Sokoldalú vágóeszköz

Rókafarkfűrész gépek

Módosítva: 2011-08-12 00:49:11

Ez a kissé mellőzött szerszámgép a talán leggyakrabban használt kézifűrész motorizált változata. Funkcionálisan azonban a kézi fűrészeknél sokoldalúbban használhatók. Kis túlzással úgy jellemezhetnénk, hogy e gépek "vízszintesbe" állított szúró-, illetve lyukfűrészek. Ez azonban főként a fűrészpenge mozgására vonatkozik, ami meghatározza a formai kialakításukat is.

Funkciójukat illetően daraboló szerszámok, amelyek elsődlegesen a kör és a szúrófűrészek átvágási méretkorlátait bővítik ki. Míg a körfűrészek specialitása a hosszú egyenes-, a szúrófűrészeké pedig az íves vágás adott anyagvastagságon belül, addig a rókafarkfűrészek a daraboló- és illesztő vágásokat könnyítik meg, mondhatni a vágási mélység korlátozása nélkül. További előnyük, hogy esetenként még szélsőséges helyi viszonyok között is használhatók.

A megmunkálandó anyagféleségek között az acél vágása sem okoz számára akadályt, feltéve, hogy a gépbe megfelelő fűrészlap van befogva. Márpedig sokféle megmunkáló szerszám fogható be, így meglepően sokoldalúan használható. Ez azonban gyártmánytípustól és a beszerzett szerszámok választékától is függ.

Két kézbe valók

Az orrfűrészek szinte minden esetben kétkezes gépek. Ugyanis még a legideálisabb súlypontú szerszámoknál is szükség van - a gép kézben tartásán túl - a penge leszorítására, ami vágószerszám előtoláshoz szükséges. A gép megfelelő irányításához ezért a formai kialakítása, jó fogása lényeges. Annál is inkább, mert a rókafarkfűrészt többnyire fix alátámasztás nélkül, a levegőben tartva használják. A fűrészpenge a gép hossztengelyével azonos irányban előre-hátra mozog, a meghajtó motor pedig a hobbi jellegű gépeknél a pengére merőlegesen helyezkedik el, de nem ritkák a fekvő motoros gyártmányok sem. Az iparos változatokra - a munkadarab jobb hozzáférése miatt - a gép hossztengelyével párhuzamosan fekvő motor és a nyújtott forma a jellemző.

E fűrészgépek felvett teljesítménye általában 500-800 W, a profi gépeknél ez akár 1100 W is lehet. Az akkumulátoros meghajtás e szerszámgépeknél elég ritka. Üresjárati löketszámuk általában percenként 2300-2800 között típustól függően változik; a hobbi- és az iparos gépek között e tekintetben nincs számottevő különbség. A befogott szerszám lökethossza sem lényegtelen, ez az egyszerűbb gépeknél 18-28, míg az iparos kategóriába tartozóknál 30-32 mm. A gépek összsúlya 3-4 kg közötti, ami huzamosabb munkavégzés esetén eléggé megterhelő.

A legtöbb rókafarkfűrész gép megtámasztását állítható vezetőtalp szolgálja. Segítségével ún. bemerítő vágásra is mód van, de a talp főfunkciója a gép vágás közbeni megtámasztása. Ez főként az illesztő vágások pontos kivitelezésekor nagy segítség. A talp természetesen szögbe állítható, és esetenként a vágásmélység beállítását is lehetséges.

Anyaghoz választott fűrészlapok

A vágás vastagságát természetesen a befogott fűrészlap hossza határozza meg. Ezeket a vágandó anyaghoz igazodva kell kiválasztani. A neves gyártók pengeválasztéka igen bőséges, és más, csereszabatos a szárvégű pengék befogására is lehetőség van. A fűrészgépet akkor tudjuk csak ideálisan kihasználni, ha mindenkor a munkának megfelelő pengét fogjuk a szerszámbefogóba. A pengék befogása rendszerint külön szerszámot nem igényel, a gép nyakán levő gomb oldja, illetve rögzíti a fészekbe pontosan illő fűrészpengét. Ez meggyorsítja a szerszámcseréket, különösen, ha több egymást követő munkafázis elvégzéséhez különféle penge vagy egyéb kiegészítő tartozék, pl. ráspoly, huzalkefe szükséges.

Szabályozható mozgások

A vágás intenzitását az igényesebb típusokon többfokozatú előtolási beállítással lehet optimalizálni. Az újabb fejlesztésű gépek elliptikus előtolásúak. Ez azt jelenti, hogy a penge előre-hátra mozgása közben elliptikus pályát ír le, ami a nyomást egyenletesen osztja el a penge teljes fűrészelési szakaszán. A vágás így kevesebb előtolási erőráhatást igényel, szinte magától halad előre. Közben csökkenti a súrlódásból adódó hőt, ami a penge élettartamát hosszabbítja meg. Ezt az előtolási mozgást is több fokozatban lehet állítani, mégpedig a vágandó anyaghoz igazodva.

Mivel ezt a gépet általában kézben tartva és közben vezetve használják, lényeges a penge ideális löketszámának a megválasztása. Ezt a legtöbb típuson fokozatmentesen lehet beállítani. A konstans elektronikával ellátott készülékeknél ezen felül még a gép nyomatéktartása is megoldott. A szabályozás általában a teljes fordulatszám-tartományban lehetséges.

Rezgéscsillapítás

A gépek ergonómiai kialakítása nem mellékes, hiszen ezek a gépek elég súlyosak, és munka közben a keletkező rezgő mozgást is el kell viselni. Az újabb gépeken az ellensúlyos excenterrel, jól kiegyensúlyozott forgórésszel, továbbá lágy, rezgéselnyelő burkolati elemekkel csökkentik a gép önrezgését. A jól megmarkolható fogantyú és nyakrész nemcsak a fűrészgép irányítását, de a hosszabb időt igénylő munkák elvégzését is megkönnyíti.

Két pengével

Beszerezhetők olyan rókafarkfűrészek is, amelyek ún. tandem-, azaz kettős fűrészlappal dolgoznak. Ezek fűrészeléskor egymással szemben mozognak, és a gépet vágás közben csak irányba tartva, kis erővel nyomva kell használni. Ezek a gépek csak egyenes vágásokra használhatók, viszont a széles penge könnyedén elvágja a gázbeton és a különféle faanyagokat is. Nagyon hatékony gép daraboláshoz, beszabáshoz. Viszonylag széles a vágásvonaluk. E gépekbe csak tandem fűrészbetéteket lehet befogni, míg az szokványos rókafarkfűrész gépekbe a fűrészpengéken kívül különféle kefék, ráspolyok, kések is befoghatók, így valóban sokoldalúan használhatók a ház körüli munkák során.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Hogyan segíthetnek a hasogatók és hintafűrészek?

Készíted már a tűzifát? Akkor a könnyű és gyors munkához szükséged lesz minőségi gépekre, amelyekkel még spórolhatsz is!


Benzinmotoros gépek üzemanyaga és kenőanyaga

A kerti gépek java része elektromos és benzinmotoros hajtással is megvásárolható. Utóbbiaknál az élettartam szempontjából meghatározó jelentőségű a megfelelő üzemanyag és a kenés.