Növényválság

2019-01-14 11:26:40 | Módosítva: 2019-01-14 11:26:59

Ha egy növény levelei lógnak, nem tartják meg a saját súlyukat sem, egyértelmű, hogy a növénynek vízre van szüksége. Amikor mi emberek, szomjasak vagyunk, azt csak mi magunk érezzük, mert testünk csontváza ekkor is egyenes megtart. De a zöldleveles növényeknek nincs csontvázuk, ahhoz, hogy egyenesen álljanak víznyomásra van szükségük.


A levelek jelzik az öntözési hibát

A növények levele egy kerti locsolótömlőhöz hasonlít: amikor a vizet rányitjuk merev lesz, amikor elzártjuk, és a víznyomás csökken, illetve meg is szűnik, a levelek lankadnak, hervadnak. Ahhoz, hogy formájukat képesek legyen megtartani, bizonyos mennyiségű vízre, nyomásra van szükségük a leveleiken belül. A gyökerek szívják- és szivattyúzzák fel a talajból, virágföldből a vizet a növény leveleibe, és tartják a víz nyomását is. A víz folyamatosan kering a gyökerektől a levelekig, ezért, ha a gyökerek nem kapnak elegendő vizet, nem tudják fenntartani a megfelelő nyomást a növényben, és a levelek elhervadnak, lehullnak. Ne hagyjuk a növény talaját, földjét kiszáradni, mert egyes gyökérrészek elhalnak, és így méretük már nem lesz elegendő ahhoz, hogy a növény számára kellő vizet tudjanak szállítani. Ha túl sok gyökér halt el, akkor már hiába öntözzük, hiába tartjuk nedvesen a földet, nem elegendő az egész növény számára a keringő víz.

A másik probléma a túlöntözés, amikor a gyökerek túl sok nedvességet kapnak és elrothadnak. Ilyenkor szintén kevés ép és egészséges gyökérzet áll a növény rendelkezésére. Hasonló tüneteket tapasztalhatunk, ha átültetés során túl sok gyökérzet sérült meg.


Átültetés után gyakran előfordul, hogy túlöntözzük a növényt, ilyenkor duplán ártunk a gyökérzetnek, mert a megbolygatott, sérült gyökérzetet még túl is öntözzük, elrothasztjuk. A probléma megoldása, ha tavasszal vagy ősszel ültetjük át a növényt, mert ekkor a hőmérséklet alacsonyabb, nem veszi igénybe annyira a növényt.

Sokan úgy gondolják, hogy az alkalmi, rövid távú hervadás természetes, pedig ez nem igaz. Ha a növény nem kap elegendő vizet, válságos állapotba kerül, lelassulnak a létfontosságú folyamatok, a tápcsatornák zárnak, hogy megőrizze a növény a kevés, megmaradt vizet. Ahhoz, hogy elkerüljük a hosszú távú károsodást, azonnal vizet kell, hogy adjunk a növénynek.

A különböző levelű növények nagyon különbözően reagálnak, attól függően, hogy milyen levelük van. Általában a néhány órányi hervadás nem okoz súlyos károkat, de egyetlen növénynek sem jó, ha víz nélkül hagyjuk.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Szivattyús öntözés

A szivattyúkat működési módjuk szerint két nagy csoportba sorolhatjuk; ezek a merülő szivattyúk és a felszíni, vagy más néven kerti szivattyúk.


Nyár a kertben

A nyár a legmelegebb, és legszárazabb évszakunk. Kerti növényeink ápolását is e két tényhez kell igazítanunk, hiszen ezekből kiindulva számos növényvédelmi probléma és kisebb-nagyobb krízis...