkerüljük a hosszú távú károsodást, azonnal vizet kell, hogy adjunk a növénynek.

A különböző levelű növények nagyon különbözően reagálnak, attól függően, hogy milyen levelük van. Általában a néhány órányi hervadás nem okoz súlyos károkat, de egyetlen növénynek sem jó, ha víz nélkül hagyjuk.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Precíziós öntözésvezérlés szenzorokkal

MESTER+A mezőgazdaságban az öntözés célja az optimális nedvességtartalom fenntartása a növény növekedéséhez és a termésfejlődéshez. A hatékony öntözés azt jelenti, hogy a termelési bevétel...


Esővíz hasznosítása

Az esővíz összegyűjtése és hasznosítása nem új „találmány”, ám manapság még fontosabb, mint régebben volt. Ahol ugyanis lehetőség van az összegyűjtésére, szinte bűn nem felhasználni az ég...