Kompakt fénycsövekkel megoldható

Takarékos világítás

2010-12-22 22:04:39 |

Köztudott, hogy a hagyományos izzólámpák a felhasznált energiának csupán 5 %-át alakítják át fénnyé, a 95 %-a hő formájában elvész. A kompakt fénycsöveknek viszont 80 % az energia megtakarítása a hagyományos izzóhoz képest, formai kialakításuk egyre változatosabb, és áruk is egyre alacsonyabb. Élettartamuk általában 6000-10000 óra között változik és ezért mára kifizetődő az alkalmazásuk.

Az áruk mellett korábban formai és méreti korlátaik is akadályozták az elterjedésüket. A különféle világítótesteknél ugyanis többségükben a hagyományos izzólámpákhoz igazodott a megjelenésük, és az egyenes csöves kompaktok kezdetben idegenül hatottak a csillárokon, falikarokban vagy akár az íróasztali lámpákban. Sok esetben a nyakrész nem is fért el egy régi csillár üvegkehely burája végében, a fényforrás kiálló egyenes csöve pedig nem volt stílusos.

A modern mennyezeti lámpatestekbe egyenes csöves kompakt fénycsövek az ideálisak Nos, ez ma már nem akadály, a különféle gyártmányú kompakt fénycsövek között számos a hagyományos izzót utánozó burával készül, amelyeknek a mérete is megközelítően azonos a régebben megszokottakkal. A hagyományos körte-, gömb- vagy gyertyaizzó formájú kompakt fénycsövek ún. kettős burásak, és könnyen beszerezhetők a régebben megszokott fényteljesítményt biztosító változatokban. A kisebb gömbizzókat ún. lótusz alakú csöves fénycsövekkel is lehet helyettesíteni. Előnyük, hogy bár formájuk közelit a szokványos gömb alakzathoz, ám kisugárzott fényüket nem fogja vissza külön opálbúra.
A foglalatok tekintetében a normál E 27-es vagy a kisebb E 14-es, illetve a bajonettzáras halogén foglalatok között lehet választani, így a csere e tekintetben már nem okoz gondot. A búrák opálszínűek, és még a régi "glob", azaz gömb izzók is hasonló alakú kompakt fénycsövekre cserélhetők. Ezek mellett természetesen megmaradtak az egyenes U csöves változatok is, amelyek különösen a hosszú, karcsú, fém-, vagy üvegburás világítótestekben használhatók előnyösen. A csőbura méretek többnyire a tokozásnál kisebbek, hosszuk a teljesítményüktől, illetve az egyenes csőszámtól függően változik. Erre vásárláskor érdemes figyelni.

Az egyenes csöves változatok nemcsak E27-es, hanem E14-es menetű változatban is beszerezhetők Újabb változatok a spirál burás fénycsövek, amelyek E14 és E 27-es foglalattal is kaphatók. A csövezés átmérője és magassága gyártmánytól függően változik, ezért könnyű a különféle adottságú lámpatestekhez igazodva kiválasztani a leginkább megfelelő alakú fénycsövet. A legkisebbeknek pl. csupán 34 mm átmérőjű a spirálja, és akár rejtett díszvilágításokhoz is használhatók. A keskeny csőspirál hosszát a fénycső teljesítménye is befolyásolja.
Akik régebben szabályozható kapcsoló beépítésével igyekeztek az egyes helyiségek megvilágítását alkalomszerűen változtatni, a hagyományos izzókat eddig nem cserélhették le kompakt fénycsövekre, mert ezek e funkcióra alkalmatlanok. Az újabb gyártmányok között azonban van néhány, amely már dimmelhető, azaz fényerejük szabályozható, ám csak a régebbi fényszabályozó kapcsolókkal üzemeltethetők. Az újabb fejlesztések eredménye a digitálisan dimmelhető fénycső, amely a kapcsoló érintésére három fokozatban, 66, 33, és 5 %-os teljesítményre szabályozza le a fényerőt.

Mennyezeti lámpatestekbe is jól illenek a fazonos burájú energiatakarékos fénycsövek Végezetül, ne felejtkezzünk el a halogénizzókat helyettesítő kis kompakt fénycsövekről sem. Ezek a GU 10-es foglalattal kialakított és főként mennyezeti fényforrásként használt halogénizzókat hivatottak energiatakarékosabb, kompakt fénycsövekre cserélni. Jelentős energia megtakarításuk mellett az sem lényegtelen, hogy ezek csak 40 fokra melegednek fel, igaz, hogy csak szórt fénnyel világítanak.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: világítás, fény

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Térnövelés galériával

Galériát nem csak kis alapterületű lakásokban érdemes kialakítani. A régi, főleg belvárosi lakásokban a hatalmas belmagasság tagolása, a túl nagy alapterületű szoba szinteltolásos megosztása,...


Fény a mindennapjainkban

Fény nélkül nem lenne élet, hiszen a napfény energiáját gyűjtik össze a növények, tehát ennek táplálkozásunkban is nagy szerepe van. Ám a fény mindennapjainkban is ott van, annyira természetesnek...