Sokoldalú vágóeszköz

Rókafarkfűrész gépek

Módosítva: 2011-08-12 00:49:11

Ez a kissé mellőzött szerszámgép a talán leggyakrabban használt kézifűrész motorizált változata. Funkcionálisan azonban a kézi fűrészeknél sokoldalúbban használhatók. Kis túlzással úgy jellemezhetnénk, hogy e gépek "vízszintesbe" állított szúró-, illetve lyukfűrészek. Ez azonban főként a fűrészpenge mozgására vonatkozik, ami meghatározza a formai kialakításukat is.

Funkciójukat illetően daraboló szerszámok, amelyek elsődlegesen a kör és a szúrófűrészek átvágási méretkorlátait bővítik ki. Míg a körfűrészek specialitása a hosszú egyenes-, a szúrófűrészeké pedig az íves vágás adott anyagvastagságon belül, addig a rókafarkfűrészek a daraboló- és illesztő vágásokat könnyítik meg, mondhatni a vágási mélység korlátozása nélkül. További előnyük, hogy esetenként még szélsőséges helyi viszonyok között is használhatók.

A megmunkálandó anyagféleségek között az acél vágása sem okoz számára akadályt, feltéve, hogy a gépbe megfelelő fűrészlap van befogva. Márpedig sokféle megmunkáló szerszám fogható be, így meglepően sokoldalúan használható. Ez azonban gyártmánytípustól és a beszerzett szerszámok választékától is függ.

Két kézbe valók

Az orrfűrészek szinte minden esetben kétkezes gépek. Ugyanis még a legideálisabb súlypontú szerszámoknál is szükség van - a gép kézben tartásán túl - a penge leszorítására, ami vágószerszám előtoláshoz szükséges. A gép megfelelő irányításához ezért a formai kialakítása, jó fogása lényeges. Annál is inkább, mert a rókafarkfűrészt többnyire fix alátámasztás nélkül, a levegőben tartva használják. A fűrészpenge a gép hossztengelyével azonos irányban előre-hátra mozog, a meghajtó motor pedig a hobbi jellegű gépeknél a pengére merőlegesen helyezkedik el, de nem ritkák a fekvő motoros gyártmányok sem. Az iparos változatokra - a munkadarab jobb hozzáférése miatt - a gép hossztengelyével párhuzamosan fekvő motor és a nyújtott forma a jellemző.

E fűrészgépek felvett teljesítménye általában 500-800 W, a profi gépeknél ez akár 1100 W is lehet. Az akkumulátoros meghajtás e szerszámgépeknél elég ritka. Üresjárati löketszámuk általában percenként 2300-2800 között típustól függően változik; a hobbi- és az iparos gépek között e tekintetben nincs számottevő különbség. A befogott szerszám lökethossza sem lényegtelen, ez az egyszerűbb gépeknél 18-28, míg az iparos kategóriába tartozóknál 30-32 mm. A gépek összsúlya 3-4 kg közötti, ami huzamosabb munkavégzés esetén eléggé megterhelő.

A legtöbb rókafarkfűrész gép megtámasztását állítható vezetőtalp szolgálja. Segítségével ún. bemerítő vágásra is mód van, de a talp főfunkciója a gép vágás közbeni megtámasztása. Ez főként az illesztő vágások pontos kivitelezésekor nagy segítség. A talp természetesen szögbe állítható, és esetenként a vágásmélység beállítását is lehetséges.

Anyaghoz választott fűrészlapok

A vágás vastagságát természetesen a befogott fűrészlap hossza határozza meg. Ezeket a vágandó anyaghoz igazodva kell kiválasztani. A neves gyártók pengeválasztéka igen bőséges, és más, csereszabatos a szárvégű pengék befogására is lehetőség van. A fűrészgépet akkor tudjuk csak ideálisan kihasználni, ha mindenkor a munkának megfelelő pengét fogjuk a szerszámbefogóba. A pengék befogása rendszerint külön szerszámot nem igényel, a gép nyakán levő gomb oldja, illetve rögzíti a fészekbe pontosan illő fűrészpengét. Ez meggyorsítja a szerszámcseréket, különösen, ha több egymást követő munkafázis elvégzéséhez különféle penge vagy egyéb kiegészítő tartozék, pl. ráspoly, huzalkefe szükséges.

Szabályozható mozgások

A vágás intenzitását az igényesebb típusokon többfokozatú előtolási beállítással lehet optimalizálni. Az újabb fejlesztésű gépek elliptikus előtolásúak. Ez azt jelenti, hogy a penge előre-hátra mozgása közben elliptikus pályát ír le, ami a nyomást egyenletesen osztja el a penge teljes fűrészelési szakaszán. A vágás így kevesebb előtolási erőráhatást igényel, szinte magától halad előre. Közben csökkenti a súrlódásból adódó hőt, ami a penge élettartamát hosszabbítja meg. Ezt az előtolási mozgást is több fokozatban lehet állítani, mégpedig a vágandó anyaghoz igazodva.

Mivel ezt a gépet általában kézben tartva és közben vezetve használják, lényeges a penge ideális löketszámának a megválasztása. Ezt a legtöbb típuson fokozatmentesen lehet beállítani. A konstans elektronikával ellátott készülékeknél ezen felül még a gép nyomatéktartása is megoldott. A szabályozás általában a teljes fordulatszám-tartományban lehetséges.

Rezgéscsillapítás

A gépek ergonómiai kialakítása nem mellékes, hiszen ezek a gépek elég súlyosak, és munka közben a keletkező rezgő mozgást is el kell viselni. Az újabb gépeken az ellensúlyos excenterrel, jól kiegyensúlyozott forgórésszel, továbbá lágy, rezgéselnyelő burkolati elemekkel csökkentik a gép önrezgését. A jól megmarkolható fogantyú és nyakrész nemcsak a fűrészgép irányítását, de a hosszabb időt igénylő munkák elvégzését is megkönnyíti.

Két pengével

Beszerezhetők olyan rókafarkfűrészek is, amelyek ún. tandem-, azaz kettős fűrészlappal dolgoznak. Ezek fűrészeléskor egymással szemben mozognak, és a gépet vágás közben csak irányba tartva, kis erővel nyomva kell használni. Ezek a gépek csak egyenes vágásokra használhatók, viszont a széles penge könnyedén elvágja a gázbeton és a különféle faanyagokat is. Nagyon hatékony gép daraboláshoz, beszabáshoz. Viszonylag széles a vágásvonaluk. E gépekbe csak tandem fűrészbetéteket lehet befogni, míg az szokványos rókafarkfűrész gépekbe a fűrészpengéken kívül különféle kefék, ráspolyok, kések is befoghatók, így valóban sokoldalúan használhatók a ház körüli munkák során.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Barkácsoljunk, de mivel?

Az építkezők és családi házban lakók közül egyre több emberben merül fel a gondolat, hogy az igen drága faipari munkát, még ha egyszerűbb módon is, de megpróbálja saját maga elkészíteni, legyen szó...


Egy világszabadalom nyomában

Sok barkácsoló és láncfűrészét munkaeszközként használó embernek okoz naponta problémát azéletlen láncfűrész lánc. Sokszor elhangzik az a mondat vagy gondolat, hogy még felvágom ezt a pár fát vagy...