Szobanövények a szabadban

A szobai növényeknek - legalábbis egy részüknek - jót tesz, ha nyáron kitesszük őket a szabadba. Az éltető napfény így éri őket a legjobban, ezért is fejlődnek szebben, ha nyáron kitesszük őket a kertbe vagy teraszra, persze csak a számára megfelelő adottságú helyre. A légmozgásra és tűző napra érzékeny, páraigényes növényeket viszont nem szabad kivinni. Ilyen például a fátyolaszparágusz, a királybegónia, a buzogányvirág, a csodacserje, a tenyérarália és a bunkóliliom.
A fénykedvelőket - mint amilyenek a kaktuszok, a pozsgás növények, a datolyapálmák, a törpe legyezőpálmák, a leanderek, a citrom-, narancs- és mandarin fácskák - viszont bátran kitehetjük a szabadba. Lehetőleg árnyékmentes, napos helyre kerüljenek. A félárnyékos helyet kedvelő növények a babér a sárkányfa, a szobaborostyán, a fukszia, a szultán nebáncsvirág, és az örökzöld levelű növények. Ezeket akár egy terebélyes bokor elé is kihelyezhetjük. A teljes árnyékot kedvelők a pletykafajok, a gumós begónia, és a narancsliliom. Ezek feltétlenül árnyékos helyre, fa vagy bokor aljába kerüljenek.
A szabadba kihelyezendő növényeket fokozatosan kell szoktatni, különben a hirtelen környezetváltozás megviselheti őket. Különösen az erős napfény, és a heves légmozgás lehet veszélyes. Növényeinket előzetesen felásott és elegyengetett földbe, tartóedényükkel együtt süllyesszük be. Erkélyen vagy teraszon legkönnyebb egy függesztett növénytartóba helyezni őket. Arra viszont ügyeljünk, hogy árnyékolt, huzatmentes hely legyen. Legjobb számukra, ha itt is földbe süllyesztjük a cserepük nagyobb részét, így nem szenvednek a gyökereik a felmelegedéstől és kiszáradástól.
Ehhez csak egy nagyobb méretű lapos láda szükséges, amit ki kell bélelni két rétegű műanyag fóliával, hogy ne eressze át a vizet. Az aljára terítsünk kétujjnyi vastag sódert vagy kőzúzalékot, amiben a felesleges víz összegyűlik. Ezután töltsük fel laza, homokos földdel, vagy tiszta tőzeggel és ebbe süllyesszük bele a növény cserepét, lehetőleg a pereméig. Mélyebbre ne kerüljön, mert akkor túlságosan kinőhetnek a gyökerek a tartóból, és a nyár végi felszedésükkor megsérülhetnek. Ugyanezért nem is ajánlott a cserepes növényeket nyárra, cserepükből kiültetni a szabadba.
A kihelyezés után még a fényigényes növényeket is ajánlott egy-másfél hétig árnyékolni, különben az erős naptól megperzselődhetnek a leveleik, és a hajtásaik.

Könyvajánló: Holló és Társa Könyvkiadó
Balkon- és dézsás növények

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: szobanövény

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Növényeket magunk köré

Alig akad olyan ember, aki nem szereti, ha növények veszik körül. Telepítésükkel egészségünk, közérzetünk mellett éghajlatunkat is védjük. Kül- és beltérben egyaránt képesek az egészségünkre...


Szobanövények teleltetése

A téli időszak a növények számára nem túl produktív évszak. Akerti növényeink célja ennek azidőszaknak a túlélése csupán. Alombhullatókon levél sincs ekkor, de az örökzöldek is csak vegetálnak. A...