Okosabb város: Smarter City

2016-08-21 10:16:03 | Módosítva: 2016-08-21 10:21:23

Városi területeink száma folyamatosan növekszik, egyre több ember él modern, felgyorsult körülmények között. Demográfiai tekintetben a világ teljes népessége folyamatosan és rohanó tempóban gyarapodik. E két tény találkozása során szembe kell néznünk azzal a kihívással, hogy hogyan élhet majd ennyi ember együtt szervezetten, hatékonyan, s hogyan juthat hozzá a már megszokott, megfelelő és jó minőségű szolgáltatásaihoz, mindezt úgy, hogy becsben tartsuk és óvjuk környezetünket. Ezekre a kihívásokra megoldást keresve indult el a Smarter City – vagyis a „Jól működő város” (okosabb város) – kezdeményezés.


Ma már szinte bármilyen tevékenységet, eseményt áthelyezhetünk virtuális világunkba. Intelligens utak, utcák, közvilágítás, intelligens intézmények (köznevelési, közigazgatási stb.), intelligens repülőterek, pályaudvarok és intelligens városok– a rendelkezésre álló széles körű technológiai megoldásainknak és ismereteinknek köszönhetően szinte korlátlan lehetőségek állnak előttünk. A kezdeményezés legfontosabb elve, hogy a szolgáltatásokat fejlesszük és ne az azt igénybe vevő eszközöket. Utaknál, utcáknál természetesen a biztonság és a vezetés élményének fokozása a cél. Az utakat, utcákat felszerelik interaktív kijelzőkkel, illetőleg a vezetést támogató segédeszközökkel. A legérdekesebb az aszfaltba épített információk közvetítése a felhasználók felé, így a hőmérsékletről, illetőleg a forgalmi helyzetről, a forgalmi dugókról, és ami fontos csapadékos időszakban a várható vizes, vagy lefagyott útszakaszokról kapunk előrejelzést. Mindezek alapján a sofőrök tájékozottak lesznek, tudni fogják, melyik sávban érdemes haladniuk.


A jövő közvilágítási oszlopai, utcalámpái számos adat gyűjtésével, azok hasznos információkká való alakításával szolgálnak majd a környezetükről beépített mérőeszközeik segítségével. Információkat kaphatunk a közlekedési dugókról, a parkolással kapcsolatos problémákról – így a szabad parkolóhelyek számáról –a felesleges keresés megszüntetése érdekében. Számos más funkciókkal, így wifi hotspottal, LED világítással, az elektromos autók számára pedig töltőállomással is szolgálnak majd. Hasonlóan a repterek, pályaudvarok is ily módon fognak tájékoztatást nyújtani nekünk.

Itthoni fejlesztések

Az új innovációk már hazánkat, egészen pontosan fővárosunkat – a II. kerületi Széna teret – is utolérték. Nagyon jó példa erre az intelligens lámpaoszlop, mely ingyenes wifi kapcsolatot, elektromos autók számára töltőt, illetőleg korszerű, új LED világítást biztosít. Mindemellett a biztonsági kamera, a vészjelző gomb – a rendőrséggel folyamatos kapcsolatot teremtve – a biztonságot szolgálja. Az okoslámpa 22 kW teljesítménnyel tudja tölteni elektromos autókat, a beépített vezeték nélküli internetkapcsolatot biztosító router közel 200 méter sugarú körben több száz felhasználó igényeit képes kiszolgálni. Az intelligens lámpaoszlop tudása folyamatosan bővíthető, így az eddig felsorolt eszközök mellett további innovatív elemek beépítésére is lehetőség adódik. Ahhoz, hogy városaink élhetőbbé válhassanak a rendelkezésünkre álló források mellett szükség van az információs technológiák által nyújtott új lehetőségek kiaknázására.


Interaktív kijelző

Interaktív kijelző alatt a saját, már meglévő eszközeinket értjük, így az Android, az iOS, Microsoft Windows operációs rendszerek alatt futó, okostelefonokat, tableteket. Az utak, utcák, illetőleg bármilyen intelligens innovációs eszközök információkat küldenek készülékeinkre.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Toyota okosváros

A Toyota 2020 elején jelentette be, hogy 2021-ben megkezdi a jövő okosvárosának prototípusa, a Woven City építését a Fuji hegy lábánál.