Kerti gépeink karbantartása

2009-09-26 15:36:38 |

A házikertekben használt kisgépeken, (legyen az fűnyíró, szivattyú, motoros kapa, motoros fűrész vagy gyepszegély-nyíró) bizonyos apró karbantartási munkákat gyakorta szükséges elvégezzünk ahhoz, hogy optimálisan működhessenek. Most az olyan kis volumenű dolgokat igyekeztünk összegyűjteni, melyek elvégzéséhez nem érdemes szerelőt hívnunk, ám a gép és a vele végzett munkánk szempontjából mégis nagyon lényegesnek számítanak.

A benzinmotoros gépek karbantartása

A benzinmotoros kerti gépek ma már általában négyüteműek, és a régi kétüteműektől eltérően itt a motor kenésére szolgáló olajat nem a benzinbe keverve, hanem külön olajtartályba kell tölteni. A motorolaj megfelelő mennyisége és minősége a motor kenése miatt lényeges. Ha nem megfelelő a motor kenése, akkor előbb utóbb besül a motor. Ha pedig már a motort kell javítani, akkor nagy baj van; ez az egyik legdrágább javítás, ami egy kerti gépen elvégezhető. Jobb tehát megelőzni a bajt. A motorolaj szintjét ezért rendszeresen ellenőrizzük, hogy a nívópálcán bejelölt minimum és maximum között legye. Amennyiben után kell tölteni, úgy ugyanolyan típusú és lehetőleg márkájú olajat használjunk ehhez, amilyen a gépben van.
Az olaj mennyiségének figyelése nem elegendő, annak a minőségére is oda kell figyelni. Először is olyan típusú motorolajat töltsünk a gép olajtartályába, amilyet a gépkönyv előír. Új gépeknél először néhány munkaóra után, később ritkábban, de megadott munkaóraszám lejárta után, illetve legalább évente kell teljes olajcserét végezzünk.

Gyakori hiba, hogy a gép "túlszívja magát". Indítás előtt benzint pumpálunk a hengerekbe - vagy szívatót kapcsolunk -, mert a hideg motornál a benzin kicsapódik a henger hideg falára, pont emiatt van szükség a bővebb, benzindúsabb keverékre indításkor. Ha valami zavar van a gyújtásban, azaz próbáljuk indítani a gépet, de nem indul el, akkor előbb utóbb nem is fog. Ennek oka, hogy benzin folyamatosan megy a motorba, de nincs szikra, ami meggyújtsa, így már annyira feldúsul a benzin-levegő keverék, hogy ha megjavul a gyújtás, akkor sem képes berobbanni.
Ilyenkor szedjük ki a gyújtógyertyát és nézzük meg. Ha locsog a benzintől, akkor túlszívta magát a gép; hagyjuk megszáradni a gyertyát, és közben gyertya nélkül kissé forgassuk meg a motort, hogy a dugattyú kilökhesse a felesleges üzemanyagot.
Ha a gyertyát kiszedtük és nem nedves, hanem koromfekete, akkor nem a sok benzintől nem ad szikrát, hanem a rárakódott koromtól, esetleg más szennyeződés miatt lett működésképtelen a gyertya. Ilyenkor tisztítsuk meg drótkefével, helyezzük vissza és próbáljuk újra indítani a gépet. Ha a gyertya szennyezett, kormos, az több okból lehet. Egyik a rossz gyújtásbeállítás, másik, hogy elkoszolódott a légszűrő, vagy szennyeződés került a benzintartályba. Ennek érdemes utánajárni, és az okot megszüntetni, különben rendszeresen gyertyatisztítással tölthetjük az időnket.

Az elektromos motorral működő kert gépek előnye, hogy általában csendesebbek, ritkább a meghibásodásuk, mert a konstrukciójukból adódóan kevesebb a hibalehetőség bennük, mint benzines társaiknál. Hátrányuk, hogy kisebb teljesítményűek, gyengébbek, mint benzines társaik, kerülgetni kell az elektromos kábelt, és abban a ritka esetben ha meghibásodnak, házilag nem tudjuk e hibát kijavítani, míg benzineseknél kis problémák házilag is orvosolhatók.

Karbantartások: gépről-gépre...

Fűnyírók esetén gondoskodjunk a kés rendszeres élezéséről, mert a tompa kés roncsolva tépi a fűszálat, ami egyrészt esztétikailag sem előnyös (a fűszél felső pár millimétere elszárad, így kevésbé ad zöld hatást a gyep), másrészt növényvédelmi problémákat okozhat, hiszen károsan hat a gyep kondíciójára. Idei vetésű, még nem eléggé begyökeresedett gyep esetén komolyabb gondokat is okozhat, hiszen amíg az éles kés vág, addig a tompa húz és szakít, és a húzási fázisban tövestől kitépheti vagy kimozdíthatja a zsenge fűszálakat.

Motoros kapáknál gyakori, hogy a felszerelt kapatagok zsírozása elmarad a gyorsillesztést biztosító csapszegeknél. A gép munka közben nagy erőt fejt ki, és zsírozás híján a kapatagok illesztései és a csapszegek is nagy koptató hatásnak vannak kitéve.
Mind fűnyíróknál, mind kapáknál lényeges a gépek munkavégzések utáni megtisztítása. Egyrészt ezzel elejét vehetjük a rozsdásodásnak, másrészt - főleg elektromos fűnyírók esetén - az alulról rászáradt fű- és sár megnehezítheti a forgó részek működését.
Motoros fűrészeknél mindig ellenőrizzük a lánckenő olaj megfelelő mennyiségét, hiszen ez védi meg a láncot a kopástól, amire a nagy súrlódás miatt jelentős esély adódna. A nem megfelelő kenésű fűrészlánc kopik, tompul, könnyebben szakad.
A kenőolajon kívül lényeges gyakorta ellenőrizni a lánc feszességét. Általában az az optimális, ha szabad kézzel a láncot a láncvezető keretről 2 milliméternyire tudjuk elemelni. Ha ennél feszesebb, akkor nő a szakadás esélye. Ha ennél lazább, akkor könnyen ledobhatja a láncot a gép menet közben. Vigyázzunk arra is, hogy a fába benőtt szöggel, dróttal ne találkozzon a fűrészünk.

Gumikerekű gépeinknél a megfelelő légnyomás a tömlőben szintén fontos. Ha túl puha a kerék, akkor többet fogyaszt a gépünk, jobban leterheljük. Ha nagyon puha a kerék, akkor a gumi is károsodik, ha viszont túl kemény, akkor pattogni fog a gép.
Fűszegély nyírónál az előírt damil méretet használjuk. A vastagabb és a vékonyabb is rontja munkánk hatékonyságát. A damil vastagság arányban van a gép teljesítményével, ezt az összhangot fenn kel tartani, különben nem vág csak roncsol a gép.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Nagy Z. Róbert


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Csapok rehabilitálása

Az előrelátó ember többnyire nem vásárol olcsó csaptelepeket, mert azoknak számos előnytelen tulajdonságuk lehet. Főként javításkor derülhet ki, hogy nem kapható hozzá csere alkatrész. A közismert...


MTD benzinmotoros, hajtott kerekű fűnyíró

Adott egy nagy pázsitfelület, egy meredek lejtő, és máris nincs kedvünk egy nehéz fűnyíró tologatásához? Aki kertészként a fenti felsorolásnál mindhárom esetben bólintott, nagy valószínűséggel egy...