Tisztább légkört teremthet

Life Light kompakt fénycső

2011-02-22 19:26:25 |

Mindenki igyekszik otthonának energiaköltségeit csökkenteni, és ez a helyiségek világításánál könnyen megoldható a régi energia faló hagyományos izzók kompakt fénycsövekre történő cseréjével. A megtakarítás természetesen csak hosszútávon térül meg, mivel az energiatakarékos fénycsövek drágábbak. Ám mivel az élettartamuk hosszabb és bizonyítottan jóval kevesebb energiával üzemelnek, érdemes áttérni a használatukra.

Újabb, anion generátoros változataik azonban a gyártók szerint ezen felül még mást is tudnak. Állításaik szerint ezek a fénycsövek a hosszabb idejű használat során egészségesebbé teszik a lakóhelyiségek levegőjét. Költségek, teljesítmények és színhőmérséklet tekintetében szinte alig különböznek a normál kompakt fénycsövektől, viszont biológiailag - a fénycsövek anion generátorának köszönhetően - légtisztító hatásúak is.
A termékismertetője szerint a világítótest generátora a korona kisülésen keresztül negatív töltésű ionokat állít elő, amelyek kb. 100000 kisülés mellett a levegőben 1000 anion/m3 sűrűséget biztosítanak. A légkörben természetes és ideális körülmények között 2000-4000 anion/m3 termelődik, a belső légterekben viszont az anion sűrűség m3-enként akár néhány 100 alá is csökkenhet. Ez a nagyon alacsony érték a gyártmányismertető szerint az anion generátoros kompakt fénycsövek használatával jelentősen javítható. A generátorok anion termelése azonban független az adott fénycső teljesítményétől, azaz minden típusnál azonos. A kínai gyártmányú anionos kompakt fénycsövek TÜV és CE minősítéssel is rendelkeznek.

A kis teljesítményű fénycsöveknek kisebb...Az anionok valójában negatív töltésű részecskék, amelyek a levegő pozitív és negatív ionjainak ideális koncentrációja esetén elősegítik a szennyezett levegő megtisztulását, semlegesíti a TV-k, számítógépek mikrohullámú sütők és más nagy teljesítményű elektromos készülékek által megnövelt pozitív ionok nagy részét. Ezen kívül a levegőben levő számos szennyezőanyagot, mint pl. a dohányfüstöt, étel- és vegyszer szagokat oxidálják, semlegesítik, fokozatosan megszüntetik, és frissítik a helyiség légterét. Bizonyos vizsgálatok szerint a kellő anion telítettségű levegőnek előnyös biológiai hatásai is vannak, ám ezek egyénileg eltérően érzékelhetők.
Azt viszont tudni kell, hogy az anion generátoros kompakt fénycsövek a teljesítményüktől függetlenül a levegőben 3000 anion/m3 sűrűséget állítanak elő, így viszonylag rövid időn belül tisztábbá teszik a helyiségek levegőjét. Természetesen csak tartósabb használat esetén, mert a gyártó információja szerint az anionos fénycső egy 16m2 alapterületű helyiség levegőjét 15 perc alatt csak 45 %-ban képes megtisztítani. Vélhetően ez több ilyen világítótest használatával intenzívebbé tehető. A szokványos kompakt fénycsövek közül ehhez csak egy-két darabot kell iongenerátorosra cserélni - az adott légtér nagyságához igazodva -, hogy a csere hatására a helyiségben érzékelhetően javuljon a levegő tisztasága.

...a nagyobb fényűeknek nagyobb a spirálbúrájaAz anionos fénycsövek többnyire E27-es foglalattal, spirál- és rúd csöves kialakításban kaphatók. Az élettartamuk 8-10 ezer óra, bemelegedésükhöz 40 másodpercnél kevesebb idő szükséges, színhőmérsékletük 3200 K sárgás meleg, 5000 K köztes és 7000 K hófehér fényű. Áruk közel azonos a hasonló kompakt fénycsövekéhez, ám kis szerencsével akciós áron is beszerezhetők. A fogyasztásuk 13, 15, 18, 20 és 25 W, ami 60, 75, 90, 100 és 120 W-os hagyományos izzó fényerejének felel meg. Ám ez szórt fényük miatt esetleg kevesebbnek érezhető, ami nagyobb fényerejű anionos kompaktfénycső alkalmazásával kompenzálható. Légtisztító hatásuk csak huzamos használat mellett érzékelhető.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Solar lámpák a kertben

Nem kell hozzá villanyszerelő, nem kell foglalkoznunk az érintésvédelmi osztályokkal és besorolásokkal és 10 perc alatt saját kezűleg telepíthetjük. A kerti solar lámpáknak számtalan előnye van,...


Inframegvilágítók

Inframegvilágítók segítségével 24 órás védelmet élvezhetünk, ezek a fényforrások ugyanis az emberi szem számára alig vagy egyáltalán nem észlelhetőek.