Mindenhová LED

2010-02-26 19:08:02 | Módosítva: 2015-03-21 16:46:57

Váltsa ki az örökké forró és gyakran kiégő halogén szpotjait LED-es modellekre! Csavarja ki hagyományos körte- és gyertyaégőit és kezdje el helyettük használni a folyamatosan fejlődő LED-es modelleket! Alakítson ki fővilágítást mennyezeti LED lámpák segítségével: nincs szükség csillárra, sem fényforrásra, mert a LED lámpa mindkettő egyben! - olvashatjuk a LED lámpákat forgalmazó cégek reklámszlogenjeit.

És valóban, a világítástechnika e területe szédületes gyorsasággal fejlődik. Az igen jelentős energia megtakarítás már eddig is jellemző volt ezekre a fényforrásokra, mára azonban kezdik leküzdeni korábbi hátrányaikat; fényerejük összevethető a hagyományos fényforrásokéval, és beszerzési költségük is folyamatosan csökken. A megbízható cégek minőségi termékeinél az ígért élettartam alatt áruk bőségesen megtérül.

Gyakorlatilag az otthoni világítástechnika minden területén megjelentek a LED-es fényforrások, lehetőséget biztosítva ezzel arra, hogy hagyományos égőinket viszonylag egyszerűen kicserélhessük az energia-takarékos megoldásra. Egyre terjednek az ún. power LED-ek, (magyarul leginkább teljesítmény LED-nek fordíthatnánk). Az elnevezés a LED-ek azon családját jelöli, ahol a LED-en viszonylag nagy áram - minimum 350 mA - folyik át. (Egy 5 mm-es LED-en körülbelül 20 mA áram folyik át, összehasonlításképpen.) A power LED-ek között nagyon sok különbség van, sok cég gyárt ilyeneket, vásárláskor érdemes megnézni, hogy ki a gyártó! Mivel a power LED-ek felhasználási területe jellemzően a professzionális világítás - tehát pl. a folyamatos üzem - ezért kiemelkedően fontos a kitűnő minőség.

Színhőmérséklet, fényerő

A kaktuszról készült képeket teljesen sötét helyiségben készítették, a fényképezőgép beállítása és a képek utólagos változtatása nélkül. A különböző színhőmérsékletű fények leginkább a terrakotta cserép peremén és a kaktuszon láthatók. Az első képen hidegfehér fénnyel világították meg a tárgyat. A hidegfehér valójában egy hófehér fény. A második kép természetes fehér megvilágítású, ez áll egyébként legközelebb a napfényhez. A harmadikon a melegfehér fényű megvilágítás látható. Ez a klasszikus izzószálas és halogén fényforrások sárgás színéhez hasonlítható. 

Hagyományos világításnál, wolframszálas körték esetében a fényforrás minden irányban szórja a fényt, miközben annak csak egy bizonyos része hasznosul. A LED világítás nagy előnye (pl. mennyezeti lámpáknál), hogy a sok esetben a fény csak a megvilágítandó terület felé sugárzódik, ezért jóval kevesebb lumen is elegendő lehet ugyanakkora fényérzet eléréséhez.

A halogén szpot égők kiváltására ma már nagy választékban beszerezhetők 12V-os és 230 V-os rendszerek is. A 230 V-os rendszerhez nem kell trafó, így valamivel kevesebbe kerül a beruházás és ennyivel kisebb a meghibásodás lehetősége is, illetve mentesülünk a trafó energiavesztésétől is. Az égők megvásárolhatók a leggyakoribb aljzattípusokban. A beazonosított aljzat alapján már könnyen el lehet igazodni a LED-es fényforrások között. 

A G4-es LED-es lámpák kiválóan alkalmasak halogén bútorlámpák és olvasólámpák kiváltására, otthoni és professzionális felhasználásra is. Fogyasztásuk mindössze 1,8 W, így akár 2-3 darabot is működtethetünk egyetlen 500 mA-es adapterről. Nagy előnye, hogy 130°-os szórásszöggel vetít, így viszonylag kis távolságból is nagy területet világít meg. A halogén G4-es izzóval ellentétben a LED G4 fényforrás csak a szükséges irányba bocsátja ki fényét.

Az E27/230 V-os 18 5050SMD LED-es szpot ugyancsak kiválóan alkalmas otthoni és professzionális felhasználásra, általános megvilágítás kialakítására. Fényereje leginkább egy kb. 40 W-os hagyományos körteégő fényerejével hasonlítható össze, mégis LED szpotunk fogyasztása mindössze 3,8 W. Mennyezetre vagy falra szerelhető, forgatható és billenthető lámpatestbe alkalmazhatóak. Jó megoldás lehet minden olyan helyre, ahol 230 V áll rendelkezésre, és kis távolságból (0,3-0,5 m) kell általános (helyi) szórt megvilágítást létrehozni: kirakat, vitrin, fürdőszobai tükör, konyhapult, képek, festmények, tárgyak, áru megvilágítása.

Flexibilis nagy fényerejű SMD LED szalag - méterenként 48 SMD 5050 LED

Erős helyi szórt megvilágítás létrehozására a legalkalmasabb konyhapultok fölé, kirakatba, vitrinbe, polcok, áruk, termékek megvilágítására 0,5-1 m távolságból. Egy méter modul fénye egy 60 W-os hagyományos körteégő fényével ér fel. DC 12V-os akkumulátorról is üzemeltethető, így lakókocsiban, hajón és autóban is használható. 

Nagy előnye, hogy 6 cm-ként (3 LED-es egységenként) méretre vágható, a forrasztási pontok gyárilag előre ki vannak alakítva. Az elegáns és diszkrét fehér LED szalag szilikon réteggel van bevonva. Megfelelő bekötés és szigetelés esetén IP68-as vízálló! 3-5cm távolságból már teljesen összefüggő, homogén fényt vetít a megvilágítandó felületre. A LED szalag gyárilag 5 méteres kiszerelésben kapható. A modul fehér színű, melyre meleg-fehér LED-ek vannak szerelve.

A sokat fogyasztó halogén fényvetők ideális alternatívája lehet a LED-es reflektor, amivel 80-90% energiát takaríthatunk meg. A LED-es reflektor, fényvető előnye még, hogy gyakorlatilag nem melegszik, és élettartalma 20-30-szor hosszabb. Egy elé kötött mozgásérzékelővel a lehető legtakarékosabb fényforrás. IP65-ös kialakításának köszönhetően kül- és beltéren egyaránt használhatjuk. Közvetlenül 230 V-ról üzemeltethető. A LED-eknek köszönhetően a fényvető sokkal kevésbé érzékeny a mechanikus behatásokra. 40°-os szórásszöge valamivel kisebb a legtöbb halogén társáénál, ezért távolabbi tárgyak megvilágítására is alkalmas.

A 12 V-os, 192 LED-es hidegfehér fényforrás a 200-250 W-os halogén reflektor LED-es megfelelője. Alkalmas lehet épületek, szobrok, udvarok, teraszok, műhelyek, kapufeljárók, garázsok megvilágítására egyaránt.

A 40 darab SMD5050 LED-del szerelt fénycsővel könnyen kicserélhetjük a hagyományos fénycsöveinket, csupán a gyújtót kell kivenni az armatúrából. 120°-os szórásszöge miatt közvetlenül és veszteség nélkül a megvilágítandó tárgy irányába szórja fényét. Nincs bemelegedési idő, a felkapcsolás után azonnal maximális fényt ad. A LED fénycsövet nyugodtan kapcsolgathatjuk le és fel, illetve köthetünk elé mozgásérzékelőt is, így a leggazdaságosabb világítást tudjuk létrehozni. A LED fénycső fénye hideg környezetben is ugyanakkora (a hagyományos neoné egyre csökken az egyre hűvösebb hőmérsékleten). Nem kell gyújtót, fénycsövet cserélni, ezáltal karbantartási díjat takaríthatunk meg (különösen magas, nehezen elérhető helyeken). 

A 12 W-os LED fénycső 18 W-os neon fénycsövek kiváltására alkalmasak. Mivel a fénycsövek eleve energiatakarékosak, itt kisebb a fogyasztások közötti különbség, hosszabb a megtérülési idő.

A fénycső cseréjekor minden esetben vegyük ki a gyújtót az armatúrából. (Bajonettzáras, kis mérető, könnyen kivehető műanyag henger.) Ellenőrizzük a fénycső transzformátorát. Amennyiben vasmagos előtét, transzformátor van, azt benne hagyhatjuk. Hogyan ismerjük fel a vasmagos transzformátort? Ránézésre látszanak a fém lamellák, az előtét masszív, nehéz. Ha elektronikus transzformátor van benne, akkor azt ki kell kötni, a LED fénycsövet közvetlenül a hálózatra kell csatlakoztatni. (Az elektronikus transzformátor ránézésre hosszúkás, lapos, könnyű műanyag doboz.)

Ha egy gyakran használt 10 W-os halogén G4 helyett 1,8 W-os LED-et használunk, akkor 30.000 óra alatt - a fényforrások bekerülési költségét is figyelembe véve - kb. 24.000 Ft-ot takaríthatunk meg.
Ha 40 W-os égő helyett áttérünk a 3,8 W-os LED-es szpotra, akkor hosszú távon kb. 49.000 Ft-ot takarítunk meg.
Minden 12V-os LED fényforrásra igaz, hogy vagy stabilizált LED tápegységről, vagy vasmagos transzformátorról működtethetjük őket, elektronikus transzformátorról nem!

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Álmennyezeti világítás

A kereskedelemben ezerféle világítótestet lehet kapni, készen, sokszor nem is drágán. Először tehát indokolni kéne, hogy miért is érdemes saját kezűleg készíteni egymennyezeti világítást. A...


Energiatakarékos szigeteléssel a penész ellen

Egy fontos tényt szögezzünk le, már az elején: akülönböző penészgátló szerek használata kizárólag felületi kezelést eredményez! Maga a penészesedés sajnos újra és újra meg fog jelenni a...