Ingyen energiával

Szolár kerti lámpák

2011-07-30 21:17:50 | Módosítva: 2011-08-06 12:52:45

A kert esti megvilágítása nemcsak a szép látvány miatt, hanem biztonság szempontjából is fontos. A kertben jól elhelyezett lámpatestekkel a növényzet szépségét is ki lehet hangsúlyozni. Ehhez újabb lámpákra, a működésükhöz pedig elektromos energiára van szükség. A technika fejlődése azonban lehetővé tette, hogy a fényhez szükséges energiához akár ingyen is hozzá lehessen jutni. E célt szolgálják a napenergiáját este hasznosító solár lámpatestek különféle megvilágítási feladatokra alkalmas változatai.

A technológia szinte azonos, a nap energiáját napelemek alakítják át elektromos energiává, amivel akkumulátorokat töltenek fel, és ezt használják fel este a kis fogyasztású LED fényforrások világításra. Hála a rohamosan fejlődő LED technológiának e fényforrások egyre több fényt szolgáltatnak, és szinte soha nem égnek ki. Az ilyen lámpák tehát beszerzésük után ingyen világítanak éjszaka még akkor is, ha a napelemet csak szórt fény éri. Az ilyen lámpákat a beépített alkonykapcsoló automatikusan kapcsolja be és kb. 8 órán át világítanak.

Előnyeik tagadhatatlanok. Nem szükséges számukra kiépíteni elektromos hálózatot, egy mozdulattal áthelyezhetők, és formai kialakításuk változatossága, ingyen szolgáltatott fényük ideális megoldást jelent. Közöttük vannak olcsó, ún. dömping árú lámpák, és igényes kidolgozású, esetenként különleges szolgáltatásokkal rendelkező típusok is. Egy biztos, hogy még a legolcsóbbak is 1-1,5 évig „életképesek”, azaz világítanak és beázás-mentesek.

A fényük ugyan nem feltétlenül azonos, és az idő múlásával csökkenhet is, míg a drágábbak – a nagy fényerejű LED-eknek köszönhetően – jobban világítanak, és tartósabbak is. Ezt pedig az alkalmazott akkumulátorok teljesítménye és tartóssága is biztosítja. A gyengélkedő olcsó napelemes kerti lámpákat gyakrabban kell újakra cserélni, bár sok esetben ez még mindig olcsóbb, mint a benne lévő ceruza akkut újra cserélni.
A fényerejük a LED-ek számától is függ. Vannak különleges lámpa típusok, amelyekbe 24 LED van beépítve, ám a többség 1-2 LED-del világít. A különleges szolgáltatások tekintetében vannak mozgásérzékelőkkel ellátottak, amelyek csak 50-60 mp-ig kapcsolnak be. Ezek kapubejáróknál, kocsibehajtóknál, feljáró utak mentén elhelyezve előnyösek. Más típusok normál fénnyel világítanak, és mozgás érzékelésekor kapcsolnak erősebb fényre.

A solar energiával működő lámpák többsége azonban inkább a formai kialakításukban különbözik egymástól. Vannak földbe szúrva rögzíthető különféle magasságú állványos, oszlopos kialakítású, vagy akár a talajtól arasznyira kiálló lámpák is. A lámpák fényét különféle fényvetők tehetik szórtabbá, vagy a búrák kialakítása koncentráltabbá. E tulajdonságukat általában sötétedés után lehet jól megválasztani, ezért célszerűbb az utat szegélyező lámpákat szetben megvásárolni; ezek általában jutányos áruk miatt előnyösebbek. Ezeken felül léteznek kimondottan talajba süllyeszthető, sőt úszóképes kerti lámpák is.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

A GRÜNPOWER TECHNIC

A GrünPower által forgalmazott napkollektorok jól mutatják, hogy nem szükséges többszázezres befektetés egy hatékony napkollektoros rendszer kiépítésére. A Grünpower kollektorok fő vonzerejét a...


H4 halogén helyett LED

Szabályosan eddig nem nagyon volt lehetőség a régebbi gépkocsik halogén fényszóró égőjét korszerűbb, és sokkal jobban világító ledes megoldásúra cserélni. Technika sem volt rá, engedély pedig...