AL-KO PKS "Pro" precíziós körfűrész

Előző lapszámunkban a PKS "Basic" asztali körfűrészt mutattuk be, most pedig e precíziós gépnek a testvérével szeretnénk olvasóinkat megismertetni. Ez a típus nem sokban tér el a már ismertetettől, ám azért van közöttük néhány jelentős különbség. Ez a gép leginkább az asztalosok műhelyébe való, mert nemcsak kiváló pontosságú darabolások és hosszvágások végezhetők vele, de nagyteljesítményű motorja, és fűrésztárcsája miatt ez a gép is intenzív munkára való.

Műszaki adatai szinte teljesen megegyeznek a már bemutatott asztali fűrészgéppel. Motorja, amely közvetlenül a tengelyére szerelt keményfémlapkás, 315 mm átmérőjű fűrésztárcsát forgatja, 230 V-os, 4 LE-s, illetve 400 V-os változata 4,5 LE-s. A tárcsa és a motor fordulata percenként 2750, a legnagyobb vágási sebesség pedig 46 m/sec., ami bizony igencsak méltányolandó teljesítmény. A fűrésztárcsa természetesen 45-90 fok között fokozat nélkül állítható, és bármilyen szögállásban rögzíthető is. A legvastagabb vágható anyag 90 fokos tárcsaállás mellett 78 mm, 45 fokba döntött tárcsával pedig 55 mm. A gép felvett teljesítménye elég magas, ezért legalább 16 A-es biztosítékot igényel a működtetése.
Ötvözött gépasztala 680x810 mm, és a "Pro" változat különleges szolgáltatása az asztal bal oldali felületébe épített görgős megvezetésű csúszószán (1), amely 250 mm széles, és 600 mm hosszúságban mozdítható el. Hossz- és keresztvezetéke állítható, a keresztvezeték ezen felül még szögbe is állítható. A gépen kétoldali forgácselszívásra van lehetőség, amihez azonban külön elszívó berendezés szükséges.
A kipróbálásra szerkesztőségünknek átadott fűrészgépet most is rövid készre-szerelést követően tudtuk lábra állítani, de ehhez csak valóban nagyon rövid időre volt szükségünk. Az ismerkedés is kurta volt, hiszen a "Pro" a kitűnő "Basic"-nak a testvére, azt meg már az előző hónapban elég alaposan kiismertük. Ami viszont örömünkre szolgált, az a beépített 250x810 mm-es csúszószán volt. Ez a "Basic"-ra csak külön tartozékként szerelhető fel, ami plusz kiadással jár. A könnyen, ám játékmentesen gördülő asztal mozgatási hossza 600 mm, ami sorozat leszabások alkalmával jelentősen meggyorsítja a munkát. Azt már magától értetődőnek találtuk, hogy a csúszószánra a már jól ismert, szögbe állítható keresztvezetéket szerelhettük fel, ami viszont a különlegesebb, szögben történő vágásoknál nagyon előnyös. A hosszvezeték ugyancsak azonos a "Basic"-nél alkalmazottal; idomos megvezetésű, kívánt távolságát pedig bemart milliméterskála alapján lehet beállítani (2). A beállított vezetékek könnyen és gyorsan rögzíthetők, oldhatók, a pontosságuk nagyon jó. Változatlanul tetszett a fűrésztárcsa döntését és kiemelését szabályozó kettős tárcsa, és élvezettel próbálgattuk a fűrésztárcsa fokozatmentes állíthatóságát (3). A fokbeosztású szögskála alapján nagyon pontosan lehet beállítani a tárcsa dőlésszögét.
Az AL-KO PKS "Pro" precíziós asztali körfűrésze azonban az éles próbák során brillírozott igazán. Vágássebességét természetesen nem tudtuk, pontosabban most sem mertük teljes mértékében kihasználni. Hiába, mi szerényebb teljesítményű gépekhez vagyunk szokva, és nem mertük úgy isten igazából a tárcsa fogai alá ereszteni az anyagot. Ez a tempó nekünk már kihasználhatatlannak bizonyult, ám a szakiparosokat is bizonyára meglepi a fűrészgép teljesítménye. Az anyagot - mondhatnánk, hogy bármit - vágja, mint a vajat, nem ejti a fordulatszámát, nem erőlködik, szinte habzsolja az anyagot. A csúszószánt pedig élvezet kezelni. Sorozat darabolásoknál, amikor több azonos méretre kell vágni egy hosszú faanyagot, a pontosan beállított hosszvezetéket ütközőként használva nagyon meggyorsítja a darabolást. Mindegy, hogy milyen szögben történik a vágás, a műveletek gyors egymásutánban követhették egymást, és a leszabott darabok szinte hajszálpontosan egyforma hosszúságúak lettek. Ez természetesen a csúszószánnak köszönhető. Meg is néztük alaposabban.
A mozgatható idomos szánasztal 45 fokban egymás felé döntött, golyós csapágyazású görgőkön fut. A görgők palástja az ötvözött alumínium asztal alján kialakított két hosszanti borda 45 fokos szögben kialakított pályasíkjára fekszik fel. A szánasztal kotyogásmentes futását az egymás felé döntötten felszerelt görgők oldaléle biztosítja, és hogy a gyakori használat miatt kevésbé kopjanak az alu bordaélek, a hosszanti vezetőbordák határoló élét edzett acél rúdbetétek védik. A golyós acélgörgőket a gépvázra csavarozott méretes rúdkeret tartja (4). Egyszerűnek látszó, ám valójában összetett és precíziós kivitelt igénylő megoldás, ami mindenképpen a szánasztal könnyű mozgatását eredményezi, rögzítésére azonban egyszerű retesz szolgál (5).
Minthogy a "Pro" fűrészgép elég nagy teljesítményű, a fűrészpor "termelése" is jelentős. Elszívásáról azonban egy kiegészítő gép gondoskodhat, a ládába zárt forgácselszívó (6).
 

AL-KO forgácselszívók

A pontos munkavégzéshez és a kultúrált munkatérhez ma már hozzá tartozik a munka közben keletkező forgács és por elszívása. Nos, a "Pro" fűrészgépnek van olyan változata is, amely magába foglalja a forgácselszívót is. Ez természetesen többe kerül, mint a csak lábakkal ellátott fűrészgép, viszont ez a konstrukció nem igényel semennyivel több helyet az előbb említettnél, ugyanis a forgácselszívót közvetlenül a gépállvány alá, a lábak helyére szerelték fel (7). Ez igen jó megoldás a helytakarékosság szempontjából, de az sem lebecsülendő, hogy a gép porelszívója más gépek forgácsának, porának elszívására is felhasználható, mondhatni ez a műhely porszívója. Ez a forgácselszívó egyben a fűrészgép teljes környezetéből, a fűrésztárcsa fölül és az alsó forgácstérből is eltakarítja a fűrészeléskor keletkező anyagforgácsot (8). A forgácselszívó motorja 1000 W-os, légszállítása 180 m3 óránként. A tűfilces poliészter anyagú forgácszsák 50 l-es (9), az elszívó szűrőfelülete pedig 0,7 m2.
Mint minden korszerű gépen, így az AL-KO faipari gépein is van forgácselszívó nyílás. A nagyteljesítményű gépekhez azonban megfelelő teljesítményű porelszívó szükséges, amely pl. az előzőkben bemutatottól eltérően, mobilizálható. Az AL-KO-nak ez a külön egységként bárhol használható gépe (10) nincs helyhez, vagy géptípushoz kötve, mivel kerekeken mozgatható, és szívócsöve bármely famegmunkáló gépükre csatlakoztatható. Motorja ugyan csak 700 W teljesítményfelvételű, viszont légszállítása 700 m3 óránként. Forgácszsákja 90 l-es, szűrőfelülete 0,8 m2, és 2,5 m hosszú szívócső tartozik hozzá. Ezzel az "ipari porszívóval" bármely famegmunkáló gép, üzem közben is forgácsmentesen üzemeltethető, és ezáltal a munkatér is tiszta marad. Megszüntethető a padlón levő fűrészpor, és faforgácsszőnyeg, sőt pormentesebb lesz a helyiség levegője is.
A bemutatott gépek megvásárolhatók az AL-KO Kft.-nél, 1095 Budapest, Nagyvásártelep 14., telefon: 215-0863.
 
 

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: körfűrész, fűrész

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Láncfűrész és használata

Mindennapos téma a gáz ára. Az energiahordózó alapvetően meghatározza a háztartások kiadásait. Nincs ember, aki meg tudná tervezni a jövőbeni gáz árakat, annak piaci és politikai összetevői miatt.


Egy valódi STIHL fűrész akkumulátorral

A „stihl fűrész” kifejezés olyannyira fogalommá vált a köznyelvben, hogy sokszor egyként emlegetik a láncfűrészekkel. A technológiai újításoknak köszönhetően mára már benzintoros, elektromos és...