Korok és stílusok

Lámpák, mint lakásdíszek

Tökéletes a kör alakú asztal fölé helyezett, mennyezetbe süllyesztett lámpa.Egy világítótest - mint minden más tárgy amit elhelyezünk - legtöbbször funkcionális és dekoratív szerepet is betölt a környezetében. Azt mindenki maga döntheti el, hogy melyik feladatát helyezi előtérbe. Az adott szituációtól függően ez változó lehet, de a jól kiválasztott forma erősítheti a funkcionalitást, az összhang pedig mindenképp lényeges szempont. Most a stílusok, hangulatok irányából közelítjük meg, hogyan tudjuk harmóniába illeszteni a különféle lámpákat. A képek, plasztikák, virágok, textilek mellett a lámpaformák is erős hangulati értékkel bírnak.

Magyarország az utóbbi pár évben óriási lépésekkel zárkózik fel a lakáskultúra területén a nagy hagyományokkal rendelkező országokhoz. Egyre szélesebb - és nem okvetlenül a legtöbb pénzzel rendelkező - réteg kívánsága, hogy minden ponton átgondolt, harmonikus otthonban éljen. Ennek stílusát sok tényező befolyásolja, pl. családi hagyományok, divatirányzatok, mértékadó klasszikus formarendszerek, egyéni ízlés, nosztalgia és népi jellegű elemek, és még sorolhatnánk. Bármely stílust választjuk is, ma már találhatunk hozzá megfelelő lámpákat, sőt teljes lámpacsaládokat is.
A lakberendezésben jelen vannak az eredeti történelmi stílusú bútorokkal berendezett lakások. Régiségkereskedésekben és a megfelelő piacokon a hozzáértők ma is találhatnak értékes tárgyakat. A régi bútorok szeretete életre hívta a stílbútorgyártást. Ezek történelmi stílusú bútorok pontos másai, de sok elemükben megváltoztak, és a mai követelményekhez alkalmazkodtak. Vehetünk például olyan íróasztalt, amelyben van klaviatúratartó és a számítógépháznak kialakított hely is, vagy egy komód a könnyebb használhatósága miatt modern szerelvényezéssel készül el.
Kagylófotelhez tervezett fém-üveg gömblámpák.A hagyományos fénycső újfajta narancssárga kerete derűssé teszi az irodai hangulatot.A nagy design-cégek pedig gyártanak barokk, klasszicista, empire, szecessziós stb. lámpákat, amelyek tökéletesen illeszkednek a berendezéshez és a mai kor technikai színvonalához is.
Magyarországon az elmúlt tíz év legnagyobb divatja a mediterrán stílusú berendezés volt. Sokakat vonz a mediterrán népek életigenlő, napsütötte világa és életszemlélete. Legfőként az olasz szín- és anyaghasználat nyert teret terrakotta burkolataival, kerámiáival, ragyogó kékeivel, antikolt falfelületeivel és a faanyagok természetes szépségének használatával. Kevésbé elterjedt a spanyol, görög vagy francia mediterrán hangulat megteremtése. Ezek természetesen sokban azonosak az itáliaival, de színvilágukban, motívumrendszerükben jelentős különbségekkel bírnak. A spanyoloknál bujábbak a színek és gazdagabb a díszítés. Erősen érződik az észak-afrikai hatás is. Míg az itáliai hangulat klasszikus formanyelvű, addig a hispániai vörös-arany tele van buja virágdíszítésekkel.
A francia provance-i hangulat is természetközeli, de ugyanígy jellemző rá a sajátos franciás báj és könnyedség. Egyedi módon keveredik benne a népi hagyomány, a történelmi érték és a mai design. A görög tájakat pedig inkább idézik a zakinthoszi kéken túl a keleti kereszténységhez kötődő csillogó mozaikok, ezüst vallási ereklyék és a gyönyörű, egyszerű vonalú sötét bútorok.
Minden délszaki területen elterjedt a kovácsoltvas használata, nemcsak bútorokat, de remek csillárokat, álló- és asztali lámpákat is készítenek. A nagy elődök példáját követve hazai díszműkovácsaink is kiválóan művelik ezt a mesterséget.
Minimalista környezetbe illeszkedő ellensúllyal állítható asztali világítás.Elsősorban férfiak kedvelik az angol stílust dolgozó- vagy pihenőszobájuk berendezésénél. A mértéktartó és egyszerű szépségre törekvő stílus nemes anyagokat, sötét színeket használ. Tiszteletben tartja a klasszikus tradíciókat és saját hagyományait is. A legnagyobb hatás a gyarmatosítás idején érte, és ezek a legfőként keleti formajegyek ma is meghatározók. Előkelő, komoly, ünnepélyes stílus. Nálunk fő jellemzője a klub jellegű bőr ülőgarnitúra. Jellemzően bronz- és rézszínű, klasszikus formarendszerű lámpatesteket ajánlunk hozzá.
A skandináv stílust sokan összetévesztik az IKEA formavilágával. A valódi skandináv stílus az északi vidékek kultúrájára épül. Maximális természettisztelet, egyszerű szépség, könnyed elegancia és tökéletes harmónia jellemzi. Sajátosan használja a világos, nyers színű textileket, a könnyű, áttetsző anyagokat. Nagy népszerűségnek örvendenek a modern bútorok mellett a gustavian stílusú klasszicista darabok is. Mivel ezen a vidéken kevés a fény, a természetes csillogást sok lámpával, üveggel pótolják. Funkcionalitás és lebegő térérzés jellemzik.
A loftok berendezése nálunk az utóbbi években kezdett teret hódítani. Ezek a hatalmas, elhagyott gyárépületek főleg művészek által váltak közkedveltté. A gyönyörű fémszerkezetek, hatalmas ablakok sok lehetőséget nyújtanak az izgalmas egyterűség kialakításában. Ipari jellegű, konstruktivista bauhaus-os lámpák illenek hozzá.
Akár egy loft is lehet high-tech stílusú, de bármely lakás vagy iroda készülhet ezzel a technokrata szemlélettel. A fém, a króm, az üveg és a magas technológiai színvonal a jellemzőik. Bátran alkalmazhatjuk az élénk színeket is a jellemző szürke, fekete mellett. Sokan tartják ridegnek, pedig csak távolságtartó és nagyon elegáns. A világítással még jobban hangsúlyozhatjuk a csillogó felületek tökéletességét, és egyben barátságosabbá is tehetjük a látványt.
A '60-as évek Amerikájában jött létre a minimalista stílus, ami az ezredforduló táján jutott el hozzánk. A rohanó élet megnyugtató ellenpontjaként csupa egyszerű mértani formából, funkcionális praktikus elemből áll minden darabja. A japán formavilág szépsége tükröződik benne. Színeiben is visszafogott, időtlenséget sugároz, és tökéletes minőségű. Minden olyan stílusban, ahol a díszítés nem vonja el a tekintetet az apró részletekről, a tárgyaknak szerkezetükben, illeszkedésükben minden apró részletükben tökéletesnek kell lenniük. A stílushoz illő lámpákra is a leredukált mértani formák a jellemzők.
High-tech: fém és üveg csillogás, bútoron és lámpán.A fiatalok körében vált divattá a retro stílus, a '60-as, '70-es, '80-as évek hangulatának felelevenítése. A pop-art, a hippidivat, a space elemeiből válogatva izgalmas szín- és formarendszert épít fel. Erőteljesen hat rá a '10-es években kialakult futurizmus is. Az ezen időszakokra jellemző lámpatestek is visszakerültek a köztudatba. Elsősorban a gömbformájú üveg, de még inkább műanyag lámpák jellemzik.
Természetesen jelen vannak a különböző etno elemek és a folk is. A folklór és az autentikus népművészeti elemek egyre kevésbé jellemzik a hazai tárgykultúrát, pedig a nyaralónak vásárolt parasztházak felújítása az eredeti környezethez illően folyhatna a külső-belső egység jegyében. Nagyobb tisztelettel kezelhetnénk népművészeti értékeinket. Ilyen környezetbe is leginkább a kovácsoltvasból készült, de mindenképp rusztikus formájú lámpák illenek.
Leginkább mégis az úgynevezett modern berendezés a legelterjedtebb. Az ilyen lakások egyszerű vonalvezetésű, tömegtermeléssel előállított bútorokkal berendezettek. Az ipari formatervezés, a design természetes része a hétköznapi tárgyak létrehozásának. Ezen a területen főleg az olasz és francia designerek viszik el a pálmát, de a hazai tervezők által kiállított új fejlesztések is sok reménnyel kecsegtetik azokat, akik jó és szép - itthon gyártott - bútort szeretnének látni lakásaikban.
Nagyon fontos része ennek a vonulatnak a lámpatervezés is, amelyben természetesen újra és újra megjelennek régi korok újrafogalmazott formaelemei, vagy ezek a régi formák újfajta anyaghasználattal teljesen mássá válhatnak.
Próbáljunk egységet teremteni a berendezési tárgyak, a dísztárgyak és a különféle funkciójú lámpák között, hogy harmonikus környezetben élhessünk.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Beltéri világítás

A fény fontos szerepet tölt be életünkben. Nagyon fontos D-vitaminhordozó, ugyanakkor befolyásolja a hangulatunkat, közérzetünket. A világossághoz a nyarat, esetleg a tavaszt tudjuk párosítani,...


Energiatakarékos fényforrások kiválasztása

A forgalomban kapható fényforrások egyre kevesebb energiát fogyasztanak, ám a kiválasztásuk nem mindig könnyű. Ezt meghatározzák a meglevő lámpatestek ésaz izzók egyedi tulajdonságai is. Ezek...