Intelligens otthon

2008-08-05 18:40:38 | Módosítva: 2008-08-05 18:43:45

Az emberi intelligencia az adott kultúrkörben való tájékozódási képességet jelenti. De vajon hogyan és mi felől tájékozódik, egy szóval mitől lesz intelligens egy ház?

A házakkal kapcsolatos intelligencia két részre bontható. Ide soroljuk egyrészt azokat az automatizált folyamatokat, amelyeket program szerint végre hajt a ház (pontosabban a vezérlő egység), és azokat is, amelyeket a ház lakója alkalmanként, akár több ezer kilométeres távolságból hajtat végre.
Az első intelligensnek nevezhető szolgáltatás az automata garázsnyitó volt. Ezután terjedtek el az összetett rendszerek, amelyek úgynevezett "buszos" vezérlések voltak. Ennél sok-sok kábel fut a falban és sok-sok kapcsoló található a lakásban. A hálószobából például lekapcsolható valamennyi villany, a tévé bekapcsolásával legördül a redőny, egyszóval számtalan funkció vezérelhető egy helyről. Ráadásul nem kell sokat költeni egyszerre, mivel a rendszer folyamatosan bővíthető.
Érintőképernyős vezérlőegységA munka egy szoftver beszerzésével indul, illetve a hagyományos felszereléseket "motorosítani" kell. A beavatkozás legegyszerűbb módját a fali kapcsolókkal történő kezelés jelenti. Előnye, hogy a rendszer azok számára is kezelhető marad, akik hagyományos, megszokott módon szeretnék használni a házat. Ennél kényelmesebb mód egy kézi távirányító használata. (Ezek száma egy házon belül nincs korlátozva, így akár minden családtagnak lehet sajátja.) Az alkalmazható távirányítók skálája a kijelző nélküli egyszerűbbtől, a háttérvilágítással és érintőképernyővel is rendelkezőn át egészen a nagyfelbontású színes kijelzős érintőképernyősig terjed. Az említett távirányítók közös jellemzője, hogy képesek vezérelni híradástechnikai készüléket, emellett parancsokat adhatunk a világítás beállítására és egyéb feladatokra.
A vezeték nélküli számítógépes hálózatok elterjedésével az ún. PDA-k, vagyis hordozható tenyérszámítógépek használata is lehetségessé vált. A vezérlés másik módját a különféle falra szerelhető érintőképernyők jelentik. Ezek léteznek fekete-fehér és színes kivitelben is, egészen SVGA felbontásig. Kényelmes megoldás a házunk alaprajzán feltüntetett eszközöket ily módon vezérelni.
Az eddig ismertetett kezelési megoldások közös jellemzője, hogy lokális jellegűek, a vezérlés ezekkel az eszközökkel csak a házon belül, esetleg annak közvetlen környezetéből történhet. Sokszor előnyös lehet otthonunk távoli irányítása, felügyelete. Népszerű lehetőség egy sms-en keresztül irányítani valamit, illetve állapotot lekérdezni. Ilyen módon hazaérkezésünk előtt bekapcsolhatjuk a klímát, fűtést. A csúcstechnológiát az Interneten keresztüli felügyelet jelenti.

Intelligens otthon a gyakorlatban

El akarunk utazni otthonról, de szeretnénk, ha a külső szemlélő azt hinné, hogy otthon vagyunk? A program szerint este 6 órakor legördül a nappali szoba redőnye - ehhez egy villanymotort kell beszerelni - és felkapcsolódik ugyanott a villany. A tévéhíradó kezdetén lekapcsolódik a lámpa és bekapcsol a tévé, majd este 10 óra után előbb a fürdőszoba mutatja magát használatban lévőnek, később a hálószobában kapcsolódik fel az olvasólámpa. Ezzel egy időben elindul az automatalocsoló, de annak van egy külön érzékelője, amely esőben megakadályozza az indítást. Reggel minden alapállásba kerül.
A sokoldalú világításvezérlés nem csak akkor előnyös, amikor távol vagyunk otthonunktól. Képzeljük el, hogy gombnyomásra előre definiált világítási képeket tudunk előhívni. Emellett lehetőség van a fényerő külső fény függvényében történő szabályozására is, illetve arra, hogy adott helyiségben a világítás mozgás hatására automatikusan felkapcsolódjon. Ha éppen otthon van a tulajdonos, tévét néz és csenget valaki, a bejárati kamera képe egy kattintással a képernyőre irányítható, és a távirányítóval nyitható a bejárati ajtó is. Az intelligens rendszernek köszönhetően kiszűrhetők a hívatlan vasárnapi látogatók is. Egy univerzális távirányítóval minden elektronikus eszköz vezérelhetőMeghatározható, hogy a ház egyes helyiségeiben a megadott időszakban némák vagy aktívak legyenek a telefonok, ugyanez a kapucsengőre és az ajtócsengőre is beállítható.
A rendszer - akár hallja a lakó akár nem - minden egyes becsöngetést naplóz, a biztonsági kamera pedig képet ad arról, hogy ki volt a látogató. A tulajdonos ehhez hasonlóan arról is értesítést kap, hogy levele érkezett a postaládába, és erről kívánság szerint sms-t vagy email-t küld a ház urának. A rendszer alkalmas arra is, hogy a belső hőmérsékletet - interneten keresztül - tetszőlegesen állítgassuk.
Az intelligens ház-vezérlésnek legújabb változata mobiltelefonnal működik. A garázs- vagy éppen a bejárati ajtó irányítása úgy történik, hogy a nyitó szerkezetbe beépítenek egy kijelző- és nyomógomb nélküli másik készüléket. Ez ismeri a családtagok számait, és csak ha ők csengetik meg az ajtó, vagy a garázskapu számát, akkor nyitják azokat. A működtetés már ingyenes, mivel a csengetés alatt azonosítja a vezérlő készülék a bebocsátás kérő számát, és a nyitás indításával bontja a vonalat.
Végül, de nem utolsósorban, az intelligens otthon része a konyha is. Az intelligens hűtőgépek folyamatosan érzékelik a tárolt ételek fogyását, és ha valaminek a mennyisége a kritikus szint alá esik, akkor jelzi, hogy vásárolni kell belőle. Ugyanez a mobilon keresztül riasztássá alakítható, de interneten keresztül automatizálható a rendelés is.

Környezetvédelem

A legegyszerűbb és legolcsóbb megoldás a fali kapcsolóval történő beavatkozásA vitathatatlan kényelmi szempontok mellett az intelligens rendszer előnye az energiatakarékosság és a környezettudatosság is. Jelentős energia-megtakarítást eredményez, hogy a rendszer kikapcsolja a bedugva felejtett telefontöltőt vagy a készenléti állapotban lévő, kikapcsolt számítógépet, amelyek ebben az állapotban is energiát fogyasztanak. Előny az is, hogy a rendszer jóvoltából jelentősen mérsékelhető a bennünket körülvevő elektroszmog is; a nem használt kábelekben ugyanis nem lesz áram, és elektromágneses tér sem keletkezik.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

enigma avatarja

enigma         intelligens otthon

szia!

A következő linkeket javaslom, hogy nézd meg, ezeken konkrét infókat találsz a megvalósításról:

http://intelligenshaz.lap.hu/
http://www.p5.hu/
http://www.domintell.hu/
http://www.nikobus.hu/

üdv,
Bérces Balázs

tundi6 avatarja

tundi6         intelligens otthon

Szia
Többet szeretnék tudni az intelligens otthon témáról. Tudsz abban segíteni milyen cégeket lehet felkeresni ezzel kapcsolatban? Hogyan kell átalakítani a házat, hogy mindez mi le van írva működjön?
Köszönöm szépen
Szia

Biztonságban kötöttségek nélkül

A Protexial io vezeték nélküli riasztó a jövő technológiája - a Somfy io-homecontrol rendszerhez csatlakoztatva együttműködik a Somfy árnyékoló- és világításvezérléssel, illetve olyan neves cégek...


Intelligens világításvezérlés

Egy okosotthon számos lehetőséget kínál az intelligens világításvezérlésre kezdve avilágítás fényerőszabályzásától a LED szalagok RGBW szabályzásán át a fényérzékelőkkel és mozgásérzékelőkkel...