Gyakorlati tapasztalatok

Energiatakarékos égők

2010-05-30 15:09:38 |

Az alábbiakban nem feltétlenül szakértői szinten, de a gyakorlatban összegyűjtött - így nehezen vitatható - tapasztalatainkat osztjuk meg olvasóinkkal az energiatakarékos égőkkel kapcsolatban.

A különböző energiatakarékos égők egyre nagyobb helyet foglalnak el az áruházak polcain, és jól érzékelhető az a törekvés, hogy szinte mindenhol ki lehessen cserélni a hagyományos izzókat ilyenekre. Míg korábban csak az eléggé ormótlan, hosszú csőkígyó formájú égők voltak megvásárolhatók, és azok is eléggé borsos áron, addig mára mindenféle formájú és kialakítású változatok kaphatók. Ezeket sokszor már nem is tudjuk első látásra megkülönböztetni a hagyományos égőktől. Ugyanúgy van gyertya, gömb stb. formájú, melyek a legigényesebb csillárokba is betekerhetők. Kaphatók E 14-es és E 27-es csavaros foglalattal, de a halogén izzók bajonettzáras változatában is. A cseréhez nem kell szerelni; egyszerűen csak kivenni a régit és betenni helyére az energiatakarékosat.
Örvendetes, hogy megjelentek a spot változatok is, amelyekkel elsősorban az E 14-es foglalatú olvasólámpákban helyettesíthető a hagyományos égő; pl. egy 40 W-os kis foglalatú spot égőt egyenértékűen helyettesít egy 9 W-os energiatakarékos.
A különböző termékek árai igen nagy mértékben szórnak. Hipermarketek dömpingárai között rendszeresen találkozunk 200 Ft körüli áron 11 és 14 W teljesítményű energiatakarékos égővel, de kapható 1000 Ft feletti áron is ugyanekkora. Az olcsó energiatakarékos igen jól világít és a "bemelegedési" ideje is viszonylag rövid, a bekapcsolás pillanatában már látunk mellette, és pár másodperc alatt eléri a teljes fényerejét.

Olvasóink azonban jó néhány kellemetlen tapasztalatról is beszámoltak ilyen égőkkel kapcsolatban. A hosszú csőkígyó a nyakrészénél egy idő után több esetben eltört, anélkül, hogy bármilyen mechanikus bántalmazást elszenvedett volna. A tulajdonos egyszer csak azt vette észre, hogy az üveg rész egyszerűen lóg, miközben még világít tovább. Egy darabig. Aztán egyszer csak lezuhan, és jó, ha a biztosítékot nem veri ki.
Azt is többen panaszolják, hogy a fényerejük csak egy néhány hónapig olyan bőséges, mint fentebb írtuk. Pár hónap múlva fáradni kezdenek, egyre hosszabb idő alatt érik el a maximális fényerejüket, és ez a fényerő már meg sem közelíti az újkori állapotot. Úgy látszik az olcsó húsnak ez esetben is kissé híg a leve, bár még mindig egyéni mérlegelés kérdése, hogy megéri-e 4-5 havonta kicserélni a 200 Ft-os égőt egy újra. Na de hol van ilyenkor a környezetvédelem?
Az E 14-es foglalatú és a bajonettzáras energiatakarékos égőknél tapasztaljuk leggyakrabban, hogy az égők lassan indulnak, egyes esetekben 4-5 másodpercig szinte egyáltalán nem világítanak, és a teljes fényerejük eléréséhez akár fél perc is szükséges. Ez alatt a fény színe is teljes átalakuláson megy át; egyre hidegebb lesz. (Persze ezek gyárilag hideg fényűek.) Olvasólámpákban ez nem okoz nagy gondot, de konyhában, étkezőben bizony könnyen feldönthetjük a székeket, mire "felizzanak" a lámpáink.
Bár a szakemberek a különböző rendszerű égők keverését nem ajánlják, mégis a gyakorlatban jól bevált az a megoldás, hogy egy három égős, eredetileg halogén lámpatestben az egyik halogént bent hagyjuk, és a másik kettőt energiatakarékosra cseréljük. Így a bekapcsolás pillanatában rögtön lesz valamennyi fényünk, és türelmesebben kivárjuk, míg az energiatakarékosak is beindulnak. A megtakarítás persze kisebb, mint ha mind a hármat energiatakarékosra cseréltük volna.
Ha az égők vásárlásakor hajlandók vagyunk a magasabb árkategóriákba, a márkásabb termékekhez felmenni, akkor ezek a problémák drasztikusan csökkennek. De akkor meg ott van a magasabb - olykor 2-3szor nagyobb - ár. Ki-ki mérlegelheti, hogy az olcsóság megér-e némi kísérleti kockázatot, időnként bosszankodást és a rövidebb élettartamot.

Még egy gyakorlati tapasztalat. Különösen nagyon sötét helyiségekben praktikusak a glim lámpás világító kapcsolók. A parányi fény nem csak a kapcsoló megtalálását segíti, hanem olykor szükségtelenné is teszi; éjszak pl. nem veri ki az álmot szemünkből az erős lámpa. Az energiatakarékos égő viszont nem szereti ezt a fajta kapcsolót, a glim lámpán átfolyó kevéske áram kapcsoló impulzusokat ad a kompaktfénycső gyújtójának, ami nagyon gyenge, de folyamatos villogásban jelentkezik. Ezt a gyenge villogást csak sötétben érzékelhetjük, viszont az energiatakarékos égő élettartamát jelentősen csökkenti. Olyan, mint ha ki-be kapcsolnánk, ami e világítóberendezéseknek amúgy is a gyenge pontja. Nincs más hátra, az égőcsere és az energiatakarékosság oltárán fel kell áldoznunk a világító kapcsolót, és ki kell váltanunk egy hagyományossal.

Tökéletességre törekvő formatervezés
Minden igényt kielégít

A Siemens DELTA kapcsoló és dugaszolóaljzat termékcsalád különböző anyagú felületek és formák kombinációja innovatív biztonságos technológiával.
Kérjük, tekintse meg kínálatunkat a Construma kiállításon. A G pavilon 512/i standján várjuk szeretettel, ahol a gyönyörű kapcsolóinkon kívül az intelligens otthonhoz szükséges megoldásainkkal és a kiállításhoz kapcsolódó akciónkkal is megismerkedhet.
Válaszok az infrastruktúrához: www.siemens.hu/delta

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Plaszlo avatarja

Plaszlo        

Gyakorlati tapasztalat, hogy a GU10-es spot halogénlámpák kiváltását célzó kompakt fénycsöves gyakorlatilag nem sokat ér. Próbáltam ilyen lámpatestekkel ellátott spotlámpakészletet, a fényereje a közelébe sem ér a halogén spotlámpáéhoz, másnap visszavittem az áruházba és kicseréltettem hagyományosra.
A nevesebb gyártók E27-es foglalatú csavart csöves termékeit egyes nagyáruházakban akciósan, értelmes árért időnként be lehet szerezni, érdemes kivárni, és akkor beszerezni a szükséges mennyiséget. Ezekkel egyelőre jó tapasztalataim vannak.

Egészséges ház allergiában szenvedőknek is

Mivel életünk legnagyobb részét, mintegy 90%-át épületekben töltjük, ezért nagyon fontos egy olyan otthon kialakítása, ami támogatja egészségünket. Az allergiás betegek számára elengedhetetlen...


Szigeteléssel az energiatudatos otthonért

Talán sose volt még olyan lelkes nyaralási láz, mint idén. Egyvalami azonban jelentős különbség volt azelmúlt évekhez képest: a felhőtlen kikapcsolódást némileg gátolta, hogy most mindenki...